ΕΨΑΛΑΝ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

«Λαζαράκια» και «Λαζαρίνες» κατέκλυσαν τον Τύρναβο

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2018 22:50

Ένα παλιό έθιμο το οποίο χρόνο με το χρόνο χάνεται αναβίωσαν και φέτος οι νηπιαγωγοί και τα νήπια των 5ου και 7ου Νηπιαγωγείων του Τυρνάβου.

Τα παιδάκια με παραδοσιακές στολές έψαλαν τα κάλαντα του Λαζάρου στο κέντρο της πόλης ενθουσιάζοντας τους συμπολίτες αλλά και τον δήμαρχο Τυρνάβου και στους αντιδημάρχους κ. Κωνσταντίνο Κουλιό και κ. Φανή Μπίλιου.

Ήταν τέτοια η διάθεση παιδιών και εκπαιδευτικών που κυριολεκτικά μετέφεραν χθες στην πόλη του Τυρνάβου μια γιορτινή και ευχάριστη ατμόσφαιρα, ενόψει της σημερινής γιορτής του Λαζάρου, αλλά και των Βαΐων, της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κάλαντα του Λαζάρου τραγουδιούνται σε ελάχιστες περιοχές, ενώ παλιότερα ήταν από τα πιο ζωντανά έθιμα και έδιναν ιδιαίτερο τόνο στις μικρές κοινωνίες.

Τα κάλαντα του Λαζάρου ήταν αποκλειστικά σχεδόν γυναικεία και τα τραγουδούσαν κοπέλες διάφορων ηλικιών ακόμα και κορίτσια της παντρειάς που ονομάζονταν «Λαζαρίνες».

Την παραμονή της γιορτής, οι «Λαζαρίνες» ξεχύνονταν στα χωράφια έξω από τα χωριά για να μαζέψουν λουλούδια που με αυτά θα στόλιζαν το καλαθάκι τους, την άλλη μέρα, ντυμένες με τοπικές ενδυμασίες, γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τον Λάζαρο και εισέπρατταν μικρό φιλοδώρημα, χρήματα, αυγά, φρούτα ή άλλα φαγώσιμα.

Τα νήπια των 5ου και 7ου Νηπιαγωγείων Τυρνάβου συνόδευαν με πολλή στοργή και φροντίδα οι νηπιαγωγοί Ελένη Μαμμανού, Ευαγγελία Γκουγκουλιάνου και Μαρία Μπένη.

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass