«ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΙ, ΟΠΩΣ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΔΕΚΤΕΣ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝ ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ

Σχέδιο συγχώνευσης ή απορρόφησης του ΤΕΙ από το Πανεπιστήμιο;

*Το ΥΠΕΠΘ «βλέπει» συγκλίσεις και συμφωνίες, ενώ το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΤΕΙ/Θ κάνει λόγο για διαφοροποιήσεις και διαφωνίες *Στο Δημοτικό Συμβούλιο εκτάκτως σήμερα οι εξελίξεις της επιχειρούμενης συγχώνευσης

Δημοσίευση: 03 Απρ 2018 22:02

Αρνητική τροπή για την ανάπτυξη του ΤΕΙ Θεσσαλίας φαίνεται ότι παίρνει το θέμα της συγχώνευσης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αφού το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου σε σύσκεψη με τους πρυτάνεις των τριών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΠΘ, ΤΕΙ/Θ και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας), την περασμένη εβδομάδα, δείχνει ότι υιοθετεί σε μεγαλύτερο βαθμό την πρόταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ελάχιστα από τις προτάσεις που κατέθεσε το ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Η πρόταση για τη μεταφορά της έδρας της Γεωπονικής Σχολής δεν γίνεται αποδεκτή, όπως και άλλες προτάσεις για μεταφορά ή διατήρηση τμημάτων, γεγονός που προκαλεί δυσαρέσκεια και ανησυχίες. Όπως όλα δείχνουν η συγχώνευση μόνο βελούδινη δεν θα είναι, αφού ήδη από χθες επικρατεί αναστάτωση, με:

- το Υπουργείο Παιδείας αφενός να εκδίδει ανακοινώσεις που κάνουν λόγο για συμφωνίες, συγκλίσεις ακόμη και κατανομή σχολών ανά πόλη (τοποθετεί 3 σχολές στον Βόλο, 3 στη Λάρισα και από μία σε Τρίκαλα και Λαμία),

- το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΤΕΙ/Θ αφετέρου κάνει λόγο για ισχυρές διαφοροποιήσεις και διαφωνίες, ενώ,

- η δημοτική αρχή φέρνει το ζήτημα στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αναλυτικότερα, το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΤΕΙ Θεσσαλίας συνεδρίασε χθες με αφορμή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας το μεσημέρι, που πυροδότησε νέες αντιδράσεις αφού γίνεται λόγος για σημαντικές συγκλίσεις και συμφωνίες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Το Υπουργείο Παιδείας σε μια προσπάθεια προφανώς να κατευνάσει τα πνεύματα, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση μιλώντας για σημαντικές συγκλίσεις και συμφωνίες και ανακοινώνοντας σειρά συσκέψεων για τις συνέργειες ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ: ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ…

Ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Ξενοφών Σπηλιώτης μιλώντας στην «Ε» ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για μια ανακοίνωση που εκφράζει προθέσεις και επιθυμίες ή απλά είχε λανθασμένη διατύπωση, και αναφερόμενος στα όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα στη σύσκεψη με τον υπουργό Παιδείας σημειώνει τα εξής: «Στη συνάντηση μας παρουσιάστηκε ένα τελικό σχέδιο που αφορούσε κυρίως την ακαδημαϊκή δομή από το οποίο φαίνεται ξεκάθαρα ότι το Υπουργείο ελάχιστα πράγματα υιοθέτησε από το δικό μας σχέδιο. Η μεταφορά της έδρας της Γεωπονικής Σχολής δεν έγινε δεκτή, η δημιουργία δύο Πολυτεχνικών τμημάτων δεν περνάει -παλεύουμε για να δεχθεί το ένα τμήμα-, η πρόταση για δημιουργία τμήματος Τουριστικών Σπουδών δεν έγινε δεκτή, όπως επίσης και η διατήρηση του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων. Αυτό που συμφωνήσαμε είναι να καταγραφούν σε ένα σχέδιο οι συμφωνίες και διαφωνίες και να γίνει ένας τελικός γύρος διαπραγματεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς, συναντήσεις με τους βουλευτές της κάθε πόλης και τις τοπικές αρχές. Σε κάθε περίπτωση πάντως το τελικό σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από τις Συγκλήτους και των τριών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ευελπιστούμε στα τέλη Απριλίου να έχουμε καταλήξει. Αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά, θα καταπιαστούμε και με το θεσμικό κομμάτι (προσωπικό, φοιτητές, καθηγητές) για να δούμε τι θα γίνει. Αυτό που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι ότι πρόθεσή μας είναι να αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές ανθρώπινες και υλικές, ώστε αυτό να είναι προς όφελος της πόλης και του ιδρύματος. Το θέμα είναι από τη μια τι θα πάρει η κάθε πόλη από το Πανεπιστήμιο, αλλά και τι θα εισφέρει η κάθε πόλη σε αυτό. Είτε σαν υποδομές είτε σαν πολιτισμό, είτε σαν δομές που υπήρχαν πριν. Θα είναι η προστιθέμενη αξία της πόλης προς το Πανεπιστήμιο».

**Οι εξελίξεις στο θέμα της συγχώνευσης του ΠΘ με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας θα συζητούν σήμερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, όπου ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Ξενοφών Σπηλιώτης θα κάνει παρέμβαση.

Το Υπουργείο Παιδείας βλέπει συγκλίσεις

ενώ το ΤΕΙ Θεσσαλίας ισχυρές διαφοροποιήσεις...

Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε χθες σε μια ανακοίνωση όπου ούτε λίγο ούτε πολύ κάνει λόγο για σημαντικές συγκλίσεις και αποφάσεις για συσκέψεις πάνω σε προτάσεις που συμφωνήθηκαν. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΠΘ αναφέρει: «Με βάση τις σημαντικές συγκλίσεις και συνθέσεις κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Διερεύνησης Συνεργειών ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προγραμματίζει ευρείες συσκέψεις για την περαιτέρω επεξεργασία των προτάσεων αυτών. Οι συσκέψεις θα γίνουν με βάση:

-Τη σαφή κατεύθυνση της Επιτροπής υπέρ της συγκρότησης ενός ισχυρού ιδρύματος ανοικτού στις προκλήσεις των καιρών.

-Την τήρηση καθαρά ακαδημαϊκών κριτηρίων στις αποφάσεις που θα ληφθούν.

-Την απόφαση του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για συνέργειες με το σημερινό ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας σε Εύβοια και Βοιωτία.

Για το σκοπό αυτό συμφωνήθηκαν κατ’ αρχήν οι εξής βασικές αρχές:

-Να μην ιδρυθούν νέα Τμήματα που ήδη υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

-Να συγκροτηθούν ισχυρά και βιώσιμα Τμήματα που θεραπεύουν διακριτά και αναγνωρισμένα διεθνώς γνωστικά πεδία με προοπτικές να καλλιεργήσουν τις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα και να μορφώνουν και να καταρτίζουν όσο γίνεται αρτιότερα τους φοιτητές τους.

-Να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο προσωπικό όλων των κατηγοριών (διδακτικό, ερευνητικό, διοικητικό) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το προσωπικό παραμένει στο Τμήμα και την πόλη που βρίσκεται εκτός αν επιθυμεί να μετακινηθεί σε άλλο Τμήμα ή πόλη.

-Να συγκροτηθούν δομές και ερευνητικά κέντρα που θα συμβάλουν στην προαγωγή της έρευνας, της διδασκαλίας και της μάθησης και θα προσδώσουν νέο δυναμισμό στο Πανεπιστήμιο (Ενδεικτικά: αξιοποίηση Δελφών, Ινστιτούτο Αγροτικών Μελετών στη Λάρισα, Κέντρο Αποκατάστασης στη Λαμία, αξιοποίηση οικοτουριστικού δυναμικού Λίμνης Πλαστήρα/Περτουλίου).

-Να αξιοποιηθεί η μέχρι τώρα προετοιμασία από τους Πρυτάνεις των Ιδρυμάτων στην κατεύθυνση προγραμμάτων διετούς κατάρτισης από το νέο Ίδρυμα σε τομείς που προάγουν την προσωπική ανάπτυξη των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, τους ανοίγουν νέες προοπτικές προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση και συντελούν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.

Στην κατεύθυνση αυτή, και μετά από σχετικές διεργασίες, το Πανεπιστήμιο μπορεί να έχει 8 Σχολές (εκ των οποίων 2 νέες) με 34 Τμήματα.

Τα τμήματα και οι Σχολές κατανέμονται ως εξής: Τρεις Σχολές στον Βόλο, τρεις στη Λάρισα, και από μία σε Τρίκαλα και Λαμία. Όσον αφορά στα Τμήματα, προτείνεται να υπάρχουν: 14 Τμήματα στο Βόλο (σήμερα 12), 10 στη Λάρισα (σήμερα 2), 1 στα Τρίκαλα (σήμερα 1), 4 στην Καρδίτσα (σήμερα 1), και 5 στη Λαμία (σήμερα 2)».

ΤΟ ΠΡΥΤΑΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΤΕΙ/Θ

Για συγκλίσεις, αλλά και ισχυρές διαφοροποιήσεις και διαφωνίες στις συζητήσεις που γίνονται για τη συγχώνευση του Παν. Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, κάνει λόγο το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΤΕΙ Θεσσαλίας, απαντώντας στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας το οποίο αναφέρεται σε συμφωνίες.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο ξεκαθαρίζει με το ανακοινωθέν ότι «μέχρι αυτή τη στιγμή διαφαίνεται πως δεν υπάρχουν οριστικά αποτελέσματα στις συζητήσεις» και σημειώνει πως «όταν υπάρξει οριστική συμφωνία, αυτή θα ανακοινωθεί με ευθύνη όλων των εμπλεκομένων μερών». Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Θεσσαλίας, με αφορμή το δελτίο Τύπου της από 2-4-2018 του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του και στάλθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και αφορά στη διερεύνηση πιθανών μορφών συνεργασίας των τριών Ιδρυμάτων (Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας), όπως αυτή προέκυψε από τις διαδοχικές συναντήσεις των μελών της Επιτροπής, αναγνωρίζει:

• την ύπαρξη συγκλίσεων, συνθέσεων αλλά και ταυτόχρονα ισχυρών διαφοροποιήσεων και διαφωνιών,

• το πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις,

• την εξέλιξη των συζητήσεων, ώστε οι διαφορές να μηδενιστούν, και εάν και όταν υπάρξει οριστική συμφωνία, αυτή θα ανακοινωθεί με ευθύνη όλων των εμπλεκομένων μερών, τέλος δε,

• ότι μέχρι αυτή τη στιγμή διαφαίνεται πως δεν υπάρχουν οριστικά αποτελέσματα στις συζητήσεις».

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

8 Σχολές, 33 Τμήματα, 5 πόλεις και… 3 «δεν»

Η πρόταση, στο μεταξύ, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που τέθηκε επί τάπητος στην πρόσφατη συνάντηση της μεικτής επιτροπής στο Υπουργείο Παιδείας, παρουσία του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, βάζει οριστικά φρένο στα σενάρια περί αλλαγής έδρας τμημάτων ή σχολών.

«Η πρόταση ακαδημαϊκής ανάπτυξης του Π.Θ. η οποία διαμορφώνεται λαμβάνει υπόψη τις υφιστάμενες υποδομές και το υφιστάμενο προσωπικό των ΤΕΙ, αλλά συνοδεύεται από μια σειρά από ανελαστικές προϋποθέσεις, οι οποίες διασφαλίζουν ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο το κύρος και η λειτουργία του Πανεπιστημίου, ούτε θα επηρεαστούν αρνητικά τα υφιστάμενα Τμήματά του. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης προτάσεις ίδρυσης Σχολής ή Τμημάτων Μηχανικών τετραετούς φοίτησης, προτάσεις αλλαγής έδρας υφιστάμενων Τμημάτων ή Σχολών, ή ένταξης των σημερινών φοιτητών των ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο. Επιπλέον, η ένταξη του επιστημονικού δυναμικού των ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να γίνει με μια διαδικασία η οποία ικανοποιεί τα ελάχιστα ακαδημαϊκά κριτήρια. Τέλος, για ένα εγχείρημα αυτής της κλίμακας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η δέσμευση από την Πολιτεία (σε επίπεδο νομοθετικής ρύθμισης) για στήριξη με σημαντικούς πρόσθετους πόρους, τόσο στο επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού (νέες θέσεις ΔΕΠ) όσο και στο επίπεδο των λειτουργικών δαπανών και του εξοπλισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά το επίσημο κείμενο της πρότασης.

Η πρόταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας περιλαμβάνει 8 Σχολές και 33 τμήματα σε πέντε πόλεις της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Περιλαμβάνει επίσης ένα Ερευνητικό Κέντρο με ερευνητικές εξειδικεύσεις αιχμής και ένα μεγάλο εύρος δομών εκπαίδευσης σε όλες τις πόλεις. Συγκεκριμένα:

Ι. Ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τρεις νέες Σχολές: Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών (ΒΟΛΟΣ) Σχολή Τεχνολογίας (ΛΑΡΙΣΑ) Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής, Φυσικοθεραπείας και Διαιτολογίας (ΤΡΙΚΑΛΑ) 2

ΙΙ. Καταργείται η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΡΙΚΑΛΑ)

ΙΙΙ. Ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2018 και τίθενται σε λειτουργία το ακαδημαϊκό έτος 2019- 20 τα εξής νέα 15 Τμήματα: Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών, ΒΟΛΟΣ Τμήμα Γλωσσών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, ΒΟΛΟΣ Τμήμα Χρηματοοικονομικής Λογιστικής, ΛΑΡΙΣΑ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΛΑΡΙΣΑ 3 Τμήμα Αγροτεχνολογίας, ΛΑΡΙΣΑ 4 Τμήμα Δημόσιας Υγείας, ΛΑΡΙΣΑ Τμήμα Νοσηλευτικής, ΛΑΡΙΣΑ Τμήμα Ψηφιακών Τεχνολογιών και Πολυμέσων, ΛΑΡΙΣΑ Τμήμα Επιστημών Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ΛΑΡΙΣΑ Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, ΚΑΡΔΙΤΣΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων, ΚΑΡΔΙΤΣΑ Τμήμα Διαχείρισης Δασικών Πόρων και Τεχνολογίας Ξύλου, ΚΑΡΔΙΤΣΑ Τμήμα Φυσικοθεραπείας, ΛΑΜΙΑ Τμήμα Φυσικής, ΛΑΜΙΑ Τμήμα Επιστήμης των Υλικών, ΛΑΜΙΑ. Tα νέα Τμήματα θα αξιοποιήσουν σε σημαντικό βαθμό το υφιστάμενο επιστημονικό προσωπικό των ΤΕΙ, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να κατευθυνθεί προς αυτά ανάλογα με την ειδικότητα του

ΙV. Ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2018 και τίθενται σε λειτουργία το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 το Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Ανάπτυξης «ΙΑΣΩΝ», το οποίο διαθέτει τα παρακάτω Ινστιτούτα τα οποία αναπτύσσουν την ερευνητική τους δραστηριότητα στις υποδομές του ΠΘ: Ινστιτούτο Καινοτομίας και Ευφυούς Παραγωγής Ινστιτούτο Ασιατικών και Ανατολικών Σπουδών Ινστιτούτο Ψηφιακού Πολιτισμού και Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης Ινστιτούτο Έξυπνων και Αειφορικών Κτιρίων, Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας και Νευροεπιστημών, Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης, Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, Ινστιτούτο Κινησιολογίας, Ινστιτούτο Νανοτεχνολογίας

V. Εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο Φορέας Διαχείρισης του Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων και ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Κάρλας για τον καλύτερο συντονισμό του ερευνητικού και του διοικητικού έργου και την πιο άμεση στήριξη τους από τις επιστημονικές ομάδες του Πανεπιστημίου.

VΙ. Ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τίθεται σε λειτουργία το Ακαδημαϊκό έτος 2019-20 το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης το οποίο προσφέρει ενδεικτικά τα παρακάτω Διετή Προγράμματα Εκπαίδευσης σε αποφοίτους Λυκείου με απευθείας εισαγωγή χωρίς κατατακτήριες εξετάσεις: Βόλος Ελαιοκομίας και Ελαιουργίας Ξεναγών Οδηγών Βουνού και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού Σχεδιαστών και Γραφιστικής Τεχνικών Ηλεκτρολογίας Εργοδηγών Τεχνικών Έργων Συντήρησης Έργων Τέχνης Τεχνικών Εικονοληψίας και Ηχοληψίας Λάρισα Γαλακτοκομίας και Τυροκομίας, Τεχνικών Ιατρικών Εργαστηρίων Τεχνικών Πληροφορικής Υπαλλήλων Λογιστηρίου και Διοίκησης Τεχνικών Ενεργειακών Δικτύων Τεχνικών Εικονοληψίας και Ηχοληψίας Καρδίτσα Συσκευασίας και Συντήρησης Τροφίμων Κατεργασίας Ξύλου και Επίπλου Ζωοτεχνίας Τεχνικών Γεωργίας Ακριβείας Οδηγών Βουνού και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού Τρίκαλα Τουριστικών Επαγγελμάτων Τεχνικών Πληροφορικής Οδηγών Βουνού και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού Οινοποιίας Γαλακτοκομίας και Τυροκομίας Λαμία Βοηθών Φυσιοθεραπευτών Ιαματικού Τουρισμού Οινοποιίας και Ζυθοποιίας Τεχνικών Πληροφορικής.

VII. Το Κέντρο Διεθνούς Εκπαίδευσης (Center for International Studies) του ΠΘ ιδρύει και λειτουργεί στους Δελφούς και στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ στην Άμφισσα Παράρτημα το οποίο υποστηρίζει Αγγλόφωνα Προγράμματα για την Αρχαία, Μέση και Νεότερη Ελληνική Ιστορία, τη Φιλοσοφία, τις Τέχνες, το Θέατρο και τον Πολιτισμό. Τα Προγράμματα απευθύνονται σε ξένους φοιτητές, είναι εντατικά και επαναλαμβανόμενα, είναι δυνατόν να διεξάγονται σε συνεργασία με Πανεπιστήμια του εξωτερικού και συνδυάζονται με επισκέψεις στα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο θα εξετάσει τη δυνατότητα να ιδρύσει στους Δελφούς μαζί με άλλους φορείς και να υποστηρίξει επιστημονικά ένα Διεθνές Κέντρο Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας και Ισόρροπης Ανάπτυξης το οποίο θα αναπτύσσει ετήσιες δραστηριότητες που προάγουν την επικοινωνία και την αντιμετώπιση των διεθνών κρίσεων και των μεγάλων ανισορροπιών.

VIΙI. Το ΠΘ ιδρύει στη Λαμία ή τα Καμένα Βούρλα Πανεπιστημιακό Κέντρο Αποκατάστασης το οποίο θα αξιοποιεί το επιστημονικό δυναμικό του Τμήματος Φυσικοθεραπείας και θα παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες αποκατάστασης, θα υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα και την εφαρμογή νέων μεθόδων αποκατάστασης, καθώς και την εκπαίδευση και πρακτική άσκηση των φοιτητών του Τμήματος Φυσικοθεραπείας.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass