Εισαγγελική έρευνα για τους «φυσικώς αδυνάτους»

*ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ «ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ» ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2018 22:10

Λίγες ημέρες πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις με την αγωνία των υποψηφίων να βρίσκεται στο κατακόρυφο, η «Ε» φέρνει στο φως της δημοσιότητας μια υπόθεση που αποτέλεσε αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας, μια υπόθεση που ψιθυρίζεται μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων, μια υπόθεση - «πληγή» για την εκπαιδευτική διαδικασία.

Καθώς Λαρισαίοι υποψήφιοι, έχοντας προμηθευτεί ιατρικές γνωματεύσεις για παθήσεις, τις καταθέτουν για να μην διαγωνισθούν γραπτά στις πανελλαδικές αλλά να εξεταστούν προφορικά.

Με το θέμα ασχολήθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας καθώς πραγματοποιήθηκε προκαταρκτική έρευνα κατόπιν καταγγελίας. Σ’ αυτήν αναφερόταν ότι υπάρχουν υποψήφιοι που εμφανίζονται ως πάσχοντες από εικονική ασθένεια – αδυναμία και εξετάζονται εν συνεχεία, προφορικά από καθηγητές-βαθμολογητές της περιοχής στην οποία διαμένουν, συνυπολογίζοντας πως στις ελληνικές επαρχίες κανένας… δεν είναι άγνωστος. Από την προκαταρκτική εξέταση σχηματίστηκε δικογραφία. Έγινε έρευνα για το χρονικό διάστημα δύο τελευταίων σχολικών ετών στον νομό Λάρισας.

Όμως, δεν ήταν δυνατό να απομονωθεί κάποια συγκεκριμένη περίπτωση αξιόποινης συμπεριφοράς και κατά συνέπεια δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη. Αυτό όσον αφορά στο ποινικό κομμάτι. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, έγκειται στα συμπεράσματα της έρευνας, που αφορούν όλη την ελληνική επαρχία.

Σ’ αυτήν, χαρακτηρίζεται ως πάρα πολύ πιθανό να υπάρχουν περιπτώσεις υποψηφίων που μπορούν να γράψουν κανονικά στις πανελλαδικές εξετάσεις όμως με «ενδεχομένως αδιαφανή και επιλήψιμο τρόπο» κατάφεραν και προμηθεύτηκαν γνωμάτευση που πιστοποιεί ασθένεια. Όπως σύνδρομο γραφέως δεξιού αντιβραχίου, δυστονία του δεξιού χεριού, επικονδυλίτιδα κονδύλου δεξιού αγκώνα. Όλα τα παραπάνω συνεπάγονται αδυναμία γραφής. Οι γνωματεύσεις αυτές συνήθως δίνονται τον Μάρτιο και διαρκούν ως τα μέσα του καλοκαιριού.

Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται στο ότι πρόκειται για ασθένειες που δεν μπορούν να επαληθευτούν εκ των υστέρων. Όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της έρευνας…

Η ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Φτάνουμε τώρα στην προφορική εξέταση. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, στα συμπεράσματα της έρευνας χαρακτηρίζεται ως διαδικασία από τη φύση της αλλά και από τον τρόπο διεξαγωγής, ικανή να περιορίσει την αμεροληψία των βαθμολογητών. Πόσο μάλιστα σε μια ελληνική επαρχία, όπως η Λάρισα.

Σ’ αυτό το σημείο του ζητήματος, υπεισέρχεται και ο ρόλος της πολιτείας, η οποία ίσως να μην έχει τοποθετήσει τα απαραίτητα φίλτρα για μεγαλύτερο βαθμό διαύγειας της διαδικασίας. Δεν υπάρχει μέριμνα έτσι ώστε η προφορική εξέταση να γίνεται σε βαθμολογικό κέντρο όμορης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για παράδειγμα από τη Λάρισα να πάνε στον Βόλο και το αντίστροφο. Εκτός όταν ο αριθμός των υποψηφίων είναι πάνω από 80 και μετατρέπεται σε Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο.

Ερωτήματα ανακύπτουν και από το γεγονός πως δεν αποκλείεται ούτε νομικά ούτε πρακτικά η συμμετοχή κάποιου βαθμολογητή-καθηγητή επί σειρά ετών. Δηλαδή να γνωρίζει ο υποψήφιος αυτόν που τον εξετάζει και ίσως και το αντίστροφο.

Συμπερασματικά στη δικογραφία που προέκυψε, αναφέρεται πως δεν μπορεί να αποκλειστεί καταστρατήγηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για κάποιους από τους χαρακτηριζόμενους «φυσικώς αδύνατους» υποψηφίους. Κάτι που, αν μη τι άλλο, αποτελεί πλήγμα στην εφαρμογή της συνταγματικής αρχής της ισότητας.

Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

 

 

Ο τραυματισμός στην… ιππασία και τα «τρωτά» της εγκυκλίου

* ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

«Το θέμα των φυσικώς αδυνάτων, ως πολύπλοκο θέμα, ανέκαθεν αποτελούσε “σκοτεινό” σημείο των πανελλαδικών εξετάσεων» σημείωνε στην «Ε» στέλεχος του Υπ. Παιδείας με αφορμή την εισαγγελική έρευνα στη Λάρισα.

Γνωματεύσεις που βεβαίωναν μαθησιακές δυσκολίες που «εκδηλώθηκαν» σε μαθητές κατά τη φοίτηση στη… Γ’ τάξη λυκείου ενώ ατυχήματα ακόμη και κατά την… ιππασία, λίγες ημέρες πριν τις πανελλαδικές ευνοούν σενάρια για «πατέντες» γονέων που θα έκαναν τα πάντα προκειμένου το παιδί τους να έχει ειδικότερη μεταχείριση.

Η «αιφνίδια» εκδήλωση συνδρόμων όπως και οι τραυματισμοί μαθητών στα άνω άκρα είναι που προκάλεσαν την καταγγελία στις Εισαγγελικές αρχές της Λάρισας, στο πλαίσιο της οποίας κατέθεσαν και στελέχη του Υπουργείου Παιδείας.

Το θέμα θεωρείται περίπλοκο καθώς για τους υποψηφίους με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσγραφία κ.λπ.)και με αυτισμό απαιτούνται βεβαιώσεις από τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης (ΚΕΔΔΥ) ή από Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα. Για τις περιπτώσεις ωστόσο των υποψηφίων που «πάσχουν από κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή» απαιτείται γνωμάτευση γιατρού από δημόσιο νοσοκομείο. Ο λόγος για την πολυσυζητημένη περίπτωση iv της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας, από τα «τρωτά» της νομοθεσίας, αφού για τις άλλες περιπτώσεις αναπηρίας (τυφλοί, κινητική αναπηρία κ.ά.) απαιτείται γνωμάτευση από Υγειονομική Επιτροπή.

Στόχος όλων όσοι επινοούν τέτοια ατυχήματα, των τελευταίων ημερών είναι η προβλεπόμενη εξέταση του υποψηφίου στα προφορικά, αντί της γραπτής εξέτασης όπως για τους υπόλοιπους υποψηφίους.

ΦΥΣΙΚΩΣ ΑΔΥΝΑΤΟΙ

Με βάση και τη νομοθεσία του Υπουργείου Παιδείας, τη δυνατότητα προφορικής εξέτασης έχουν υποψήφιοι που λόγω της υφιστάμενης φυσικής αδυναμίας τους (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, φάσμα αυτισμού, κινητική αδυναμία άνω άκρων ή προβλήματα στην όραση) αδυνατούν να εκφράσουν γραπτά τις γνώσεις τους. Η εξέτασή τους δεν διαφέρει από την εξέταση των υπόλοιπων υποψηφίων που εξετάζονται γραπτά. Έτσι λοιπόν αυτοί εξετάζονται στα ίδια θέματα με το ίδιο πρόγραμμα και την ίδια διάρκεια εξέτασης με αυτούς που εξετάζονται γραπτά.

Η προφορική εξέταση των υποψηφίων, θα γίνει «μόνο στα Βαθμολογικά Κέντρα» που διαθέτει η Λάρισα για παράδειγμα «ή στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα».

«Το θέμα θεωρείται και είναι περίπλοκο» όπως διευκρίνιζε στην «Ε» εκπαιδευτικός καθώς οι εκπαιδευτικοί του Βαθμολογικού Κέντρου όπου θα εξετασθεί ο υποψήφιος «έχουν δεμένα τα χέρια». Προσθέτοντας ότι «οι γνωματεύσεις του ΚΕΔΔΥ για παράδειγμα αλλά ούτε και του γιατρού, μπορούν να αμφισβητούν από τον εκπαιδευτικό καθώς οι βεβαιώσεις εκδόθηκαν από ειδικούς».

Οι υποψήφιοι εξετάζονται όντως σε επίπεδο νομού, από καθηγητές που υπηρετούν στον ίδιο νομό «αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα χαριστούν κιόλας στον υποψήφιο που θα εξετασθεί προφορικά» όπως σημείωνε καθηγητής που έχει εργασθεί στην εξέταση υποψηφίων.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Για τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των φυσικώς αδυνάτων μαθητών της Λάρισας, όλως παραδόξως, θεωρείται απόρρητος. Τα στατιστικά στοιχεία που ζητήθηκαν (σ.σ. όχι τα ατομικά στοιχεία των υποψηφίων) στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα καθώς θεωρήθηκε ότι «παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα».

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες της «Ε» ως φυσικώς αδύναμοι στον νομό Λάρισας πέρυσι καταγράφηκαν συνολικά περίπου 40 υποψήφιοι. Ακολουθούν Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα σε επίπεδο Θεσσαλίας.

Ο αριθμός μπορεί να θεωρηθεί ωστόσο αυξημένος –σύγκριση με τις άλλες θεσσαλικές πόλεις αφού ο αριθμός των υποψηφίων της Λάρισας που, φέτος για παράδειγμα, ξεπερνά τους 2.900.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Στο στόχαστρο οι βεβαιώσεις - εισιτήριο για τα ΑΕΙ

*ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Την παρέμβαση, όπως είναι αυτονόητο, της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας προκάλεσε καταγγελία για «πάσχοντες» υποψηφίους στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ο λόγος για τους φυσικώς αδυνάτους, ρύθμιση που προβλέφθηκε από την Πολιτεία για υποψηφίους με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, για πάσχοντες από αναπηρίες κ.λπ. αλλά «αξιοποιείται» κατά πώς καταγγέλθηκε και από γονείς που… διδάσκουν στα παιδιά τους την πλάγια οδό.

Να εξετασθούν δηλαδή προφορικά όπως και οι υποψήφιοι που λόγω της πραγματικά υφιστάμενης φυσικής αδυναμίας τους (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία κ.α., φάσμα αυτισμού, κινητική αδυναμία άνω άκρων ή προβλήματα στην όραση), αδυνατούν να εκφράσουν γραπτά τις γνώσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» από την εισαγγελική έρευνα που εστίασε στα δύο προηγούμενα εκπαιδευτικά έτη δεν προέκυψε αξιόποινη πράξη αλλά αυτό δεν αποκλείει την «καταστρατήγηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου» που «αποτελεί πλήγμα στην εφαρμογή της συνταγματικής αρχής της ισότητας».

Δεν αποκλείεται δηλαδή Λαρισαίοι υποψήφιοι με «δόλιο τρόπο» να απέσπασαν γνωμάτευση που τους εξασφάλισε τη συμμετοχή – με προφορική εξέταση - στις πανελλαδικές ενώ την περίοδο που ερευνήθηκε η υπόθεση από την Εισαγγελία της Λάρισας, εκ των υστέρων δηλαδή, η «πάθηση» δεν μπορούσε να βεβαιωθεί.

Μπορεί από τη συγκεκριμένη έρευνα, όπως υπογραμμίζεται από τις εισαγγελικές αρχές να μην «παρέχονται σημαντικές ενδείξεις τελέσεως συγκεκριμένων ποινικών αδικημάτων» αλλά ρητά αποσαφηνίζεται πως «δεν μπορεί να αποκλεισθεί περίπτωση καταστρατήγησης της ισχύουσας νομοθεσίας μέσω της συμμετοχής ως “φυσικώς αδυνάτων” υποψηφίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που δεν έχουν σαφώς τέτοια χαρακτηριστικά, με αρνητικά επακόλουθα για το κράτος δικαίου και την εφαρμογή της αρχής της ισότητας».

Ωστόσο και η φετινή εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, διατηρεί τα ίδια «παράθυρα» ευνοώντας τους «πονηρούς» σε βάρος των υποψηφίων που θα διαγωνισθούν με τις πραγματικές τους δυνάμεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass