Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταδιοδρομία και Εναλλακτικές Διαδρομές των αποφοίτων της Αστυνομικής Ακαδημίας

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2018 16:21

Μια από τις δημοφιλείς επιλογές των μαθητών και των υποψηφίων των Πανελληνίων είναι και η Αστυνομική Ακαδημία.

Η Αστυνομική Ακαδημία, η οποία, για τους υποψηφίους των Πανελληνίων, περιλαμβάνει δυο τμήματα, αυτά των Αξιωματικών και των Αστυφυλάκων, τα οποία παραδοσιακά κινούνται σε υψηλές βαθμολογίες. Η Αστυνομική Ακαδημία είναι προσβάσιμη από τους υποψηφίους όλων των ομάδων προσανατολισμού καθώς είναι κοινό τμήμα το οποίο εντάσσεται στο 1ο , στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο.

Μια σημαντική παράμετρος που συχνά αγνοούν γονείς και μαθητές για τις δυνητικές διαδρομές ενός αποφοίτου της Ακαδημίας είναι πως πέρα από τις Γενικές Διευθύνσεις που υπάγονται είτε στον κλάδο Ασφάλειας και Τάξης είτε στον κλάδο Οργάνωσης και Ανθρωπίνου Δυναμικού ή και στον κλάδο οικονομικοτεχνικών και πληροφορικής υφίστανται και οι αυτοτελείς Κεντρικές Υπηρεσίες οι οποίες περιλαμβάνουν π.χ. την Αστυνομική Ακαδημία ή την Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας Επισήμων κ.α. αλλά και οι Περιφερειακές Υπηρεσίες όπως π.χ. η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης κ.τ.λ. Αυτές οι Κεντρικές αλλά και επιπρόσθετα οι Ειδικές Υπηρεσίες της Αστυνομίας, μπορούν να διαμορφώνουν μια εντελώς επαγγελματική καθημερινότητα και αποστολή στα στελέχη που τις πλαισιώνουν.
Για το λόγο αυτό, θα γίνει αναφορά σε Ειδικές Υπηρεσίες της Αστυνομίας και ορισμένες από αυτές δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές στα αυριανά στελέχη της Αστυνομίας και επί της ουσίας έχουν μια άλλη επαγγελματική ενασχόληση και αρμοδιότητες από εκείνες όπως η Άμεση Δράση ή οι Ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) που είναι από τις πλεόν γνωστές στους μαθητές. Ενδεικτικά ορισμένες από αυτές είναι:

1. Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ)
2. Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ)
3. Υπηρεσία Εναερίων Μέσων
4. Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ)
5. Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
6. Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ)
7. Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Επισήμων
8. Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων
9. Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων
10. Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας
11. Διεύθυνση Υγειονομικού
12. Διεύθυνση Πληροφορικής
13. Θρησκευτική Υπηρεσία

Ποια είναι ενδεικτικά η αποστολή τους;

Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ)
Η Αντιτρομοκρατική έχει ως αποστολή την αντιμετώπιση Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει εδαφική αρμοδιότητα σε όλη την επικράτεια της χώρας
Περιλαμβάνει τα ακόλουθα τμήματα:
• Τμήμα Αντιμετώπισης Εσωτερικής Τρομοκρατίας
• Τμήμα Αντιμετώπισης Διεθνούς Τρομοκρατίας
• Τμήμα Αντιμετώπισης Λοιπών Εγκλημάτων Βίας
• Τμήμα Επιχειρήσεων και Ειδικών Ελέγχων
• Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης
• Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης

Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ)
Στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών υπάγεται η Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος (Υ.Ε.Ε.Β.Ε.), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και τα κατά τόπους Γραφεία Εγκληματολογικών Ερευνών (Γ.Ε.Ε.) στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών διαρθρώνεται στα εξής τμήματα:
• Τμήμα Δακτυλοσκοπίας
• Τμήμα Εργαστηρίων
• Τμήμα Χημείου
• Τμήμα Εξερευνήσεων
• Τμήμα Μεθοδικοτήτων - Φωτογραφικό
• Τμήμα Καταδιωκτικών - Στατιστικής
• Τμήμα Αρχείων
• Τμήμα Εσωτερικών Λειτουργιών

Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων
Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων έχει ως αποστολή τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη σε όλη την επικράτεια:
α. Των εγκλημάτων που διαπράττουν ή συμμετέχουν σε αυτά αστυνομικοί όλων των βαθμών, συνοριακοί φύλακες και ειδικοί φρουροί, υπάλληλοι και λειτουργοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα (πλην του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος όλων των βαθμών και των πολιτικών υπαλλήλων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των εποπτευόμενων από αυτό νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου) καθώς και το αγρονομικό προσωπικό της Ελληνικής Αγροφυλακής , όλων των βαθμών.
β. Έχει επίσης ως αρμοδιότητα να παραλαμβάνει και να ελέγχει τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του αστυνομικού προσωπικού, των συνοριακών φυλάκων και των ειδικών φρουρών και των συζύγων αυτών, καθώς και του αγρονομικού προσωπικού όλων των βαθμών της Ελληνικής Αγροφυλακής.

Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας (Δ.Δ.Α.Σ.)
H Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας εξασφαλίζει την επικοινωνία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης γενικότερα με τους Διεθνείς Οργανισμούς (Συμβούλιο της Ευρώπης, Ο.Σ.Ε.Π., Ο.Ο.Σ.Α, Ο.Η.Ε., Δ.Ε.Ε. κ.λ.π.).
Επίσης, είναι ο φορέας που εξασφαλίζει την επικοινωνία της χώρας μας με την Ιnterpol (Εθνικό Κεντρικό Γραφείο Ελλάδος), την EDU / Europol (Εθνική Μονάδα Europol) και επίσης την επικοινωνία μέσω του Τμήματος SIRENE-Συστήματος Πληροφοριών Schengen με τις λοιπές χώρες-μέλη του Ενιαίου Χώρου Schengen, τo Teldrug και τα αρμόδια Κοινοτικά Όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Παράλληλα, είναι αρμόδια για την εφαρμογή των συναφθεισών Διμερών Συμφωνιών Αστυνομικής Συνεργασίας και Επανεισδοχής της χώρας μας με τρίτα κράτη.

Διεύθυνση Πληροφορικής
H Διεύθυνση Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας έχει ως αποστολή το σχεδιασμό μηχανογραφημένων πληροφοριακών συστημάτων, τη δημιουργία και υποστήριξη της κατάλληλης τεχνικής και λειτουργικής υποδομής και των αναγκαίων εφαρμογών πληροφορικής για την υποβοήθηση του έργου των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.)
H Ε.Κ.Α.Μ. είναι επίλεκτη μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία έχει ως αποστολή την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων (τρομοκρατικές ενέργειες, αεροπειρατείες, απαγωγές ομήρων κ.λπ.).

Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ.)
Το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ.) έχει ως αποστολή την επισήμανση, περισυλλογή και εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και αυτοσχέδιων βομβών. Επίσης, διενεργεί τις ειδικές έρευνες σχετικά με εκρηκτικούς μηχανισμούς. Μονάδες του Τ.Ε.Ε.Μ. βρίσκονται εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις. Στελεχώνεται από εθελοντές Αστυνομικούς που επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια και εκπαιδεύονται συνεχώς.

Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Ελληνικής Αστυνομίας (Υ.Ε.Μ.Ε.Α.)
H Υπηρεσία Εναέριων Μέσων έχει ως αποστολή την από αέρος υποστήριξη και ενίσχυση του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Υ.Ε.Μ.Ε.Α. διαθέτει πέντε ελικόπτερα και στελεχώνεται από Αστυνομικό προσωπικό που επιλέγεται με αυστηρά κριτήρια και εκπαιδεύεται σε συνεχή βάση.

Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Επισήμων
Η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Επισήμων (ΓΔΑΕ), ιδρύθηκε το 2005 και λειτουργεί με έδρα την Αθήνα, ως αυτοτελής Κεντρική Υπηρεσία επιπέδου Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, η οποία υπάγεται στο Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας και ελέγχεται και εποπτεύεται από το Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νότιας Ελλάδας.
Η ΓΔΑΕ συγκροτείται από τις κατωτέρω Υπηρεσίες:
• Επιτελείο
• Υπηρεσία Ασφάλειας Προέδρου της Κυβέρνησης.
• Υπηρεσία προστασίας Επισήμων.
• Η ΓΔΑΕ έχει, επίσης, την εποπτεία και τον έλεγχο της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων.

Διεύθυνση Υγειονομικού
Η Υγειονομική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας ασκείται από τη Διεύθυνση Υγειονομικού, που έχει ως αποστολή:
α. Να μεριμνά για την οργάνωση και λειτουργία των ιατρείων, οδοντιατρείων, εργαστηρίων παρακλινικών εξετάσεων, φυσιοθεραπευτηρίων, αναρρωτηρίων, υγειονομικών επιτροπών και τραπεζών αίματος της Ελληνικής Αστυνομίας.
β. Να παρέχει εξωνοσοκομειακή ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.
γ. Να παρακολουθεί την υγεία του προσωπικού.
δ. Να παρέχει επείγουσα ιατρική βοήθεια σε ιδιώτες ασθενείς που κρατούνται ή μετάγονται από Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.
ε. Να προβαίνει στην εξέταση της σωματικής ικανότητας του προσωπικού και των υποψηφίων για να προσληφθούν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
στ. Να μελετά και να εισηγείται υγειονομικής φύσεως θέματα της Ελληνικής Αστυνομίας.
ζ. Να εισηγείται μέτρα και να συντονίζει την επάρκεια, την κατάρτιση και την επιμόρφωση του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού.
Το προσωπικό της Υγειονομικής Υπηρεσίας διακρίνεται σε επιστημονικό, βοηθητικό υγειονομικό και διοικητικό.
Το επιστημονικό προσωπικό διακρίνεται σε κύριο, που ανήκει αποκλειστικά στην οργανική δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας και σε επικουρικό, που ανήκει σε άλλους κλάδους της διοίκησης ή προέρχεται από ιδιώτες. Διοικητικά στελεχώνεται από Αξιωματικούς, Ανθυπαστυνόμους, Αρχιφύλακες, Αστυφύλακες ή πολιτικούς υπαλλήλους της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επιλογικά, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να λάβει ωστόσο υπόψη του πως πέρα από τα θετικά στοιχεία μιας στοχοθέτησης για την εισαγωγή και φοίτηση στην Αστυνομική Ακαδημία, παράλληλα με τη λεγόμενη επαγγελματική αποκατάσταση, πρόκειται για ένα επάγγελμα με σημαντικές αντιξοότητες, κινδύνους και έντονη πίεση, και άμεσα εξαρτώμενο και από την υπηρεσία ή τον τόπο που θα κληθεί να υπηρετήσει.

Σύνταξη:
Δρ Ταουσάνης Χρήστος, Επιστημονικός υπεύθυνος & Σύμβουλος Σταδιοδρομίας της Employ