Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΖΕΙ 973 ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Η ψηφιακή παιδεία στα σχολεία της Θεσσαλίας

* Κ. Αγοραστός: Όλοι οι μαθητές αποκτούν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2017 22:09

Στην ψηφιακή εποχή εισέρχονται όλα τα σχολεία στη Θεσσαλία με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού, μετά τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης από τη Διαχειριστική Αρχή και με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.

Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού όλα τα σχολεία στη Θεσσαλία θα έχουν συστήματα πληροφορικής, ενώ το όλο έργο χρηματοδοτείται με 5,5 εκατ. ευρώ και αφορά σε ψηφιακό εξοπλισμό που θα τοποθετηθεί σε 973 σχολικές μονάδες της Περιφέρειας και αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 96.000 μαθητές.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού «η Περιφέρεια θα διενεργήσει τον διαγωνισμό, αλλά οι διαδικασίες θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα από το Υπουργείο Παιδείας για την προμήθεια του εξοπλισμού στα σχολεία της Θεσσαλίας», ενώ διευκρίνισε ότι «αντίστοιχος εξοπλισμός ύψους 2,6 εκατ. ευρώ έχει ήδη τοποθετηθεί σε όλα τα ειδικά σχολεία της Θεσσαλίας».

Είχε προηγηθεί από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, η χαρτογράφηση των αναγκών εξοπλισμού των υποδομών εκπαίδευσης, μετά από μακρά διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, με στόχο την ποιοτική αποτύπωση των υποδομών για τη λήψη αποφάσεων για ενεργοποίηση δράσεων προμήθειας/αναβάθμισης αναγκαίου εξοπλισμού. Κατά τη διάρκεια της χαρτογράφησης διαπιστώθηκε ελάχιστος και πεπαλαιωμένος απαραίτητος εξοπλισμός στον Τομέα Πληροφορικής, ο οποίος δεν θα ανταποκρινόταν στην εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών. Σκοπός του εγχειρήματος είναι η ενίσχυση της χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας κατά τη διδακτική πράξη στην Προσχολική, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Γενική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, η δημιουργία θετικών συνθηκών και η διασφάλιση ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών από όλους όσους μετέχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο χάρτης των σχολείων

Να σημειωθεί ότι οι σχολικές μονάδες που έχουν αιτηθεί προμήθεια εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι 133 σχολικές μονάδες προσχολικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας, 55 σχολικές μονάδες Καρδίτσας, 119 σχολικές μονάδες Μαγνησίας και 89 σχολικές μονάδες Ν. Τρικάλων.

Στην Πρωτοβάθμια (Δημοτικά) αιτήθηκαν υπολογιστές 108 σχολικές μονάδες Ν. Λάρισας, 58 σχολικές μονάδες Ν. Καρδίτσας, 100 σχολικές μονάδες Ν. Μαγνησίας και 84 σχολικές μονάδες Ν. Τρικάλων.

Στη Δευτεροβάθμια (Γυμνάσια) αντίστοιχα 43 στον Ν. Λάρισας, 17 στον Ν. Καρδίτσας, 37 σχολικές μονάδες στον Ν. Μαγνησίας και 21 σχολικές μονάδες στον Ν. Τρικάλων. Στα Λύκεια, 29 σχολικές μονάδες στον Ν. Λάρισας, 10 στην Καρδίτσα, 21 στη Μαγνησία και 13 σχολικές μονάδες στον Ν. Τρικάλων.

Στην έκθεση τεκμηρίωσης της αναγκαιότητας εξοπλισμού των σχολικών μονάδων με νέους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που συνέταξε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και την οποία φρόντισε να αξιοποιήσει, στην προώθηση του Προγράμματος η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναφέρεται ότι «οι ανάγκες για εξοπλισμό ΤΠΕ παραμένουν μεγάλες, δεδομένου ότι 396 νηπιαγωγεία γενικής παιδείας στο σύνολο των 420 και 540 στο σύνολο των 543 σχολικών μονάδων γενικής παιδείας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν αιτηθεί προμήθεια σε εξοπλισμό ΤΠΕ και ότι η αναβάθμιση των υποδομών εξοπλισμού στις σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Θεσσαλίας κρίνεται ως απολύτως αναγκαία καθώς συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας ολοκληρώνοντας σε μεγάλο βαθμό την υλοποίηση του Ψηφιακού Σχολείου. Ακόμη, επισημαίνεται ότι η αναβάθμιση εξοπλισμού των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας υλοποιεί μέρος της στρατηγικής του Υπουργείου Παιδείας, που θέτει ως κύρια προτεραιότητα την αντιμετώπιση και μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και την προώθηση της ισότιμης πρόσβασης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Κληθείς να σχολιάσει την προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας στα σχολεία, με τον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων με Η/Υ κι άλλα σύγχρονα μέσα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε: Με μεγάλη χαρά προωθούμε στο Υπουργείο Παιδείας προς υλοποίηση το σχέδιο πρόσκλησης εξοπλισμών πληροφορικής των σχολικών μονάδων της Θεσσαλίας, ευελπιστώντας στη συντομότερη αξιοποίησή του. Αναγνωρίζοντας τη συμβολή της τεχνολογίας, τόσο στην παροχή αποτελεσματικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών, όσο και στην εφαρμογή νέων μεθόδων εκμάθησης και ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες ανάγκες για ουσιαστική συμμετοχή των μαθητών στη σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία, ανταποκριθήκαμε γρήγορα και άμεσα, συνεργαστήκαμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες, δουλέψαμε σκληρά για να διαμορφώσουμε την πρότασή μας αναφορικά με τη διείσδυση της νέας ψηφιακής εποχής στις σχολικές αίθουσες της Θεσσαλίας. Έτσι πλέον όλα τα σχολεία στη Θεσσαλία κι όλοι οι μαθητές αποκτούν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και στην ψηφιακή παιδεία. Οφείλουμε να επενδύσουμε στην Παιδεία, η οποία διαμορφώνει το μέλλον της χώρας μας. Στόχος μας σε όλα τα σχολεία να υπάρχουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ώστε κάθε μαθητής να έχει τα ίδια δικαιώματα στη μάθηση με όλους τους συμμαθητές του, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι στη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας, για να συνεισφέρει σε ό,τι χρειαστεί ώστε η προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής από όραμα να γίνει πραγματικότητα».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass