Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ 3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

Από αποθήκη έγινε μία πρότυπη αίθουσα διδασκαλίας

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2016 13:42

Πώς μεταμορφώνεις μια αποθήκη σε μία «κουκλίστικη» αίθουσα διδασκαλίας για νήπια; Όταν πρόκειται για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες που συγκροτούν τμήμα ένταξης, ακόμα και αν χρειαστείς κάμποσους μήνες, τα καταφέρνεις αξιοποιώντας τις προσφορές ευαισθητοποιημένων επιχειρήσεων και φορέων, τη συνδρομή εκπαιδευτικών και γονιών και πολύ προσωπική δουλειά!

Αυτή είναι με λίγα λόγια η ιστορία του τμήματος ένταξης στο 3ο Νηπιαγωγείο στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης που λειτουργεί πλέον σχεδόν πλήρες.

Στο συγκεκριμένο τμήμα ένταξης διδάσκει η ειδική παιδαγωγός, Θεοδώρα Κάλλα, η οποία δραστηριοποίησε τον τοπικό Όμιλο της UNESCO, στην προεδρία του οποίου βρίσκεται. Έτσι, ο Όμιλος ανέλαβε εξαρχής την ανακαίνιση της αίθουσας, γνωρίζοντας ακριβώς τι ήταν απαραίτητο να γίνει. Η αίθουσα βάφτηκε, απέκτησε ειδικό δάπεδο, τραπέζια και καρέκλες, καθώς και μια σειρά άλλων αντικειμένων και παιχνιδιών από εξειδικευμένα στην ειδική αγωγή καταστήματα, που αφενός καθιστούν ευπρόσωπη την εικόνα της και αφετέρου διευκολύνουν τη μαθησιακή διαδικασία.

Χορηγοί στην προσπάθεια αυτή υπήρξαν η ΕΠΑ Θεσσαλίας, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, η αλυσίδα καταστημάτων BRUNO, τα είδη ραπτικής Φιλίππου, η ENERGA, το βιβλιοπωλείο ΠΑΙΔΕΙΑ, η εταιρεία STRATIS, η Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Λαρισαίων, όπως και οι γονείς των παιδιών.

Με την ευκαιρία της συνάντησης με την κ. Κάλλα στον χώρο που διδάσκει, δεν ήταν δυνατό να μην σταθούμε στο νέο τρόπο λειτουργίας των τμημάτων ένταξης που υλοποιεί υπό τον Νίκο Φίλη το υπουργείο Παιδείας.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «ο υπουργός αιφνιδίασε την εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς και μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ενέταξε τα Τμήματα Ένταξης στην Γενική Αγωγή, αποδυναμώνοντας έτσι τον ρόλο του ειδικού παιδαγωγού. Οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων αυτών καλούνται να αναλάβουν όλο το βάρος των μαθητών καθώς θα πρέπει να τα διδάσκουν μέσα στην τάξη σε ρόλο εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης.

Τα Τμήματα Ένταξης αποτελούν το κύτταρο της Ειδικής Αγωγής, και προσφέρουν εδώ και 30 χρόνια εξατομικευμένη διδασκαλία στα παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.

Όση ώρα ο μαθητής με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες παραμένει και διδάσκεται στο Τμήμα Ένταξης, ουσιαστικά δουλεύει "επικεντρωμένα" στις εντοπισμένες μαθησιακές του δυσκολίες αναπτύσσοντας, για παράδειγμα, την ικανότητα ορθογραφημένης γραφής, ικανοποιητικής ανάγνωσης, στρατηγικών κατανόησης για επαρκέστερη κειμενική επεξεργασία, μεταγνωστικών προσεγγίσεων».

Η Θεοδώρα Κάλλα αναφέρθηκε επίσης στον καίριο λόγο που πρέπει να έχουν οι γονείς των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς πρέπει να αποδέχονται το πρόβλημα και να συμμετέχουν στην εκπαίδευσή τους, να μην είναι υπερβολικοί στις απαιτήσεις τους και να μην παρεμποδίζουν το έργο των εκπαιδευτικών.

Η ειδική παιδαγωγός εκθειάζει τέλος την πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων που γνωστοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Αλέκο Μπατζανούλη και αφορά στην επιπλέον χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με 30 ευρώ ανά νήπιο στα 60 νηπιαγωγεία του δήμου, προκειμένου να σταματήσουν να επιβαρύνονται οι γονείς με την αγορά των αναλώσιμων υλικών.

Παράλληλα, όσο συντομότερα υλοποιηθεί αυτή η σημαντική οικονομική ενίσχυση, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάσα για εκπαιδευτικούς, γονείς και νήπια.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα