Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΓΟΝΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δυστοκία για τη συγκρότηση προεδρείου

Δημοσίευση: 11 Ιαν 2018 22:00

Ασυμφωνία μελών του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας, σχετικά με τον τρόπο που θα γίνει η ψηφοφορία για τη συγκρότησή του σε σώμα, φρενάρει την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σε προχθεσινή συνεδρίασή τους, στα γραφεία της ΕΛΜΕ, σε μια προσπάθεια να συγκροτηθεί σε σώμα το συμβούλιο, τα μέλη των ΣΥΝΕΚ πρότειναν ανοιχτή ψηφοφορία, με την οποία συμφώνησε το μέλος του ΠΑΜΕ, αλλά δεν δέχθηκαν τα μέλη της ΔΑΚΕ και το μέλος της ΠΕΚ, υποστηρίζοντας ότι «είναι αντικαταστατική ενέργεια».

Ουδέτερη στάση κράτησαν τα μέλη των Παρεμβάσεων, δηλώνοντας ότι θα αποδεχθούν ανοιχτή ψηφοφορία συγκρότησης του σώματος, μόνο στην περίπτωση που υπάρξει ομόφωνη σύμφωνη απόφαση, όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει άγονη η συνεδρίαση, μεταθέτοντας ξανά το θέμα της συγκρότησης, σε νέα συνεδρίασή τους, χθες στα γραφεία της ΕΛΜΕ η οποία επίσης κατέληξε άγονη!

Η ΔΑΚΕ

«Σύνεση και σοβαρότητα απαιτείται», υποστηρίζει η Συντονιστική Επιτροπή της ΔΑΚΕ καθηγητών, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Θλίψη μας προκαλεί η στάση των ΣΥΝ.Ε.Κ. και της Α.Σ.Ε. (ΠΑΜΕ), στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. για τη συγκρότηση του προεδρείου της Ε.Λ.Μ.Ε. ν. Λάρισας.

Ενώ δηλώνουν υπέρμαχοι του αντιπροσωπευτικού – αναλογικού προεδρείου, στην ψηφοφορία επέλεξαν το λευκό, αντί να παρέχουν στήριξη για τη θέση του προέδρου στην πρώτη παράταξη (Δ.Α.Κ.Ε.), οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο σε τέλμα τη διαδικασία.

Καλούμε τις παρατάξεις της αριστεράς να επιδείξουν σύνεση και σοβαρότητα. Η κωλυσιεργία πρέπει επιτέλους να δώσει τη θέση της στην τήρηση των αρχικών τους τοποθετήσεων για αντιπροσωπευτικό – αναλογικό προεδρείο. Αποδεικνύουν ότι πρωταρχικός τους στόχος είναι τα μικροπαραταξιακά τους συμφέροντα και όχι η υπεράσπιση-διαφύλαξη των δικαιωμάτων του κλάδου, μπροστά στο τσουνάμι των επερχόμενων νέων μέτρων για το Δημόσιο Σχολείο.

Ευελπιστούμε ότι, έστω και καθυστερημένα, θα επικρατήσει η λογική στη δεύτερη προσπάθεια συγκρότησης του προεδρείου.

Επίσης, η παραίτηση του συναδέλφου Δ. Κοντελέ των Παρεμβάσεων, από τη θέση του ως μέλους του Δ.Σ., με το καλημέρα της συνεδρίασης, καταδεικνύει το πόσο σεβαστή θεωρείται από τη συγκεκριμένη παράταξη η ψήφος των συναδέλφων. Σήμερα θυμήθηκε ότι είναι και αιρετός του κλάδου;»

ΟΙ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ»

Για το θέμα της πρώτης άγονης συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας η «Αγωνιστική Παρέμβαση-Συνεργαζόμενοι», ανακοίνωσε: «Έγινε προχθές το βράδυ συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας το οποίο ως πρώτο θέμα είχε τη συγκρότηση του Δ.Σ. σε σώμα. Δυστυχώς για μια φορά ακόμα αποδείχθηκε ότι κάποιοι πέρα από τα κομματικά τους παιχνίδια δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο.

Στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε για τη θέση του προέδρου υπήρξαν δύο υποψηφιότητες, μία του Νικολάου Παναγιώτου από την πλευρά της ΔΑΚΕ και μια του συναγωνιστή Δημήτρη Παπαδόπουλου από την πλευρά της παράταξής μας.

Στη διαδικασία της ψηφοφορίας που ακολούθησε ο υποψήφιος της ΔΑΚΕ πήρε 4 ψήφους (ΔΑΚΕ,ΠΕΚ) και ο υποψήφιος της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ-ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 2 ψήφους (ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ φανερή ψηφοφορία), οι συνάδελφοι των ΣΥΝΕΚ και του ΠΑΜΕ ψήφισαν λευκό, με φανερή ψηφοφορία. Με το αποτέλεσμα αυτό η διαδικασία συγκρότησης κηρύχθηκε άγονη μια και κανένας δεν είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Στη συνέχεια αντί να συζητήσουμε τα φλέγοντα θέματα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή αυτή τη βδομάδα και για τα οποία χρειάζεται άμεση απάντηση με όρους και διαδικασίες κινήματος, η παράταξη της ΔΑΚΕ μαζί με την παράταξη της ΠΕΚ δήλωσαν ότι αποχωρούν από τη συνεδρίαση θέτοντας στην ουσία ως όρο και προϋπόθεση την εκλογή προέδρου για τη συμμετοχή τους. Προφανώς για τους συναδέλφους της ΔΑΚΕ και της ΠΕΚ τους αγώνες τους κάνουν οι πρόεδροι και όχι οι αγωνιζόμενοι εκπαιδευτικοί. Δηλώσαμε ως παράταξη ότι τα θέματα του 30ωρου, των συγχωνεύσεων σχολείων και ειδικοτήτων, της αυτοαξιολόγησης, του «Νέου Λυκείου», της σχολικής «αυτονομίας» και όσα άλλα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο (π.χ. υπονόμευση του δικαιώματος στην απεργία) αποτελούν ζητήματα πρώτης γραμμής που πρέπει άμεσα να απαντηθούν πέρα από δευτερεύοντα θέματα όπως η συγκρότηση του προεδρείου.

Η αδυναμία συγκρότησης προεδρείου δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο στη δράση του σωματείου. Θυμίζουμε ότι και παλιότερα σε αντίστοιχες περιπτώσεις το Δ.Σ. λειτουργούσε και χωρίς προεδρείο και μάλιστα στην εποχή της διαθεσιμότητας. Άλλωστε δεκάδες σωματεία και ομοσπονδίες σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούσαν για πολύ μεγάλο διάστημα χωρίς συγκρότηση προεδρείου χωρίς αυτό να αποτελεί τροχοπέδη στον αγωνιστικό τους βηματισμό.

 Φαίνεται ότι εκτός από τα προαπαιτούμενα της Τρόικας έχουμε πλέον και τα προαπαιτούμενα της ΔΑΚΕ και της ΠΕΚ. Καλούμε τις παρατάξεις να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στον κλάδο και κάθε συνάδελφο να μπει μπροστά στην προσπάθεια απόκρουσης και ανατροπής των μέτρων και πολιτικών που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων και των κοινωνικών δομών-αγαθών».

ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ.

Να σημειωθεί ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας απαρτίζεται από τους εξής: ΔΑΚΕ: Νικόλαος Παναγιώτου, Αντώνης Δουκάκης και Αθανάσιος Φούντας, Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών –Συνεργαζόμενοι (Παρεμβάσεις): Δημήτρης Παπαδόπουλος και Παναγιώτης Ρεμπάπης (μετά την παραίτηση του Δημήτρη Κοντελέ), Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΠΑΜΕ): Σωκράτης Σωκράτους, ΣΥΝΕΚ: Ερμίνα Μαγαλιού και Γιάννης Τσακνάκης και ΠΕΚ: Χρήστος Παλάτος.

Λένα Κισσάβου

Σχετικά Άρθρα