«ΠΡΕΜΙΕΡΑ» ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΧΘΕΣ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ

Περί επιστήμης και ηθικών αξιών…

* «Βατό» χαρακτηρίζει το θέμα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων ν. Λάρισας

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2017 22:00
Στο εξεταστικό κέντρο του Λυκείου Τυρνάβου βρέθηκε χθες η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, όπου την υποδέχτηκε η διευθύντρια του Λυκείου κ. Κωνσταντινιά Πάτση Στο εξεταστικό κέντρο του Λυκείου Τυρνάβου βρέθηκε χθες η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, όπου την υποδέχτηκε η διευθύντρια του Λυκείου κ. Κωνσταντινιά Πάτση

Μια ομιλία για την επιστήμη και τις ηθικές της προεκτάσεις, κλήθηκαν να γράψουν οι υποψήφιοι χθες, στην πρώτη μέρα των πανελληνίων εξετάσεων μαθητών των Γενικών Λυκείων, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (έκθεση).

Το θέμα χαρακτηρίστηκε «βατό», από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων ν. Λάρισας, καθώς όπως αναφέρει στην «Ε» ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Τ. Μάτος: «οι μαθητές το διδάσκονται και το μελετούν σε όλες τις τάξεις του λυκείου. Περιλαμβάνεται στους θεματικούς κύκλους που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας».

Αναλυτικότερα, στους υποψήφιους δόθηκε κείμενο του γνωστού γιατρού Γρηγόρη Σκαλκέα (γιατρού του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου) περί «Επιστήμης και επιστημόνων» (διασκευή από ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών) και μεταξύ άλλων τους ζητήθηκε το εξής: «Στην τελετή αποφοίτησης του σχολείου σας ως υποψήφιοι/ες φοιτητές/τριες και μελλοντικοί/κές επιστήμονες εκφωνείτε μια ομιλία 500-600 λέξεων στην οποία εστιάζετε σε δύο άξονες: α) στον ρόλο της επιστήμης στην αντιμετώπιση των σημαντικότερων, κατά τη γνώμη σας, σύγχρονων προβλημάτων και β) στα ηθικά εφόδια του επιστήμονα που θα του επιτρέψουν να υπηρετήσει αυτό τον στόχο».

Σύμφωνα με τον κ. Μάτο: «Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν με συγκεκριμένη δομή και έκφραση, βάσει του κειμενικού είδους της ομιλίας. Είναι ένα είδος με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, συγκεκριμένη δομή, ύφος και σειρά, που έχουν διδαχθεί οι μαθητές. Σημασία λοιπόν έχει να κατάφεραν να δομήσουν την ομιλία τους σωστά, να επιχειρηματολογήσουν και να εκφραστούν πειστικά».

Στα 25 εξεταστικά κέντρα της πόλης της Λάρισας, σύμφωνα με στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κάθισαν στα θρανία 2.443 υποψήφιοι Γενικών Λυκείων. Εξ αυτών οι 1.923 είναι φετινοί απόφοιτοι λυκείου και οι 520 απόφοιτοι άλλων χρόνων.

Στο σύνολό τους στη Θεσσαλίας διαγωνίστηκαν 5.751 υποψήφιοι σε 67 εξεταστικά κέντρα.

Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων στη χώρα, που δήλωσαν συμμετοχή στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις είναι 104.965 άτομα.

Συγκεκριμένα: από τα Ημερήσια ΓΕΛ 84.838, Εσπερινά ΓΕΛ 1.111, Ημερήσια ΕΠΑΛ 17.995, Εσπερινά ΕΠΑΛ 460 ΕΠΑΛ και ΕΠΑΛ Εσπερινό που θα εξεταστεί με το Ημερήσιο 561.

ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Το εξεταστικό κέντρο του Λυκείου Τυρνάβου, επισκέφθηκε χθες η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου. Στο σχολείο βρέθηκε μάλιστα πριν την ώρα προσέλευσης των μαθητών, στις 7.30 το πρωί, προκειμένου να συζητήσει με τη διευθύντρια του Λυκείου κ. Κωνσταντινιά Πάτση, περί της διαδικασίας των εξετάσεων.

Ακολούθως σε χαιρετισμό της προς τους μαθητές, ευχήθηκε καλή επιτυχία και τους συμβούλεψε να αντιμετωπίσουν αισιόδοξα τη δοκιμασία αυτή.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΕΠΑΛ…

Σήμερα Πέμπτη, στα θρανία των εξεταστικών κέντρων θα καθίσουν οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), οι οποίοι θα εξεταστούν στο μάθημα των μαθηματικών (Άλγεβρα).

Την Παρασκευή 9 Ιουνίου ακολουθούν οι υποψήφιοι Γενικών Λυκείων, με Αρχαία και Μαθηματικά.

Το Σάββατο 10 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, θα εξεταστούν σε μαθήματα ειδικότητας, ανάλογα με τον τομέα σπουδών τους και συγκεκριμένα στα εξής: Τεχνολογία υλικών, Στοιχεία ανατομίας φυσιολογίας ΙΙ, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι για τα ΓΕΛ οι πανελλαδικές θα διαρκέσουν έως και τις 19 Ιουνίου, ενώ για τα ΕΠΑΛ έως τις 21 Ιουνίου. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν μεταξύ 22 και 30 Ιουνίου, ενώ οι πρακτικές δοκιμασίες μεταξύ 20 και 30 Ιουνίου.

Η ΝΟ.Δ.Ε. Λάρισας

Η ΝΟ.Δ.Ε. Λάρισας της Ν.Δ. και ο Τομέας Παιδείας, με αφορμή την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, σε ανακοίνωσή τους «εύχονται καλή δύναμη σε όλους τους μαθητές, ψυχραιμία και αισιοδοξία.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι μεν σταθμός στη ζωή των παιδιών, δεν καθορίζουν όμως μόνον εκείνες το μέλλον. Θέτοντας στόχους, με μεθοδική δουλειά και προσπάθεια, θα καταφέρνουν να φθάνουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Στη ζωή τους, θα συναντήσουν πολλές εξετάσεις και πολλές ευκαιρίες ώστε να κάνουν πράξη τα όνειρά τους.

Καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των παιδιών που στηρίζουν τα παιδιά τους, καθώς επίσης και στους εκπαιδευτικούς που συμβάλλουν στη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Καλή επιτυχία σε όλους».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass