ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η τεχνική εκπαίδευση θα μειώσει την ανεργία

* 23.681 οι άνεργοι στον νομό Λάρισας, 16.599 στον Δήμο Λαρισαίων * Παρουσιάστηκαν ευκαιρίες απασχόλησης και κατάρτισης

Δημοσίευση: 24 Νοε 2017 15:40

Μέχρι και χθες στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ, εμφανίζονται καταγεγραμμένοι 23.681 άνεργοι στον νομό Λάρισας, εκ των οποίων οι 16.599 στον Δήμο Λαρισαίων. Με απώτερο στόχο την ανάπτυξη της απασχολησιμότητας, την απόκτηση και διατήρηση των απαραίτητων δεξιοτήτων των ατόμων για την εξασφάλιση μιας θέσης εργασίας, παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα στη Λάρισα, οι ευκαιρίες που προσφέρονται σήμερα μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, στην εκπαίδευση και στην επαγγελματική κατάρτιση.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας και οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Συντονισμού του ΟΑΕΔ, την Περιφερειακή Διεύθυνση ΟΑΕΔ Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Λαρισαίων, το Επιμελητήριο Λάρισας και τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Λάρισας.

Στο πλαίσιό της, φορείς της Λάρισας, παρουσίασαν την εικόνα της σημερινής κατάστασης στην αγορά εργασίας, στη χώρα μας, καταλήγοντας όλοι στην κοινή άποψη ότι είναι επιτακτική ανάγκη η στήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και η ανάπτυξή της βάσει των αναγκών της αγοράς εργασίας, για την καταπολέμηση της ανεργίας.

«Εγκλημα…» χαρακτήρισε κάθε πολιτική κατεύθυνση που υποβαθμίζει την τεχνική εκπαίδευση, ο αντιδήμαρχος Λάρισας κ. Γιώργος Σούλτης εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη συγχώνευση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, ενώ ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης, δήλωσε ότι «πρέπει να σταματήσει στη χώρα μας η επιδότηση της ανεργίας» υποστηρίζοντας ότι «το ζητούμενο είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Έχουμε μια στρατιά άνεργων επιστημόνων και οι σημερινές ανάγκες εργασίας είναι για τεχνικές ειδικότητες, που δεν υπάρχουν στη χώρα μας. Θεωρώ ότι η επαγγελματική εκπαίδευση είναι το εισιτήριο για την εργασία».

Την ίδια άποψη ενίσχυσε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Αδάμ, τονίζοντας ότι: «Η νοοτροπία των γονέων και τα ταμπού τους για την τεχνική εκπαίδευση, έκανε σήμερα δυστυχισμένους άνεργους επιστήμονες…».

Τη στήριξή του, σε κάθε πρωτοβουλία με στόχο τη μείωση της ανεργίας, κατέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Απασχόλησης και Ανάπτυξης Θεσσαλίας κ. Γιώργος Μάτας, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Δίνουμε μεγάλη έμφαση σε ό,τι δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης, σε ό,τι βοηθά να παραμείνουν οι νέοι στη χώρα μας και να βρουν δουλειά…», ενώ ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παπαχαραλάμπους, ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια το 60% των θέσεων εργασίας θα αφορά τεχνικές ειδικότητες.

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Στις ευκαιρίες απασχόλησης νέων, μέσω του ΟΑΕΔ, αναφέρθηκε σε ομιλία της η Περιφερειακή Διευθύντρια ΟΑΕΔ Θεσσαλίας κ. Όλγα Τσιούρβα και ειδικότερα σε προγράμματα απασχόλησης, παροχές ασφάλισης (Παροχές ανεργίας, Βοήθημα αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, παροχές μητρότητας κι άλλα βοηθήματα), σε προγράμματα κατάρτισης και προγράμματα συμβουλευτικής του Οργανισμού.

Αναφέρθηκε σε πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση 2.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και Πρόγραμμα Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για 50 Άτομα με Αναπηρίες. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών.

Πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης 40.000 αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, με μετατροπή της σύμβασης κ.α.

