ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ 7ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΟΥ ΥΙΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Τη λύση δίνουν οι μαθητές…

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2018 22:14
Προτεινόμενη θέση κυκλικού κόμβου Προτεινόμενη θέση κυκλικού κόμβου

Οι κάτοικοι της συνοικίας Αγίου Γεωργίου, στο πλαίσιο των συναντήσεών τους τόσο με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό όσο και με τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννη, για τον θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχουν από την παλιά εθνική οδό Λάρισας - Βόλου, παρουσιάζουν προτάσεις για την αποσυμφόρηση της συνοικίας, ορισμένες εκ των οποίων βασίζονται σε μελέτη αστικής κινητικότητας, την οποία συνέταξαν μαθητές του 7ου Γυμνασίου το 2015.

Είναι η πρώτη φορά, που ολόκληρη συνοικία όχι μόνο στηρίζει τη «φωνή των παιδιών της», αλλά υιοθετεί τις προτάσεις τους, καταθέτοντάς τες στους αρμόδιους φορείς ως παράδειγμα υλοποίησης έργων.

Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε ότι η εν λόγω μελέτη-πρόταση των μαθητών, που συντάχθηκε στο πλαίσιο της πανελλήνιας εκστρατείας κινητικότητας «Ecomobility», είχε αναδειχθεί μέσα στις δέκα καλύτερες προτάσεις για οικολογική μετακίνηση σε όλη τη χώρα κατακτώντας πανελλήνια διάκριση.

Μάλιστα είχε βραβευθεί, τότε, και από τον Δήμο Λάρισας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη.

Οι προτάσεις των μαθητών περιλάμβαναν τη δημιουργία κυκλικού κόμβου, τοποθέτηση πεζοφάναρων, τροχονόμους, αστυνόμευση κ.ά. και είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στον Δήμο Λαρισαίων, όπου την κατέθεσαν, με την ελπίδα να τις υλοποιήσει.

Σε σχετικό ρεπορτάζ της «Ε», το 2015, η ομάδα των μαθητών που συνέταξε τη μελέτη, είχε δηλώσει: «Καταθέσαμε τις προτάσεις μας στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων, και τις αξιολόγησε απόλυτα σωστές. Μα είπαν ότι θα ληφθούν υπόψη στη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος του Δήμου.

Ζητάμε την αποσυμφόρηση της κίνησης των οχημάτων στην οδό Βόλου και έχουμε να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις για εκτροπή κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων.

Επίσης προτείνουμε την αλλαγή των τριών πεζοφάναρων σε κανονικά φανάρια με χρονοδιέλευση, ή ακόμα καλύτερα σε έξυπνα φανάρια τα οποία θα ρυθμίζουν τον χρόνο ανάλογα με την κίνηση στην οδό Βόλου.

Επίσης τη δημιουργία «round about» στο ύψος του ρέματος, λίγο πριν την έναρξη της νησίδας…».

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αναλυτικότερα, στη μελέτη τους οι μαθητές υποστηρίζουν πως: «Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται μια από τις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες της πόλης μας. Οι κάτοικοί της πιστεύουν ότι βρίσκεται στο στόχαστρο της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης της Δημοτικής αρχής».

Παρουσιάζουν τα προβλήματα της συνοικίας και μεταξύ άλλων προτείνουν:

«-Διαμόρφωση της τάφρου που βρίσκεται στο γεφυράκι της οδού Βόλου:

Αποτελεί εστία ρύπανσης δημιουργώντας και προβλήματα υγιεινής, για αυτό θα ήταν καλό να γίνει διαπλάτυνση του γεφυριού ώστε να μην υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα και ενδεχομένως να γίνει “round about” όπως εκείνο στη γέφυρα του Αλκαζάρ ώστε να μειωθούν οι ταχύτητες των οχημάτων αλλά και να μπορεί να εισέλθει κάποιος με ασφάλεια επί της οδού Βόλου.

-Τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών είτε επί της οδού Γλαφύρας είτε επί της οδού Σικελιανού που χρησιμοποιούν οι μαθητές των σχολείων της περιοχής:

 Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές δεν θα βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να περάσουν την Παλαιά Εθνική Οδό στην οποία η ταχύτητα των οχημάτων είναι αρκετά αυξημένη. Επιπλέον με την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών θα ελαχιστοποιείται ταυτόχρονα και η ταχύτητα των οχημάτων που διασχίζουν την οδό Βόλου.

Μια ακόμα λύση στο πρόβλημα αυτό θα ήταν να τοποθετηθούν δυο τροχονόμοι οι οποίοι θα ελέγχουν την ταχύτητα των οχημάτων, ώστε οι μαθητές να διασχίζουν πιο εύκολα την Παλαιά Εθνική Οδό.

Προτείνουμε την αλλαγή των τριών πεζοφάναρων σε κανονικά φανάρια με χρονοδιέλευση, ή ακόμα καλύτερα σε έξυπνα φανάρια τα οποία θα ρυθμίζουν τον χρόνο ανάλογα με την κίνηση στην οδό Βόλου.

Τη δημιουργία round about στο ύψος του ρέματος λίγο πριν την έναρξη της νησίδας.

-Η επέκταση της περίφραξης των σιδηροδρομικών γραμμών μέχρι το τέλος των κατοικημένων περιοχών:

Ένα μεγάλο μέρος των σιδηροδρομικών γραμμών δεν έχει περιφράξεις. Αυτό το μέρος είναι στην περιοχή των σχολείων και είναι πάρα πολύ επικίνδυνο γιατί μπορεί να συμβεί κάποιο ατύχημα.

-Η αποφυγή της διέλευσης βαρέων οχημάτων από την οδό Βόλου:

 Η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων είναι πάρα πολύ επικίνδυνη διότι η συνοικία μας έχει γίνει πλέον μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπου στους δρόμους της κυκλοφορούν μαθητές με τα ποδήλατά τους, γονείς με τα αυτοκίνητά τους.

Έτσι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχημάτων. Και ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε θρηνήσει θύματα. Σας προτείνουμε κάποιες λύσεις για το πώς τα βαρέα οχήματα θα μπορούν να περνάνε όχι μέσα από την πόλη άλλα έξω από αυτήν: (Σημ. οι μαθητές συνοδεύουν τις προτάσεις τους με οδικό χάρτη)…

-Η έλλειψη ποδηλατοδρόμου:

Ένα μεγάλο μέρος των μαθητών χρησιμοποιεί το ποδήλατο για να μετακινηθεί από τη συνοικία μας προς το κέντρο.

Για αυτό θα πρέπει καλύτερο να δημιουργηθεί ποδηλατοδρόμος.

Τι προτείνουμε: Δημιουργία ενός ποδηλατοδρόμου από το ύψος του 23ου Δημοτικού Σχολείου επί της Κάρλας έως και την Ηρώων Πολυτεχνείου. Η διαδρομή έχει ως εξής. Ακολουθούμε την Κάρλας παράλληλα με τις γραμμές των τρένων. Επί της Κάρλας υπάρχουν δύο υπόγειες διαβάσεις τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ώστε να κινηθούν στο απέναντι δρόμο. Συνεχίζει κάτω από την παλιά Εθνική Αθηνών - Θεσσαλονίκης επί της Μαρτάλη (παράλληλα με τον σταθμό των τρένων).

Στο ύψος του Τελωνείου χρησιμοποιώντας την υπόγεια διάβαση των γραμμών του τρένου φτάνουμε στην οδό Φαρσάλων και Ηρώων Πολυτεχνείου.

Προς το κέντρο υπάρχουν και ποδηλατοδρόμοι αλλά και δρόμοι με μικρότερη κυκλοφορία των οποίων μπορούν να χρησιμοποιήσουν ώστε να «φτάσουν» στο κέντρο. Επιτακτική ανάγκη είναι και η περίφραξη των γραμμών μέχρι και το ύψος του 23ου Δημοτικού Σχολείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί μαθητές αλλά και εργαζόμενοι χρησιμοποιούν ποδήλατο με το οποίο όμως κινούνται επί της Βόλου.

Αυτό σημαίνει 4 επικίνδυνα χιλιόμετρα με άκρως επικίνδυνες διασταυρώσεις όπως αυτή των τρένων, της παλιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης και τη διασταύρωση της Ηρώων Πολυτεχνείου, ενώ η οδός Αγιάς που οδηγεί στο κέντρο είναι στενή και με μεγάλη κυκλοφορία».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass