Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φοιτητές της Ιατρικής Λάρισας παρουσιάζουν μεταπτυχιακές εργασίες

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2015 15:48

Τις μεταπτυχιακές τους εργασίες παρουσιάζουν οι φοιτητές που παρακολούθησαν το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ιατρικού Τμήματος Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

H παρουσίαση των μεταπτυχιακών εργασιών από τους φοιτητές θα γίνει την Τρίτη 30 Ιουνίου, στις 10 το πρωί, στο νέο κτίριο της Ιατρικής (στην αίθουσα 4) στο Μεζούρλο.

Όπως σημειώνεται από τους διοργανωτές «στις βασικές αρχές της Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στηρίχθηκε η οργάνωση και η δομή των εκπονούμενων μεταπτυχιακών εργασιών. Στην παρουσίαση περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν συχνές παθήσεις που αντιμετωπίζει ο επαγγελματίας ΠΦΥ αλλά και θέματα φροντίδας υγείας και φροντιστών ασθενών. Ενδεικτικά αναφέρονται τα αποτελέσματα δύο μελετών.

Η πρώτη μελέτη αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης του Συνδρόμου Αποφρακτικής Άπνοιας στον Ύπνο (ΣΑΑΥ) στον ειδικό πληθυσμό των νοσηλευτών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, δεδομένου του περιοδικού κατακερματισμού του ύπνου τους, λόγω διαφορετικών βαρδιών εργασίας. Το ΣΑΑΥ είναι μία κλινική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια απόφραξης του ανώτερου αεραγωγού που οδηγεί σε αξιοσημείωτη μείωση ή απουσία της ροής του αέρα στη μύτη και το στόμα. Βρέθηκε ότι περίπου το 87% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες με μέση ηλικία τα 42 έτη. Από τους νοσηλευτές που συμμετείχαν το 77% (342) εργάζονταν σε κυκλικό ωράριο, ενώ το 23% (102) μόνο σε πρωινό ωράριο.

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΣΑΑΥ είχε το 20% των νοσηλευτών. Αυξημένη ημερήσια υπνηλία εμφάνισε το 28% των νοσηλευτών. Θετικό για κίνδυνο και αυξημένη ημερήσια υπνηλία ταυτόχρονα, εμφάνιζε το 8%. Όσοι εργάζονταν σε κυκλικό ωράριο σε σχέση με αυτούς που εργάζονταν στο πρωινό ωράριο παρουσίαζαν αστάθεια των τριών κύριων γευμάτων και κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπέρταση εμφάνισε το 18,63% εκτός κυκλικού ωραρίου, έναντι του 5,26% όσων δούλευαν σε κυκλικό ωράριο.

Όσοι νοσηλευτές δεν δούλευαν σε κυκλικό ωράριο εμφάνιζαν περίπου τον ίδιο κίνδυνο με αυτούς που δούλευαν. Συμπερασματικά το κυκλικό ωράριο εργασίας δεν φαίνεται να επηρεάζει άμεσα τον κίνδυνο εμφάνισης του ΣΑΑΥ στο συγκεκριμένο πληθυσμό, αλλά έμμεσα, αφού το ασταθές ωράριο επηρεάζει την εγκατάσταση συνηθειών ζωής, οι οποίες αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του συνδρόμου.

Σκοπός της επόμενης μελέτης ήταν η διερεύνηση των στάσεων και των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών σχετικά με τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση του αυτισμού από τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στα πλαίσια της συμπερίληψης. Η συνεκπαίδευση ως προσέγγιση επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις μαθησιακές ανάγκες όλων των παιδιών, των νέων και των ενηλίκων με ιδιαίτερη έμφαση σε όσους είναι ευάλωτοι στην περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης οι νεότεροι σε ηλικία εκπαιδευτικοί και με λιγότερα χρόνια προϋπηρεσίας, οι έχοντες μεταπτυχιακές σπουδές και όσοι ανιχνεύουν ευκολότερα τα σημεία του αυτισμού έχουν θετικότερη στάση απέναντι στη συμπεριληπτική εκπαίδευση. Επίσης εκείνοι που προκρίνουν την αξιοποίηση των κοινωνικών πόρων και τον επαναπροσδιορισμό ως μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, διαθέτουν καλύτερη αντίληψη του επαγγελματικού τους ρόλου και τείνουν να υιοθετούν λιγότερο παθητικές συμπεριφορές. Συμπερασματικά, οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν γενικά θετική στάση απέναντι στη συμπερίληψη. Προσωπικοί μηχανισμοί αντιμετώπισης κρίσεων, αλλά και εργασιακοί και δημογραφικοί παράγοντες συνδιαμορφώνουν τη στάση των εκπαιδευτικών».

Σχετικά Άρθρα