Ενημέρωσε δε –όσον αφορά στην ανεργία- ότι: «Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας καταγράφονται 23.681 άνεργοι και αναλυτικά:

Δήμος Λαρισαίων: 16.599, Δήμος Αγιάς: 464, Δήμος Ελασσόνας: 1.824, Δήμος Κιλελέρ: 761, Δήμος Τεμπών: 672, Δήμος Τυρνάβου: 2.035 και Δήμος Φαρσάλων: 1.326».

ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η κ. Ευαγγελία Αντωνίου, Διευθύντρια της Σχολής ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ Λάρισας, σε ομιλία αναφέρθηκε στη διαδικασία επιλογής, έγκρισης και λειτουργίας των ειδικοτήτων στην ΕΠΑΣ, στις εγγραφές μαθητών, στη στελέχωση των τμημάτων με εκπαιδευτικό προσωπικό, στο πρόγραμμα μαθημάτων και στη Μαθητεία.

Η κ. Αντωνίου υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Κάθε χρόνο προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις υποδομές του σχολείου μας ανανεώνοντας τα εργαστήρια με εξοπλισμό και εποπτικά μέσα για σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας», καταλήγοντας: «Σκοπός μας είναι να προβάλουμε και να καλλιεργήσουμε επαγγελματικές δεξιότητες και να ενθαρρύνουμε τους ενδιαφερόμενους να τις ανακαλύψουν, να χρησιμοποιήσουν και να βελτιώσουν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους μέσω της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης».

Ο ΟΑΕΔ δραστηριοποιείται στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τη λειτουργία Eπαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Μαθητείας και Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) μεταλυκειακού επιπέδου.

Στην ΕΠΑΣ Μαθητείας Λάρισας λειτουργούν δέκα ειδικότητες το σχολικό έτος 2017-2018.

 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ –ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Στις προϋποθέσεις άσκησης τεχνικών επαγγελμάτων, στις υποχρεώσεις στα δικαιώματα και στις κυρώσεις που προβλέπονται, αναφέρθηκε σε ομιλία της η κ. Δέσποινα Παπαδοπούλου, Μηχανολόγος Μηχανικός, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Λάρισας.

Ειδικότερα, μεταξύ 14 τεχνικών ειδικοτήτων, επικεντρώθηκε περισσότερο σε τρεις εξ αυτών, οι οποίες έχουν σήμερα μεγαλύτερη ζήτηση και συγκεκριμένα στις ειδικότητες μηχανοτεχνίτη, ηλεκτροτεχνίτη και τεχνίτη αερίων καυσίμων.

Η κ. Παπαδοπούλου, παρουσίασε στοιχεία της επαγγελματικής δραστηριότητας της κάθε ειδικότητας, ενημέρωσε για τα έγγραφα που χρειάζονται στην έκδοση ασκήσεως επαγγέλματος, για σεμινάρια που θα πρέπει να παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι και γενικότερα έδωσε πολύτιμες πληροφορίες σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα.

Για παράδειγμα, όσον αφορά στην απόκτηση άδειας "τεχνιτών αερίων καυσίμων για την κίνηση αυτοκινήτων", υποστήριξε ότι «βασική προϋπόθεση είναι οι υποψήφιοι να έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος "μηχανοτεχνίτη οχημάτων" "ηλεκτροτεχνίτη οχημάτων", "τεχνολόγου μηχανικού οχημάτων" και "διπλωματούχου μηχανικού οχημάτων". Η συγκεκριμένη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (τεχνιτών αερίων καυσίμων) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία συνεργείου αερίων καυσίμων, για τη μετατροπή και τη συντήρηση των υγραεριοκίνητων οχημάτων».

Επίσης, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αποφοίτων Σχολών ΟΑΕΔ Τεχνικών Επαγγελμάτων παρουσίασε ο κ. Μαλέμης Αθανάσιος, Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε., Προϊστάμενος Τμήματος Επαγγέλματος Π.Ε Τρικάλων ενώ ακολούθως μαθητές της ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ κατέθεσαν τις εμπειρίες τους.

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κ. Δημήτριος Γουργιώτης, υποδιευθυντής της ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Λάρισας.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Ι. Καψάλης, σπουδαστές, μαθητές και εκπαιδευτικοί, στελέχη του ΟΑΕΔ κι άλλων φορέων.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass