ΠΩΣ ΤΟ ΤΑΠΕΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΡΟΣΦΕΡΩ» ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ

Από τη Λαϊκή της Νεάπολης στο... Μαϊάμι με τους Κλίντον

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2015 8:19

 

 

Του Κ. Γκιάστα

Σάββατο πρωί. Συνήθως τα παιδιά της ηλικίας τους κάνουν άλλα πράγματα. Όμως αυτοί, σηκώνονται από τα κρεβάτια τους νωρίς, μαζεύουν μανίκια και με ένα καφάσι στα χέρια γυρνάνε στη Λαϊκή της Νεάπολης και μαζεύουν ό,τι τους δώσουν οι παραγωγοί και οι έμποροι από τους πάγκους. Όχι, δεν είναι γι’ αυτούς αλλά για άπορες οικογένειες της πόλης. Τα συλλέγουν με προσοχή και τα δίνουν χέρι με χέρι. Το ονόμασαν όλο αυτό «Προσφέρω» και αμέσως βρήκε την ανταπόκριση και την αναγνώριση που περίμεναν. Κάποιοι ωστόσο είπαν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω καθότι πρόκειται για παιδιά με μυαλό... ξυράφι.

Ο Δημήτρης Μπατσουγιάννης σπουδάζει Πληροφορική στα ΤΕΙ της πόλης και είπε να το εκμεταλλευτεί. «Γιατί να μην κάνουμε ένα application (μτφρ. εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα) και να διευρύνουμε όλες μας τις παροχές και να μην περιορίζονται μόνο στα τρόφιμα;» αναρωτήθηκε και έπιασε τον φορητό του υπολογιστή ζητώντας τη βοήθεια όλων των συνεργατών του.

Και το έφτιαξε. Το «έντυσε» όπως ακριβώς χρειάζεται και το παρουσίασε ως υποψήφιο για τις υποτροφίες Αγγελοπούλου CGIU για το 2015. Με βάση την κοινωνική κρίση και την προσπάθεια να αναδειχθούν τέτοιες ενέργειες ήταν ένα από τα δώδεκα σχέδια που προκρίθηκαν την τρίτη χρονιά των υποτροφιών με κύρια χαρακτηριστικά την αναζήτηση μορφών δράσης, με στόχο την βιωσιμότητα και τη εμβάθυνση πρωτοβουλιών, που ήδη είχαν αναδειχθεί σε προηγούμενες χρονιές των υποτροφιών.

Συνολικά από τα 12 σχέδια δράσης που επελέγησαν, τα 6 ήταν από ιδρύματα των Αθηνών (3 του ΕΜΠ, ανά 1 από το ΕΚΠΑ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Χαροκόπειο), 2 από της Κρήτης (Πολυτεχνείο Κρήτης και ΤΕΙ Ηρακλείου), και ανά 1 από Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλειο), Πειραιά (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Πάτρα (Πανεπιστήμιο Πατρών) και ένα το δικό μας από το ΤΕΙ Λάρισας.

Φέτος, οι τομείς δράσης ήταν ο πρωτογενής τομέας/περιβάλλον (4 σχέδια δράσης), η δημόσια υγεία (3 σχέδια), και η καταπολέμηση της φτώχειας και κοινωνική ένταξη. Από τα τελευταία τα 3 ήταν νέα σχέδια και 2 συνέχειας. Η μια συνέχεια ήταν η λαρισινή περίπτωση.

Δεν έμειναν όμως εκεί καθώς ήρθαν σε άμεση επαφή με το Clinton Global Initiative University κάτι που έγινε στο Μαϊάμι της Φλώριντα παίρνοντας και ένα σημαντικό χρηματικό ποσό ως επιδότηση.

«Στο Μαϊάμι γνώρισα μια εντελώς νέα κουλτούρα, μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία ζωής», τονίζει στην «Ε» ο Δημήτρης και αποκαλύπτει τι ήταν αυτό που του έμεινε ως ζωντανή ανάμνηση: «Κάθε ομιλητής μπορούσε μέσα από τα όσα έλεγε να μας δώσει κίνητρο να συνεχίσουμε. Κι ειδικά ο λόγος της Χίλαρι Κλίντον με ενέπνευσε και μου έδωσε ένα σαφές παράδειγμα για το πώς πρέπει να σκέφτεται ένας νέος και σύγχρονος άνθρωπος».

Εκεί εκτός από την ομιλία της Χίλαρι, ο Δημήτρης είχε και την ευκαιρία να απολαύσει και μια γνωριμία με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Επίσης γνώρισε άτομα με παρόμοιο σκεπτικό με το δικό του, με τα οποία αντάλλαξε ιδέες για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν περισσότερο τα προγράμματά τους. «Αναπτύσσοντας τη δράση "Προσφέρω" που επέτρεψε τη συλλογή περισσευμάτων φαγητού και τη διανομή σε νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη στη Λάρισα, η πρότασή μας θα δημιουργήσει μια εφαρμογή που θα καταστήσει ευχερέστερη την προώθηση δωρεών απ' όσους το επιθυμούν. Πολλές φορές, πρόθυμοι δωρητές δεν κατορθώνουν να επισημάνουν τόπους και φορείς που να μπορούν να αποδεχθούν την προσφορά τους. Με αυτήν την εφαρμογή, το "Προσφέρω" θα μπορέσει να αναπτυχθεί σε εθνική κλίμακα καθώς και σε ευρύτερο φάσμα προσφερόμενων ειδών» καταλήγει.

Αυτό θα πει συνδυασμός. Εθελοντική προσφορά στις Λαϊκές για τις φτωχές οικογένειες, σπουδές και ένα μεγάλο χαμόγελο για την επιβράβευση. Αυτό χρειαζόμαστε: καλά μυαλά, έξυπνες σκέψεις και δράση...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass