ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΣΥΣΚΕΥΗ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ-ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΘ

Μετρά τα αντιοξειδωτικά στα υγρά τρόφιμα

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2018 22:14

Μια φορητή συσκευή μέτρησης της αντιοξειδωτικής ικανότητας υγρών τροφίμων όπως ο καφές, οι χυμοί, η μπύρα και το κρασί, ή το γάλα παρουσιάστηκε από την επιστημονική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, χθες το πρωί στον Μύλο του Παππά.

Η συσκευή αποτελεί πρόσφατο επίτευγμα της ερευνητικής ομάδας που μάλιστα δείχνει να τυγχάνει θερμής αποδοχής από τους θεσσαλούς οινοπαραγωγούς, τον Δήμο Λαρισαίων που υποστηρίζει την προσπάθεια, ενώ ήδη έχει αρχίσει να εκδηλώνεται ενδιαφέρον και από το εξωτερικό. Η ομάδα τον ερχόμενο Μάρτιο θα βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Caen στη Γαλλία, καθώς προγραμματίζεται να γίνει εκδήλωση προώθησης της συσκευής στη Γαλλία, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν μικρές οινοποιητικές μονάδες, για να ελέγχουν την αντιοξειδωτική δύναμη των οίνων τους.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας που βρέθηκε στην παρουσίαση τόνισε ότι η επιτυχία αυτή αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση του αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας και παράλληλα πρόσθεσε «Αποτελεί επίσης, επιβεβαίωση των δυνατοτήτων και των προοπτικών που προσφέρει η συνεργασία του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με μια εγχώρια επιχείρηση, στο χώρο της διεθνούς έρευνας και τεχνολογίας. Πιστεύουμε πως η καινοτομία, σαν αποτέλεσμα ερευνητικής δραστηριότητας, είναι το απαραίτητο υπόβαθρο πάνω στο οποίο πρέπει να στηριχθεί η εθνική μας προσπάθεια να ξεπεράσουμε την κρίση».

Ο καθηγητής κ. Δ. Κουρέτας αναφέρθηκε στην έρευνα, στα οφέλη από τη χρήση της συσκευής ενώ αποκάλυψε ότι η ομάδα θα υλοποιήσει επίσης ερευνητικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της δράσης ΕΡΕΥΝΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ του Υπουργείου Ανάπτυξης, που αφορά στην εφαρμογή της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε για την έγκαιρη συγκομιδή και δημιουργία χυμών από Ελληνικά φρούτα με αυξημένη αντιοξειδωτική ικανότητα σε διάφορους αγρούς της χώρας μας. Παράλληλα, θα τρέξει και πρόγραμμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για χρήση της συσκευής σε αγροτικές κυρίως περιοχές.

«Στόχος είναι να βρίσκουν οι νέοι κίνητρο για να μένουν στη χώρα τους. Η κρίση δεν είναι δικαιολογία για να μην γίνεται τίποτα. Συνέργεια και όραμα χρειάζεται. Είναι πολύ σημαντικό που ο Δήμος Λαρισαίων στηρίζει την προσπάθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της εταιρίας Polytech που ανέλαβε την κατασκευή της συσκευής και προώθησή της κ. Πέτρος Τζουμακής, αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι παραγγελίες, κυρίως από οινοπαραγωγούς του εξωτερικού. Η συσκευή θα πωλείται στην τιμή των 800 περίπου ευρώ και η χρήση της είναι εξαιρετικά απλά και γρήγορη. Την επίδειξη μέτρησης αντιοξειδωτικών σε κρασί έκαναν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας.

Η συσκευή, αποτέλεσε αντικείμενο τετραετούς έρευνας. Σήμερα, οι έλεγχοι της αντιοξειδωτικής ικανότητας των τροφών διεξάγονται από τις αντίστοιχες βιομηχανίες, ωστόσο τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται είναι πανάκριβα και απαιτούν εξειδίκευση στον χειρισμό.

Ως αποτέλεσμα, ο απλός καταναλωτής ή οι διατροφολόγοι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τέτοιους ελέγχους. Η συσκευή προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, καθώς είναι πολύ πιο φθηνή και αρκετά εύκολη στη χρήση. Περιλαμβάνει ένα χρωματόμετρο και μια εφαρμογή, ο συνδυασμός των οποίων επιτρέπει την αποτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας ενός υγρού, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά μία σταγόνα του.

Γιατί είναι σημαντικό, ωστόσο, να γνωρίζει ο καταναλωτής πόσα αντιοξειδωτικά περιέχει ο καφές, ο χυμός ή το γάλα του; Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν ενώσεις, που είτε παράγονται από τον ίδιο τον οργανισμό φυσιολογικά, είτε προσλαμβάνονται μέσω της τροφής. Παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην προστασία σε επίπεδο τόσο του κυττάρου όσο και ολόκληρου του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες. Τα φυτικά προϊόντα, πριν καταλήξουν στον καταναλωτή, υφίστανται επεξεργασία, η οποία μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις ιδιότητές τους. Και πάλι, όμως, το τελικό προϊόν μπορεί να ενισχύσει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass