ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΕΙ/Θ

Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι φορείς των Τρικάλων

* Παρέμβαση στην «Ελευθερία» του κοσμήτορα της ΣΕΦΑΑ κ. Αθανάσιου Παπαϊωάννου * Τι προτείνει και σε τι συμφωνεί

Δημοσίευση: 06 Απρ 2018 22:12

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται οι τοπικοί φορείς του νομού Τρικάλων, μετά τα όσα έχουν διαρρεύσει από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για το μέλλον των Σχολών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα Τμήματα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Μάλιστα οι περισσότεροι φορείς του Δήμου Τρικκαίων (πολλοί εκ των οποίων εκπροσωπούν ολόκληρο τον νομό Τρικάλων), βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου 17 Μαρτίου 2018 στο Μουσείο Τσιτσάνη. Εκεί, μετά από τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, συζητήθηκε το μείζον ζήτημα, για την ενοποίηση των ΤΕΙ και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Όπως είχε δημοσιεύσει σχετικό άρθρο -ανοίγοντας τη σχετική συζήτηση- ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, τίθενται σοβαρά και σημαντικά ζητήματα για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για τον λόγο αυτό, στην εισηγητική του ομιλία στη συνάντηση, έθεσε ξανά δύο θέματα: την ανάγκη τεκμηρίωσης των αιτημάτων του νομού και την ουσιαστική συζήτηση. Μια συζήτηση που ήδη έτυχε τον στόχο της. Μέσα σε δύο ώρες, με ειλικρινή, μεστό, σύντομο και σαφή διάλογο, όλοι οι τρικαλινοί φορείς έθεσαν τα βασικά ζητήματα:

1. Συμπόρευση των πολιτών και των φορέων

2. Διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης

3. Διεκδίκηση πρόσθετων τμημάτων

4. Καταγραφή των τεκμηρίων και επιχειρημάτων

Επί της ουσίας, όλοι οι ομιλητές έθεσαν ζητήματα για το πραγματικό μέλλον των σπουδών, για την ανάγκη της ενασχόλησης με την τεχνική εκπαίδευση, για την ανάδειξη – την ουσιαστική και πραγματική – των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νομού και δη του Δήμου Τρικκαίων.

Να σημειώσουμε πως στο άρθρο του ο δήμαρχος Τρικκαίων, μεταξύ άλλων, σημειώνει τα εξής:

«Δυστυχώς για τα Τρίκαλα, τα πράγματα δεν είναι καλά, κάτι το οποίο από την προηγούμενη εβδομάδα κοινοποίησα σε θεσμικούς παράγοντες του τόπου. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ΤΕΙ κατέθεσαν τις προτάσεις τους, στις οποίες… απλά δεν υπάρχουμε! Για το μεν ΤΕΙ… ούτε καν λόγος. Κλείνει, και στη θέση του… δεν ανοίγει τίποτε, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Θεσσαλία, όπου ανοίγει 1 νέα σχολή και 14 (ναι 14!) νέα τμήματα, με έδρες στη Λάρισα και τον Βόλο. Και για τη ΣΕΦΑΑ, πάντως, τα πράγματα δεν δείχνουν αισιόδοξα… Μένει Σχολή ενός τμήματος και αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσει το φάσμα της δικής της απορρόφησης από άλλα, μένοντας μόλις με 22 μέλη ΔΕΠ (καθηγητές), την ώρα που οι Σχολές του Βόλου και της Λάρισας γιγαντώνονται. Και πάλι σε βάρος του φτωχού συγγενή, που διαχρονικά είναι η Δυτική Θεσσαλία και ειδικά τα Τρίκαλα».

Ο ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΣΕΦΑΑ

Σε δηλώσεις του στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ο κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ καθηγητής κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου, για όλα όσα ακούγονται και έχουν δει το φως της δημοσιότητας επισημαίνει τα παρακάτω:

«Η πρόταση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για Σχολή που θα συγκροτείται από τα τμήματα ΤΕΦΑΑ, φυσικοθεραπείας και διατροφής-διαιτολογίας είναι σωστή και σύμφωνη με τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις. Το τμήμα διατροφής-διαιτολογίας στο οποίο ακόμη δεν έχουν διοριστεί τα 2 πρώτα μέλη ΔΕΠ χρειάζεται να έρθει στα Τρίκαλα δίπλα στο ΤΕΦΑΑ διότι υπάρχουν αρκετά κοινά μαθήματα και ερευνητικές δράσεις μεταξύ των δύο τμημάτων. Αν δεν έρθει, τα Τρίκαλα θα μείνουν μόνο μ΄ ένα τμήμα, ενώ η Καρδίτσα που είναι πληθυσμιακά αρκετά μικρότερη από τα Τρίκαλα θα έχει τετραπλάσιο αριθμό τμημάτων. Αυτό θα οδηγούσε σε πολύ άνιση ανάπτυξη των πανεπιστημιουπόλεων.

Επίσης προτείνουμε να μπει στο νομοσχέδιο για το νέο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τμήμα Άσκησης, Υγείας και Ποιότητας ζωής που θα υποδέχεται διεθνείς φοιτητές καθώς και Κέντρο Διεθνών Μεταπτυχιακών Σπουδών στις επιστήμες του αθλητισμού. Να δοθούν άμεσα θέσεις ΔΕΠ και ΕΔΤΠ για να λειτουργήσει άμεσα το Κέντρο διεθνών Μεταπτυχιακών Σπουδών και σε επόμενο στάδιο το Τμήμα. Στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων έχουν σπουδάσει πάνω από 50 διεθνείς μεταπτυχιακοί φοιτητές την τελευταία επταετία, ενώ μόνο για εφέτος θα ξεπεράσουμε τις 15 αιτήσεις από το εξωτερικό. Έχουμε μια πολύ ρεαλιστική πρόταση σύμφωνα με την οποία στην επόμενη πενταετία μπορούμε να έχουμε 200 διεθνείς μεταπτυχιακούς φοιτητές στα Τρίκαλα οι οποίοι θα εισαγάγουν 4 εκατομμύρια συνάλλαγμα στη χώρα από το οποίο το κράτος θα βάλει στο ταμείο του περίπου 1 εκατομμύριο από τον ΦΠΑ που θα εισπράξει. Αυτό ισοδυναμεί με τους μισθούς 7 μελών ΔΕΠ/ΕΔΤΠ για μια πενταετία, δηλαδή το σύνολο του προσωπικού που ζητάμε για το κέντρο.

Με άλλα λόγια το Κέντρο δεν θα στοιχίσει τίποτε στο κράτος, θα φέρει πολλά έσοδα στα Τρίκαλα και στη χώρα, θα κάνει το ΤΕΦΑΑ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ακόμη πιο εξωστρεφή, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΦΑΑ θα έχουν πολλά νέα έσοδα για εξοπλισμό και για νέους ερευνητές, οι ξένοι φοιτητές θα μεταφέρουν στα μαθήματα τις διεθνείς εμπειρίες τους κλπ. Τα οφέλη είναι αμέτρητα. Με την εμπειρία που θα αποκτήσουμε ως ΤΕΦΑΑ και ως υπηρεσίες της πόλης από τη λειτουργία του Κέντρου και την προετοιμασίες που θα κάνουμε, σε δεύτερη φάση θα προχωρήσουμε στη λειτουργία του Τμήματος που θα υποδέχεται διεθνείς προπτυχιακούς φοιτητές. Για τους ίδιους λόγους η λειτουργία αυτού του Τμήματος όχι μόνο δεν θα κοστίζει στο κράτος αλλά θα του δίνει και σημαντικά έσοδα. Ως ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας έχουμε κορυφαίες επιδόσεις σε διεθνή έρευνα και διδασκαλία, μας εμπιστεύονται διεθνώς και είμαστε οι καλύτεροι στη χώρα για να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για τη διεθνοποίηση των σπουδών των Ελληνικών ΑΕΙ».

ΤΡΙΚΑΛΑ (Του ανταποκριτή μας Αποστόλη Ζώη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass