ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ

Διακρίσεις και στο 5% εισαγωγής στα ΑΕΙ

* «Είναι ρατσιστικό» καταγγέλλει μάνα ενός μαθητή της Γ’ Λυκείου

Δημοσίευση: 01 Απρ 2018 22:45

 «Για ποιες ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, μιλάνε; Το παιδί μου, ουσιαστικά το αποκλείουν από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση!» Είναι η κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης μιας μάνας, μαθητή της Γ’ Λυκείου, με Υψηλής Λειτουργικότητας Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.

Μετά από χρόνια αγώνα, να στηρίξει το δημόσιο σχολείο τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του παιδιού της -ακόμη κι αν αυτές τις περισσότερες φορές προσφέρονταν αργά, μετά το μέσο της σχολικής χρονιάς, μόλις μία ανάσα πριν ο μαθητής κάνει την προσπάθειά του για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση-, συναντά ξανά μπροστά του την ανισότητα!

Η Υψηλής Λειτουργικότητας Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, δεν εντάσσεται στη λίστα των χρόνιων παθήσεων, για υποψήφιους που μπορούν να εισαχθούν με το 5% στα ΑΕΙ- ΤΕΙ της χώρας μας, χωρίς να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις.

«Είναι ρατσιστικό!» καταγγέλλει η μάνα και ρωτά: «Με ποια λογική δεν εντάσσεται ο αυτισμός στις χρόνιες παθήσεις; Αυτοί που δημιούργησαν τη λίστα, γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά αυτών των παιδιών. Γνωρίζουν ότι αυτές οι εξετάσεις, είτε γραπτές, είτε προφορικές, είναι μια εξαιρετικά αγχωτική διαδικασία γι’ αυτά τα παιδιά, που επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο την ψυχολογική τους κατάσταση, αλλά και τις επιδόσεις τους;».

Η ένταξη της πάθησης αυτής, στη λίστα των χρόνιων παθήσεων για την εισαγωγή υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στην κατηγορία του 5%, αποτελεί χρόνιο αίτημα του Συλλόγου Γονέων -Κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό ν. Λάρισας, το οποίο έχει καταθέσει επανειλημμένα, με επιστολές του, προς το Υπουργείο Παιδείας, ελπίζοντας ότι κάποιος θα ευαισθητοποιηθεί και θα τους ακούσει, αλλά μάταια μέχρι σήμερα.

Η τελευταία επιστολή του, στην οποία καταγγέλλει «άνιση μεταχείριση μαθητών», στάλθηκε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και συγκεκριμένα στη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού -Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων, του Υπουργείου Παιδείας.

Αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στο πλαίσιο της νομοθετικής ρύθμισης του Ν. 3794/20009 προβλέπεται η Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, μεταξύ των οποίων δεν συγκαταλέγονται μαθητές με Υψηλής Λειτουργικότητας Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος (ΥΛΑ)/ Σύνδρομο Άσπεργκερ.

Παρά το πάγιο πολυετές αίτημά μας ούτε στην πρόσφατη με τον Ν. 4452/2017 πρόσθεση νέων κατηγοριών ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις συμπεριλήφθηκαν τα άτομα με Σ.Α., ούτε τροποποιήθηκε -ως προς την ελάττωση του ποσοστού αναπηρίας από 80% σε 67%- η ισχύουσα πρόβλεψη των περιπτώσεων: «κληρονομικά ή επίκτητα σύνδρομα-νοσήματα όταν εκφράζονται με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις που προσδίδουν αναπηρία τουλάχιστον 80% εξεταζόμενοι κατά περίπτωση», ώστε να δύνανται να συμπεριληφθούν τα άτομα με Σ.Α..

Το Σ.Α. είναι μια μορφή αυτισμού (χρόνια, επ΄ αόριστον, ανίατη νευρολογική διαταραχή) (ΥΑ αρ. Φ 11321/οικ.31102/1870 ΦΕΚ 2906/2013) ή αλλιώς μια «Υψηλής λειτουργικότητας» κατάσταση του αυτιστικού φάσματος (ΑΡΑ, 1994.2000. ICD-10,1992) που σύμφωνα με τον ισχύοντα Πίνακα Προσδιορισμού Αναπηρίας προσδίδει ποσοστό Αναπηρίας από 67-80%(ΥΑ αρ. Φ11321/οικ.10219/688 ΦΕΚ 1506/2012.σελ23417).

Ως εκ τούτου απορρίπτεται από τις αρμόδιες Επιτροπές το δίκαιο και νόμιμο αίτημα για άνευ εξετάσεων Εισαγωγή στα ΑΕΙ/ΤΕΙ των αποφοίτων μαθητών Λυκείου με Σ.Α. και βαθμό αναπηρίας < 80% , μαθητών ωστόσο -σύμφωνα με τα ανωτέρα)- με σοβαρή ανίατη πάθηση και ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, η οποία οφείλεται στους περιορισμούς που απορρέουν από τη Διαταραχή και ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις συμπερίληψής τους στην ανωτέρω ρύθμιση.

Είναι αντιληπτό ότι από τα παραπάνω συνάγεται η κατάφορη καταπάτηση του αγώγιμου Δικαιώματος στην Εκπαίδευση (αρθρ. 24) των ατόμων με αναπηρία σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, επικυρωμένη με τον Ν. 4074/2012 του ελληνικού κράτους και των Συνταγματικών Διατάξεων, καθώς και η παράβαση των διατάξεων του Άρθρου 1 του ισχύοντος Νόμου 3699/2008 για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Με βάση τα ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνώς επιστημονικά τεκμηριωμένες ειδικές εκπαιδευτικές δυσκολίες και ανάγκες των μαθητών με Σ.Α., αναγνωρίζοντας την άδικη και άνιση επιβάρυνσή τους κατά την μετάβασή τους στην Τριτοβάθμια μαθησιακή ζωή τους, αναγνωρίζοντας τον παράνομο αποκλεισμό τους από τη νομοθετικά κατοχυρωμένη δωρεάν και ισότιμη συμμετοχή τους στη μόρφωση, λόγω του αποκλεισμού τους από την ανωτέρω ευεργετική ρύθμιση για άλλες κατηγορίες ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, ζητούμε την ρητή συμπερίληψη των μαθητών με ΥΛΑ/ΣΑ στις κατηγορίες των ατόμων που εισάγονται σε ΑΕΙ/ΤΕΙ άνευ εξετάσεων.

Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass