Τα Τρίκαλα αντιδρούν και προτείνουν…

ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2018 22:00

ΤΡΙΚΑΛΑ

Με μαχητική διάθεση, οι φορείς του Νομού Τρικάλων ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο ενάντια στο σχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η εκφρασμένη αυτή θέση ήταν χαρακτηριστικό όλων των εκπροσώπων φορέων που πήραν τον λόγο σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Τρικκαίων, που δόθηκε χθες. Το συλλαλητήριο ορίστηκε για αύριο Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018 στις 10:30 το πρωί στην κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, με στόχο «να αρθεί η αδικία», όπως πολλάκις τονίστηκε από τους παριστάμενους.

Η συνέντευξη Τύπου αφορούσε στο υπό διαβούλευση σχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που προσδίδει στη ΣΕΦΑΑ στα Τρίκαλα, μόνο δύο τμήματα: το ΤΕΦΑΑ και το τμήμα Διαιτολογίας. Την ίδια ώρα, η κατανομή των άλλων τμημάτων στις άλλες πόλεις Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας αφορά σε μεγαλύτερο αριθμό. Και όπως τόνισε ο οικοδεσπότης, δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, τα «κριτήρια (σ.σ.: κατανομής τμημάτων) ήταν στενά ενδοπανεπιστημιακά», ενώ «τα Τρίκαλα ήταν πάντα ριγμένα σε αυτή τη μοιρασιά».

Δεν υιοθέτησε ο κ. Παπαστεργίου αυτή την πρακτική του μοιράσματος σχολών με αυτά τα κριτήρια, αλλά επισήμανε ότι «από τη στιγμή που το κάνει (η αρμόδια επιτροπή), ας το κάνει δίκαια. Δεν ζητάμε κάτι παραπάνω από όσα μας ανήκουν», τονίζοντας όμως ότι και άλλες «πόλεις βράζουν». Επισήμανε ότι το μήνυμα πρέπει να είναι ισχυρό προς το Υπουργείο Παιδείας, τόνισε ότι δεν υπάρχει εναντίωση στους κυβερνητικούς βουλευτές και ότι «ζητούμε όσα μας ανήκουν για να τύχει ο νομός καλύτερης αντιμετώπισης».

ΠΡΟΤΑΣΗ

Η πρόταση που διατύπωσε ολοκληρωμένα ο Δήμος Τρικκαίων και είναι η βάση συζήτησης, αφορά στις εξής διεκδικήσεις:

– Τη μετονομασία της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων σε «Διεθνή Σχολή στη Φυσική Αγωγή και Ποιότητας Ζωής».

1. Τη μεταφορά του Προπτυχιακού προγράμματος Διατροφής και Διαιτολογίας από την Καρδίτσα στα Τρίκαλα και τη λειτουργία του στις εγκαταστάσεις της νέας ΣΕΦΑΑ Τρικάλων, με την ονομασία «Τμήμα Επιστήμης Καταναλωτή, Διατροφής και Διαιτολογίας».

2. Τη διοικητική ένταξη ή και πλήρη μεταφορά του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων από την Καρδίτσα στα Τρίκαλα, την ένταξή του στη νέα ΣΕΦΑΑ και τη λειτουργία του στον χώρο του Στρατοπέδου «Πούλιου».

3. Τη διοικητική ένταξη του τμήματος Φυσικοθεραπείας (Λαμία) στη νέα ΣΕΦΑΑ, όπως προτείνεται και στην υφιστάμενη πρόταση του Υπουργείου σας.

4. Την παραμονή και ενίσχυση του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών μετασχηματίζοντάς το σε Τμήμα Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος και συσχετίζοντάς το με τον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα της Βιοοικονομίας, τομέας που περιλαμβάνεται και στη στρατηγική ακαδημαϊκής ανάπτυξης του Παν/μίου Θεσσαλίας.

5. Την ίδρυση και λειτουργία του προτεινόμενου Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών στα Τρίκαλα αντί του Βόλου.

6. Την ίδρυση νέου Τμήματος Εμβιομηχανικής (Department of Biomechanical Engineering) και ένταξή του στη νέα ΣΕΦΑΑ. Η επιστήμη της Εμβιομηχανικής είναι σύγχρονη και ενσωματώνει:

Α) Κινησιολογία και λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Η εν λόγω θεματική έχει άμεση συνάφεια, συνέργειες και εφαρμογή με τη στρατιωτική κινησιολογία και επομένως θα αναπτυχθεί στενή σχέση με τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) που εδρεύει στα Τρίκαλα.

Β) Ρομποτική, δυναμική του ανθρώπινου συστήματος και γενικότερα συσκευές υγείας (π.χ. ρομποτική διάγνωσης, χειρουργικής και φορητές συσκευές). Ιδιαίτερα η σύγχρονη αυτή τάση συνάδει με τις αποδεδειγμένες και αναγνωρισμένες προσπάθειες του Δήμου Τρικκαίων για την έξυπνη πόλη και την εκπαιδευτική ρομποτική στα σχολεία, αλλά και με τις σύγχρονες τάσεις στην επιστήμη της φυσικής αγωγής.

7. Την ίδρυση Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, που δεν προβλέπεται στον σημερινό σχεδιασμό του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά που είναι εξαιρετικά ελκυστικό και συνάδει με τη διεθνοποίηση των Τρικάλων και την αναγκαία διεθνοποίηση του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Επιπρόσθετα, προτείνονται:

8. Η ίδρυση Ερευνητικού Ινστιτούτου στα Τρίκαλα με θέμα που να αφορά στις ψηφιακές τεχνολογίες και μπορεί να έχει ως τίτλο: Ερευνητικό Ινστιτούτο Αστικής Καινοτομίας, Κινησιολογίας και Αειφορίας.

9. Η ίδρυση Ερευνητικού Ινστιτούτου Αγροδιατροφής και Βιοτεχνολογίας. Το Ινστιτούτο αυτό θα στελεχωθεί από νέους επιστήμονες της περιοχής και, εκτός από το καθαρά ερευνητικό του έργο, θα παρέχει και υπηρεσίες στις επιχειρήσεις του κλάδου της αγροδιατροφής του συνόλου της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

10. Η διατήρηση της λειτουργίας του υφιστάμενου μεταπτυχιακού προγράμματος στην Αρχιτεκτονική και Δομοστατική Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων στα Τρίκαλα, υπό το προτεινόμενο Τμήμα Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος.

11. Η λειτουργία του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων -εφόσον προκύψει η ανάγκη λειτουργίας του- στα Τρίκαλα.

12. Η ίδρυση προγραμμάτων 2ετούς φοίτησης στις ακόλουθες θεματικές περιοχές:

1. Πληροφορική, αστική καινοτομία και έξυπνες πόλεις.

2. Τουριστικά επαγγέλματα.

3. Τυροκομία, αποσταγματοποιία και φαρμακευτικά αρωματικά φυτά.

Σύμφωνα με την πρόταση, τα Τρίκαλα θα διαθέτουν:

1. Μια (1) σχολή (Φυσικής Αγωγής και Ποιότητας Ζωής) με διεθνοποιημένο χαρακτήρα.

2. Έξι (6) τμήματα που θα λειτουργούν στα Τρίκαλα (με πρόβλεψη και για 7ο, αυτό της Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων εάν κριθεί σκόπιμη η μελλοντική του ίδρυση και λειτουργία). Τρία (3) από αυτά είναι προτεινόμενα νέα τμήματα, σε θεματικές αιχμής, που αξίζει να εξεταστούν, καθώς θα δώσουν δυναμική στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

3. Ένα (1) τμήμα που θα ανήκει διοικητικά στη νέα ΣΕΦΑΑ με έδρα τα Τρίκαλα και που θα λειτουργεί στη Λαμία.

4. Ένα (1) τμήμα που θα ανήκει διοικητικά στη νέα ΣΕΦΑΑ με έδρα τα Τρίκαλα και που θα λειτουργεί στην Καρδίτσα (ή και πλήρη μεταφορά του στα Τρίκαλα).

5. Δύο (2) ερευνητικά ινστιτούτα.

6. Τρία (3) διετή προγράμματα σπουδών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass