Τμήματα Μηχανικών, Παραγωγής και Διοίκησης

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2016 15:50

* Πολυτεχνείο Κρήτης (Χανιά) / Θράκης (Ξάνθη)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τα Τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης ασχολούνται με την κατάρτιση μηχανικών, ειδικών στον σχεδιασμό συστημάτων παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών ώστε να εξασφαλίζονται αύξηση της ποσότητας και ποιότητας της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση των διατιθέμενων πόρων.

Όλα τα τμήματα συνδυάζουν στο πρόγραμμα σπουδών τους μαθήματα μαθηματικών, φυσικών και ανθρωπιστικών επιστημών, συστημάτων παραγωγής, επιχειρησιακής έρευνας, πληροφοριακών συστημάτων, εφαρμοσμένης οικονομικής και διοικητικών επιστημών.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ενδεικτικά, μερικά από τα βασικά μαθήματα των τμημάτων είναι τα ακόλουθα:

Γραμμική Άλγεβρα και Διακριτά Μαθηματικά, Επιστήμη των Υπολογιστών, Συστήματα Διοίκησης για Μηχανικούς, Γενική Φυσική, Πιθανότητες και Στατιστική, Μαθηματική Ανάλυση, Μηχανολογικό Σχέδιο, Δομημένος Προγραμματισμός, Επιχειρησιακή Μεθοδολογία, Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός, Τεχνολογία Υλικών, Στατική Μηχανική, Δυναμική Μηχανική, Διαφορικές Εξισώσεις, Γενική Ηλεκτροτεχνία, Αντοχή Υλικών, Πληροφοριακά Συστήματα, Συστήματα Παραγωγής, Στοιχεία Μηχανών, κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους οδηγούς σπουδών των τμημάτων, μέσα από τις ιστοσελίδες τους.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Ο Διπλωματούχος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης έχει τα εφόδια ως στέλεχος ή ελεύθερος επαγγελματίας να προετοιμάσει και να προχωρήσει στην επιστημονική λήψη αποφάσεων μετά από εκτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης (στατιστική θεώρηση) και πρόβλεψη των μελλοντικών εξελίξεων (δυναμική θεώρηση). Ο μηχανικός παραγωγής και διοίκησης καλύπτει ανάγκες που η σύγχρονη κοινωνία και παραγωγή δημιουργούν.

Οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα εγγραφής τους στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων, στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών και στη Γνωμοδοτική Επιτροπή Μελετών, για τα αντίστοιχα έργα. Επίσης, εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) απ’ όπου παίρνουν και την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Όσον αφορά τους κυριότερους χώρους που οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν, αυτοί είναι:

* Σε βιομηχανίες ή επιχειρήσεις κάθε είδους, ως υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό και τη διοίκηση συστημάτων και εγκαταστάσεων παραγωγής.

* Σε εταιρίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου ή την τηλεματική μεταφορών.

* Σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες ή οργανισμούς σε θέσεις αντίστοιχες.

To Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε) εγγράφει τους Μηχανικούς Παραγωγής και Διοίκησης στην κατηγορία των Μηχανολόγων Μηχανικών. Με απόφαση της ολομέλειας της Διοικούσας Επιτροπής του (35η Συνεδρίαση/7-10-2003, Αποφ.Γ/2/35/2003), αποφασίστηκε ότι οι Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης έχουν επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανολόγου Μηχανικού. Επιπροσθέτως, με βάση την υπ’ αριθ. 374/2008 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει δεκτή από τα αντίστοιχα Υπουργεία Ανάπτυξης και Μεταφορών & Επικοινωνιών (εγκύκλιος Υπ.Αν. 22-10-2008, διευκρινιστική εγκύκλιος Υπ.Αν. 3-12-2008 και επιστολή Υ.Μ.&Ε. 17-7-2006), οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης έχουν επαγγελματικά δικαιώματα αντίστοιχα με αυτά του Διπλωματούχου Μηχανολόγου Μηχανικού.

Επίσης, σύμφωνα το Προεδρικό Διάταγμα 90/2014 – ΦΕΚ Α’ 138, οι απόφοιτοι των τμημάτων Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης μπορούν να εγγράφονται στο Μ.Ε.Κ.(Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών), στην κατηγορία των ηλεκτρομηχανολογικών και βιομηχανικών και ενεργειακών έργων, όπως και στην κατηγορία των υδραυλικών έργων για τα περιλαμβανόμενα σε αυτήν υδραυλικά έργα υπό πίεση.

Επίσης, οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 12.04 Μηχανολόγων Μηχανικών – Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης - Ναυπηγών (Κωδικός: Π.Ε. 12.11, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης) και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν, επιπλέον, το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ). Στον διαγωνισμό, βέβαια, μπορούν να συμμετάσχουν και οι μη κάτοχοι του πτυχίου της ΑΣΠΑΙΤΕ, αλλά στους πίνακες κατάταξης και διοριστέων προηγούνται οι κάτοχοί του.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

* Η ολοκλήρωση των σπουδών του μηχανικού παραγωγής και διοίκησης πραγματοποιείται με την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας κατά το δέκατο εξάμηνο.

* Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε), Καραγεώργη Σερβίας 4, 10248, Αθήνα, Τηλ.: 210 -32.91.200, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.tee.gr/

* Πανελλήνια Ένωση Διπλωµατούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δηµοσίων Έργων (Π.Ε.∆.Μ.Ε.∆.Ε.), Ασκληπιού 32, 10 680, Αθήνα, Τηλ.: 210 -36.14.978, Ηλ. Διεύθυνση: www.pedmede.gr

* Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (Π.Σ.Μ.Π.Δ.), Ηλ. Διεύθυνση: http://www.mpd.gr/

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 278 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2016»

Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass