ΕΡΩΤΗΣΗ Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Για τους άνεργους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ

Δημοσίευση: 01 Απρ 2018 16:24

«Πέραν άλλων προβλημάτων και εμποδίων που συναντούν οι σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ, ένα επιπλέον γεγονός προστίθεται: η διαγραφή ανέργων σπουδαστών από τα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ». Αυτό τονίζουν σε ερώτησή τους προς την υπουργό Εργασίας βουλευτές του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Λαρισαίο Γ. Λαμπρούλη επισημαίνοντας:

«Ενώ υποτίθεται πως το ζήτημα αυτό ρυθμίστηκε με τη σχετική διάταξη του ν. 4430/2016 και παρά τη διαβεβαίωση της υπουργού στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του κόμματός μας τον Δεκέμβρη ότι θα δοθεί άμεσα λύση, υπάρχουν καταγγελίες σπουδαστών τέσσερις μήνες μετά, ότι το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται. Στην πράξη δεν εγγράφονται όλοι οι άνεργοι σπουδαστές στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ αφού απαιτούνται επιπλέον προϋποθέσεις για την ένταξή τους:

α) Να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων τουλάχιστον ένα τετράμηνο πριν από την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης. Όταν όλοι οι άνεργοι σπουδαστές πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εγγράφονται στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

β) Να δηλώσουν τα στοιχεία του προγράμματος αυτού στον ΟΑΕΔ πριν από την έναρξή του. Την ίδια ώρα που η εγκύκλιος έφτασε στις σχολές μια βδομάδα αφότου άνοιξαν τα δημόσια ΙΕΚ και οι σπουδαστές δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα από καμιά αρμόδια αρχή.

γ) Να έχουν παρέλθει τουλάχιστον δύο ημερολογιακά έτη από το πέρας τυχόν προηγούμενης συμμετοχής σε πρόγραμμα εκπαίδευσης. Γνωρίζοντας όμως ότι χιλιάδες σπουδαστές πηγαινοέρχονται από τις σχολές μαθητείας και κατάρτισης στην κακοπληρωμένη δουλειά και στην ανεργία.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες νέοι άνεργοι από τα Δημόσια ΙΕΚ όλης της Ελλάδας να διακόψουν την εκπαίδευσή τους προκειμένου να μην διαγραφούν από τα μητρώα του ΟΑΕΔ και χάσουν ακόμα και τα λίγα "ψίχουλα" που δικαιούνται. Όπως τη δωρεάν πρόσβαση στα ΜΜΜ, τη συμμετοχή σε σεμινάρια και προγράμματα ευρέσεως εργασίας, τη μοριοδότηση σε θέσεις Δημοσίου (για σπουδαστές σε κάποιες συγκεκριμένες ειδικότητες) κ.α.

Θεωρούμε ότι οι εξελίξεις αυτές δεν είναι τυχαίες, αποτελούν συνέχεια της πολιτικής που θέλει τα ΙΕΚ να δίνουν δεξιότητες με ημερομηνία λήξης, να δημιουργούν εργαζόμενους χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, ενώ στην πράξη αξιοποιούνται και για την απόκρυψη της ανεργίας.

Ερωτάται η κ. υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να επισπευστεί η κατάργηση – ή να τροποποιηθεί η διατύπωση της απόφασης 4430/2016 και να μην γίνει καμιά διαγραφή ανέργου σπουδαστή των ΙΕΚ από τα μητρώα του ΟΑΕΔ. Και να δοθούν άμεσα πάσο σε όλους τους σπουδαστές για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα ΜΜΜ, να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε εκπαιδευτικούς με μόνιμη και σταθερή δουλειά και εργασιακά δικαιώματα καθώς και να καλυφθούν όλες οι απαραίτητες υποδομές και εξοπλισμοί που χρειάζονται για την εκπαίδευση των σπουδαστών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass