ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΔΕΥΟΥΝ ΗΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΟΙ ΟΜΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Η ώρα της αλήθειας…

* Σκληρή φέτος η «μάχη» με στόχο μια υψηλή βαθμολογία λόγω του μεγάλου βαθμού δυσκολίας στα μαθήματα βαρύτητας. * Αναμένεται υποχώρηση των βάσεων

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2015 8:12

 

 

Της Λένας Κισσάβου

Με έντονη την αγωνία στα πρόσωπά τους, σαν να ξαναπήγαιναν να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις, «παγωμένοι» οι περισσότεροι στην ιδέα του τι θα αντικρίσουν πάνω στους χάρτινους πίνακες που αναρτήθηκαν στα τζάμια και στους τοίχους των σχολείων τους, οι υποψήφιοι με πορεία προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ήρθαν αντιμέτωποι με την …ώρα της αλήθειας.

Από νωρίς το πρωί, ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων, περίμενε στα προαύλια των λυκείων της Λάρισας, για τη στιγμή της ανάρτησης των βαθμολογιών των πανελληνίων εξετάσεων, με την αγωνία τους να κορυφώνεται και να ρίχνουν αμήχανα βλέμματα μεταξύ τους, την ώρα που οι καθηγητές τους έβαζαν έναν –έναν τους πίνακες σε εμφανές σημείο και όλοι τους έτρεχαν να αναζητήσουν το όνομά τους, …ψάχνοντας το μέλλον τους.

Σε κάποια σχολεία, οι καθηγητές προσπάθησαν να ολοκληρώσουν γρήγορα τις απαραίτητες διαδικασίες και να αναρτήσουν τα αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό, ακόμη και πριν τις 11 π.μ. παρά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, που ήθελε να αναρτηθούν στη 1 το μεσημέρι.

Γενικότερα όμως, σε όλα τα σχολεία στην πόλη, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα του νομού, μέχρι και τις 12 το μεσημέρι, υπήρχαν αναρτημένοι οι πίνακες των βαθμολογιών των υποψηφίων, καθώς κανείς δεν ήθελε να παρατείνει κι άλλο το άγχος των παιδιών.

Να σημειωθεί ότι μέχρι και τις 10.30 π.μ. χθες, είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης των φακέλων των αποτελεσμάτων όλων των λυκείων του νομού από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, στους διευθυντές.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Λαμβάνοντας υπόψη ένα μικρότερο ποσοστό αριστευσάντων, σε σχέση με πέρυσι, που κατάφερε να ξεπεράσει τα 18.000 μόρια, διαπιστώνεται πλέον η σκληρή μάχη που έδωσαν φέτος οι υποψήφιοι, στα μαθήματα βαρύτητας, όπου όπως εκτιμήθηκε από τους ειδικούς, είχαν μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Άλλωστε τα στατιστικά βαθμολογικά στοιχεία των γραπτών των πανελληνίων εξετάσεων, που αναρτήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Στα μαθήματα κατεύθυνσης: Στα Αρχαία θεωρητικής κατεύθυνσης το 49,66% έγραψε μέχρι και τη βάση (0-10), ενώ μόνο το 0,95% έγραψε από 18 ως 20. Στην Ιστορία το 41,16% κατάφερε να φτάσει μέχρι τη βάση του 10. Στη Φυσική τεχνολογικής κατεύθυνσης το 79,17% έγραψε μέχρι και τη βάση, ενώ στα Μαθηματικά κατεύθυνσης το 69,97% «έπιασε» μέχρι και τη βάση του 10.

Οι χαμηλές επιδόσεις γενικότερα, σπρώχνουν τις βάσεις προς τα κάτω, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ακόμα και επιστροφή στα επίπεδα του 2013, όπου η Ιατρική Αθήνας ήταν χαμηλότερα από 19.000 μόρια (σ.σ. πέρσι χτύπησε κόκκινο φτάνοντας τα 19.233 μόρια).

Οι περισσότεροι υποψήφιοι έδωσαν έναν αγώνα με στερήσεις. Ελάχιστες έξοδοι. Οκτάωρα διαβάσματος. Κοινωνική απομόνωση…

Κάποιοι κατέκτησαν τον υψηλό στόχο τους και βρέθηκαν στην κορυφή των επιτυχόντων, έχοντας αυτόν τον αριθμό μορίων που τους δίνει το πράσινο φως εισόδου τους, στις σχολές για τις οποίες από την αρχή της χρονιάς στόχευσαν.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΗΝ «Ε»

Η Ευαγγελία Κυρίτση (9ο ΓΕΛ) έδωσε εξετάσεις για δεύτερη χρονιά γιατί ήθελε να εισαχθεί στην Ιατρική, γράφοντας φέτος 18.805 μόρια. «Διάβαζα πολλές ώρες από τις 3 το μεσημέρι μέχρι και τις 9 το βράδυ, καθημερινά», μας είπε.

Ο Σωκράτης Σταβάρας (2ο ΓΕΛ) «έπιασε» 18.339 μόρια και υποστηρίζει ότι έγραψε καλά γιατί κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του, στη δυσκολία των θεμάτων στις πανελλήνιες εξετάσεις. Στοχεύει στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών.

Τα δίδυμα αδέλφια Γιώργος και Κώστας Φανάρας, που κατέκτησαν 19.354 και 18.611 μόρια αντίστοιχα, δήλωσαν ότι ήταν μια χρονιά μεγάλου αγώνα … παρέα με τα βιβλία.

Από συζητήσεις με τους υποψηφίους, οι οποίοι έπιασαν υψηλά μόρια, διαπιστώνεις ότι ελάχιστα αγόρια στοχεύουν την εισαγωγή τους σε στρατιωτικές σχολές, με τα περισσότερα να προτιμούν Ιατρική, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων. Από την άλλη, τα κορίτσια τα κερδίζει η Ιατρική.

Όλοι τους ήταν ανακουφισμένοι που …τελείωσε, θα πάνε διακοπές και περιμένουν τις βάσεις στα τέλη Αυγούστου.

ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

«Όπως έδειξαν οι βαθμολογίες των γραπτών, οι Ελασσονίτες υποψήφιοι, παρά τα δύσκολα θέματα σε συγκεκριμένα μαθήματα, τελικά έχουν καλές βαθμολογίες και… «άντεξαν» στα δύσκολα, κάτι που τους κάνει να ελπίζουν για την εισαγωγή τους, βέβαια σε συνδυασμό και με την αναμενόμενη πτώση των βάσεων σε κάποιες σχολές», αναφέρει το ρεπορτάζ του ανταποκριτή της «Ε» στην Ελασσόνα Γιάννη Μουκίδη. Και συνεχίζει: «Πάντως, αισθητή είναι η απουσία αρκετών υποψηφίων που κατάφεραν να έχουν υψηλές βαθμολογίες και να αριστεύσουν. Ενδεικτικά, περίπου μόλις μια δεκάδα υποψηφίων συγκέντρωσε επάνω από 18.000 μόρια.

Έκδηλη η αγωνία εκπαιδευτικών και γονέων για τα τελικά αποτελέσματα των υποψηφίων. Εκπαιδευτικοί κύκλοι δεν έκρυβαν την «κρυφή» τους πίστη πως τελικά αρκετοί υποψήφιοι θα εισαχθούν σε κάποια σχολή, αφού περίμεναν σαφώς πιο κακές βαθμολογίες, σε συνδυασμό με τη δυσκολία των θεμάτων.

Τα συναισθήματα ανάμικτα χθες και στην Ελασσόνα, με κάποιους χαρούμενους, κάποιους έντονα προβληματισμένους, σκεπτικούς η και απογοητευμένους υποψηφίους, που σκέφτονται πια τη συμπλήρωση του «γρίφου» του μηχανογραφικού τους, που θα τους οδηγήσει ή όχι, στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου, σε …«μια θέση στον ήλιο»(…αν βέβαια μπορούμε να μιλάμε ακόμη για «ήλιο» σε τόσο δύσκολες εποχές). Και όλα αυτά, με την έγνοια της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνουν τα νοικοκυριά και οι οικογένειες των υποψηφίων φοιτητών, που μπορεί να χαίρονται για την επιτυχία των παιδιών τους, αλλά …με οικογενειακούς προϋπολογισμούς που θα πρέπει να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα.

Στο «σκηνικό» της χθεσινής ημέρας, ξεχώριζαν τα μικρά και μεγάλα «πηγαδάκια» στα Λύκεια, στους χώρους μέσα και έξω από τα φροντιστήρια, στα νεανικά «στέκια» της πόλης και της γύρω περιοχής. Κάποιοι άλλοι υποψήφιοι, ήδη προετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και δεν το κρύβουν.

ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Στο …ύψος των περιστάσεων, στάθηκαν και φέτος οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου, με τις επιδόσεις τους στα μαθήματα των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2015, με δεδομένο ότι παρουσιάζεται πτώση σε όλα τα Λύκεια της χώρας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας στον Τύρναβο Κώστα Τσόλα. Από τις πρώτες εκτιμήσεις, συνεχίζει το ρεπορτάζ, προμηνύεται μεγάλη πτώση των βάσεων σε πολλές σχολές των ΑΕΙ, με συνέπεια πολλοί υποψήφιοι του Λυκείου του Τυρνάβου να μην πετύχουν τους στόχους τους, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα μόρια.

Συγκεκριμένα πάνω από 18.000 μόρια πέτυχαν οι Μαρία Λούτσου 18.427 και Δόκου Στέλλα 18.177.

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών πρόσβασης και των μαθητών των Λυκείων Τυρνάβου και Αμπελώνα του Δήμου, ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, μιλώντας στην «Ε» συγχάρηκε τους μαθητές και μαθήτριες για τον αγώνα που έκαναν όχι μόνο τη φετινή χρονιά, αλλά και νωρίτερα, καθώς και για τις επιδόσεις τους. Ο κ. Σαρχώσης θυμίζει επίσης ότι οι μαθητές έδωσαν μια κρίσιμη μάχη για το μέλλον τους. Αυτή η μάχη δεν είναι όμως η μόνη που θα κληθούν να δώσουν. Τόνισε ακόμα προς εκείνους που δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα να μην εγκαταλείπουν τον αγώνα και ότι στη ζωή τους θα τους δοθούν πολλές ακόμα ευκαιρίες. Τέλος ο δήμαρχος Τυρνάβου συνεχάρη επίσης τους γονείς που στήριξαν ηθικά, αλλά και υλικά τα παιδιά τους και τους εκπαιδευτικούς που και εκείνοι στάθηκαν ψηλά στον δικό τους αγώνα για το μέλλον των μαθητών τους».

ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

«Οι χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων ετών», μεταδίδει, ο ανταποκριτής μας κ. Αχιλλέας Μπακαλέξης, και προσθέτει: «Με αισθήματα χαράς και ανακούφισης, κάποιοι είδαν τα αποτελέσματα, με τους κόπους τους να ανταμείβονται, με καλούς βαθμούς και κάποιοι με στεναχώρια, που δεν τα κατάφεραν να «πιάσουν» τους στόχους τους.

Με γνωστές πλέον τις επιδόσεις τους οι υποψήφιοι, ξεκινούν την αναζήτηση των σχολών, για να προχωρήσουν στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους.

Στα Φάρσαλα, μετά την ανάρτηση των βαθμολογιών στα λύκεια της πόλης, η πρώτη εντύπωση είναι ότι οι Φαρσαλινοί υποψήφιοι που αρίστευσαν ήταν λιγότεροι από την περσινή χρονιά, αφού σε ορισμένα μαθήματα –κλειδιά, οι επιδόσεις ήταν οι χειρότερες των τελευταίων ετών.

Μερικοί από τους αριστεύσαντες Φαρσαλινούς υποψηφίους είναι: από το 2ο Λύκειο ο Κωνσταντίνος Καρακώστας με 18.645 μόρια και η Ευαγγελία Γκρίτζαλη με 18.630 μόρια».

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Ο ανταποκριτής της «Ε», στην Αγιά, Νίκος Γουργιώτη, μεταδίδει: Φέτος ήταν χαμηλές οι επιδόσεις των υποψηφίων και συγκεκριμένα μας ενημερώνει τα εξής: «Τέλος στην αγωνία και για τα παιδιά του Λυκείου Αγιάς, που συμμετείχαν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, με την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους χθες από το Υπουργείο Παιδείας.

Τέλος, όμως, όχι και τόσο καλό, αφού οι δυσκολίες των θεμάτων ορισμένων μαθημάτων, όπως φαίνεται, δεν μπόρεσαν να αντιμετωπιστούν από την πλειοψηφία των μαθητών, με αποτελέσματα να περιοριστούν σε χαμηλές επιδόσεις.

Τα Μαθηματικά και η Φυσική ήταν τα δύο μαθήματα όπου έγινε η μεγάλη ζημιά, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι η εικόνα στα θεωρητικής κατεύθυνσης ήταν πολύ καλύτερη.

Τα χθεσινά σκυθρωπά και προβληματισμένα πρόσωπα σχεδόν όλων των υποψηφίων ήταν πραγματικός καθρέπτης και της ψυχολογίας τους, αλλά και των βαθμών τους.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, η προσπάθεια που οι μαθητές κατέβαλαν κρίθηκε. Ο καθένας, πια, βάσει των αποτελεσμάτων θα κάνει τα επόμενα βήματά του. Όλοι, όμως, γνωρίζουν ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις, αν και είναι πράγματι μια καλή ευκαιρία για κάποιον να πετύχει αυτό που ονειρεύεται, δεν είναι το παν. Η προσπάθεια στη ζωή είναι, και πρέπει να είναι, συνεχής για όλους…».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass