ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ

Ένα εικαστικό σχολείο στον Αμπελώνα

* Κάθε δάσκαλος καλλιτεχνικών αφήνει το δικό του εικαστικό αποτύπωμα

Δημοσίευση: 30 Νοε 2016 15:08

Έγινε κάτι σαν άγραφος νόμος, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελώνα, μεταξύ της σχολικής κοινότητας με τον κάθε δάσκαλο καλλιτεχνικών μαθημάτων, που διδάσκει στο σχολείο να εμπνέεται και να δημιουργεί ένα έργο τέχνης στον χώρο του σχολείου, με τη βοήθεια των μαθητών.

Αποτέλεσμα; Το σχολείο σήμερα, να δίνει την εικόνα μιας γκαλερί τέχνης, που κάθε χρόνο εμπλουτίζεται μέχρι να συμπληρωθεί η συλλογή της.

Θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί το σχολείο των καλλιτεχνών,

που αφήνουν το εικαστικό τους αποτύπωμα στο πέρασμά τους, απόδειξη της αγάπης τους για την τέχνη και τη δουλειά τους.

Πρώτο έργο τέχνης, που δημιουργήθηκε το 2005, και ένα από τα εντυπωσιακότερα που κοσμούν τους χώρους του, είναι ένα γιγάντιο ποδήλατο, φτιαγμένο από ζάντες αυτοκινήτων.

Η έμπνευση ανήκει στην τότε δασκάλα και ακολούθως διευθύντρια

του σχολείου και σήμερα πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου, κ. Ρούλα Σουρλατζή, η οποία αν και δεν είναι εικαστικός αλλά φιλότεχνη, έδωσε την ιδέα. Ο τότε διευθυντής Δημήτρης Ζυγούρης, το ενέκρινε και το έργο επιμελήθηκε ο τότε δάσκαλος και σήμερα υποδιευθυντής του σχολείου κ. Θανάσης Ζυγούρης.

Η συλλογή μόλις είχε αρχίσει, καθώς την ιδέα αυτή υιοθέτησαν και οι επόμενοι διευθυντές και γενικά όλη η σχολική κοινότητα, με τον τωρινό διευθυντή κ. Χρήστο Γκόλτσιο να συνεχίζει τον εμπλουτισμό της συλλογής.

Βοήθησε το γεγονός ότι λίγα χρόνια μετά το σχολείο επιλέχθηκε, μεταξύ άλλων στη χώρα μας να λειτουργήσει πειραματικά το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), όπου εντάθηκαν στο δικό του ωράριο, οι τέχνες: θεατρική αγωγή, εικαστικά, μουσική κ.α. Γεγονός που έδωσε ώθηση να γίνει πραγματικότητα η «εικαστική σχολική γκαλερί», αφού κάθε χρόνο υπήρχε στο σχολείο ένας εκπαιδευτικός καλλιτεχνικών με τους πιο πολλούς από αυτούς να είναι ζωγράφοι.

Το σχολείο είχε τη βάση λοιπόν ενός καλλιτέχνη, ακολουθούσε η έμπνευση του θέματος του έργου, μετά η προμήθεια των υλικών και όλο το χρόνο μαθητές και δάσκαλος εικαστικών «δούλευαν» το δημιούργημά τους.

ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ, Ο ΚΗΠΟΣ, ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ…

Το ποδήλατο είναι ένα έργο που θα μπορούσε κάλλιστα να κοσμεί ένα μεγάλο δημόσιο χώρο, ενώ ιδιαίτερα εμπνευσμένη είναι η ιδέα να δημιουργηθεί από ζάντες αυτοκινήτων, που συνέλεξαν τότε μαθητές και δάσκαλοι. Δίπλα του μια ταμπέλα γράφει: «Πάω με ποδήλατο για καλύτερη υγεία, καθαρότερο περιβάλλον» και η συμβολική αντίθεση του υλικού του έργου με τη μορφή του αποτελεί τουλάχιστον επιτυχία.

Ακολούθησαν τοιχογραφίες στο εξωτερικό του σχολείου με θέματα εμπνευσμένα από την αρχαία Ελλάδα, από το σύμπαν, από εικόνες της καθημερινότητας, ακόμη και η κατασκευή ενός «εικαστικού κήπου»!

Φέτος, το επόμενο έργο που θα γίνει στο σχολείο, σύμφωνα με τον διευθυντή του κ. Γκόλτσιο, θα φιλοτεχνηθεί στο εσωτερικό του, για να εμπλουτιστούν με έργα τέχνης και οι διάδρομοι του σχολικού κτιρίου.

Αυτή τη φορά, επαφίεται στα χέρια της εικαστικού κ. Μαρίλιας Δημοπούλου να καθοδηγήσει τους μαθητές της να το δημιουργήσουν…

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass