Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Στο Υπ. Παιδείας οι ευθύνες για τη συγχώνευση Πανεπιστημίου-ΤΕΙ»

* ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΤΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΜΟΝΑΣ ΜΕ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ * ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2018 22:28

Νέο δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, με αφορμή τη συζήτηση χθες στο περιφερειακό συμβούλιο για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα Άγραφα, αλλά και την επιχειρούμενη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ.

Για τα αιολικά πάρκα το Συμβούλιο επικαιροποίησε παλιότερη απόφασή του για να μην προχωρήσει η συγκεκριμένη εγκατάσταση, ενώ για την πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας για τη συγχώνευση ΑΕΙ-ΤΕΙ, ο κ. Αγοραστός συνέστησε υπομονή.

Πιο συγκεκριμένα:

Για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ ζήτησε ενημέρωση από την περιφερειακή αρχή ο σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Νοτόπουλος, τονίζοντας πως «η Περιφέρεια οφείλει να πάρει θέση στο θέμα που ανέκυψε».

Απαντώντας ο κ. Αγοραστός επέρριψε ευθύνες στο Υπουργείο Παιδείας και σε όσους έσπευσαν να διαπραγματευθούν σε κλειστές πόρτες για το θέμα της συγχώνευσης. «Για το ζήτημα που προέκυψε υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση. Υπήρξαν σχετικές προτάσεις από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ. Κάποιοι δήμαρχοι πήγαιναν κατά μόνας και διαπραγματεύονταν με το υπουργείο. Όλοι αυτοί φέρουν ευθύνες για το πώς διαμορφώθηκε το σχέδιο της συγχώνευσης. Εμείς έχουμε άποψη, αλλά δεν αποφασίζουμε. Σας υπενθυμίζω ότι σαν Περιφέρεια είπαμε «όχι» σε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ενός έργου (σσ.: για τα αιολικά πάρκα στα Άγραφα) και το αρμόδιο Υπουργείο είπε «ναι». Εμείς ζητήσαμε να δημιουργηθεί ένα Πανεπιστήμιο σύγχρονο και λειτουργικό. Τώρα είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση, ας τοποθετηθούν όλοι, αρκεί να μην υπάρξουν κραυγές εμφυλιοπολεμικές. Δυστυχώς όμως αποτελεί προσφιλή τακτική της κυβέρνησης να μεταθέτει τις ευθύνες της αλλού. Αντιθέτως εμείς καταφέραμε να πετύχουμε την περιφερειακή συνείδηση. Το θέμα με το ΑΕΙ φέρει την υπογραφή του υπουργού. Ας περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι υποδομές, ποια η χρηματοδότηση αυτού του εγχειρήματος; Ας ξεκαθαρίσει το Υπουργείο αυτά και μετά με ψυχραιμία, ας συζητήσουμε το θέμα στην αίθουσα αυτή. Γι' αυτό και δεν φέραμε το θέμα σε συζήτηση» κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ

Τη δημιουργία επιτροπής που θα αποτελείται από τους συμβούλους κ. Καλτσογιάννη, Αναστασόπουλο και Τσαπλέ (με πρωτοβουλία του οποίου ήρθε το θέμα στο συμβούλιο) για την έκδοση ψηφίσματος κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα Άγραφα, αποφάσισε το περιφερειακό συμβούλιο.

Αρχικά το μέλος του Δικτύου Φορέων της Καρδίτσας Χρήστος Φασούλας εξήγησε γιατί αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες στην περιβαλλοντική επιβάρυνση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Παναγ. Νάνου, με την ιδιότητα όμως του ενεργού πολίτη και κατοίκου της περιοχής.

Στην εισήγησή του ο κ. Αγοραστός βρήκε την ευκαιρία να ξιφουλκήσει κατά του κυβερνητικού σχεδίου για την Αυτοδιοίκηση, λέγοντας τα εξής: Σήμερα αυτοί που στηρίζουν τον «Κλεισθένη», αντιτίθενται στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων. Πώς όμως θα αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση, όταν η Περιφέρεια δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της για τα του οίκου της; Αυτοί λοιπόν οι διπρόσωποι έρχονται και ζητούν από την περιφέρεια να δράσει. Ερχόμαστε σήμερα να εφαρμόσουμε έναν Νόμο που ψήφισε κάποιος υπουργός και ψήφισε η Βουλή και οι βουλευτές. Δεν ακούστηκε ποτέ η φωνή της Περιφέρειας, αν αυτή δεν ήταν σύμφωνη με τη γνώμη του υπουργού. Ας βγάλουμε ψήφισμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Υπουργός θα κάνει αυτό που θέλει. Αφήστε που η διαδικασία βρίσκεται στο ΣτΕ. Υπενθυμίζω ότι το 2011 πήραμε σχετική απόφαση κατά των αιολικών πάρκων. Με καθαρότητα λόγου εμείς κρατάμε τις δεσμεύσεις μας».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τάσος Τσαπλές συνέδεσε το βραβείο που έλαβε η Περιφέρεια για την επιχειρηματικότητα, με αυτές τις εξελίξεις, αφού «το κεφάλαιο δεν θα σεβαστεί το περιβάλλον για να πετύχει κέρδη, ούτε τις λαϊκές ανάγκες και τα εργασιακά δικαιώματα. Το ψήφισμα των φορέων της Καρδίτσας ζητά η Περιφέρεια να επικαιροποιήσει την απόφαση του 2011 με νέο ψήφισμα. Ας το κάνουμε, αφού τα πάρκα αυτά δεν εξυπηρετούν κανέναν, παρά μόνο το μεγάλο κεφάλαιο» δήλωσε ο κ. Τσαπλές.

Ο Κώστας Αγοραστός διευκρίνισε πως «η Π.Θ. δεν έδωσε καμία άδεια για το έργο. Αυτό που γίνεται τώρα θυμίζει την υπόθεση καύσης του rdf στον Βόλο. Γιατί δεν στηρίζετε την προσπάθειά μας για περιφερειακή διακυβέρνηση και αρέσκεστε σε κινήσεις εντυπωσιασμού;» τόνισε.

Του Γιώργου Ρούστα

Στον απόηχο του Συμβουλίου

Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Ιγνατίου ξεκίνησε η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας.

Στη συνέχεια το Σώμα αποφάσισε την παράταση της θητείας των συμβούλων κ.κ. Λίτσα Λιακούλη, Χρήστου Καλομπάτσιου στον ΟΚΑΝΑ μέχρι και τη λήξη της θητείας του περιφερειακού συμβουλίου.

Ακολούθως ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ενημέρωσε το Σώμα για το βραβείο της επιχειρηματικότητας που έλαβε η Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Κάθε χρόνο τρεις περιφέρειες στην Ευρώπη διακρίνονται γι΄αυτό. Θα ακολουθήσουν σχετικές εκδηλώσεις από τον Σεπτέμβριο. Πολλές ευχαριστίες στους 19 φορείς που συνεργαστήκαμε και στους υπαλλήλους που μόχθησαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Από την πλευρά της η Λίτσα Λιακούλη υποστήριξε ότι «μπορεί να είναι περήφανη η περιφερειακή αρχή για τη διάκριση αυτή. Ας είναι αυτή η είδηση, ένας «άγγελος» καλός για το μέλλον των Περιφερειών και για τις συνεργασίες στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Συγχαρητήρια σε όλους».

Ο Νίκος Πουτσιάκας ζήτησε διευκρινίσεις από τον συνάδελφο του κ. Μπάρδα για όσα υποστήριξε στην προηγούμενη συνεδρίαση, ότι ο ίδιος παραβιάζει τον Κανονισμό, τον οποίο όμως τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια. Για να μην δημιουργούνται στρεβλές εντυπώσεις πρότεινε τη βιντεοσκόπηση των συνεδριάσεων.

Για τα κακά χάλια του δρόμου Χαλκιάδες - Φάρσαλα, που ασφαλτοστρώθηκε πρόσφατα, αλλά χάλασε ξανά, μίλησε ο Κώστας Τύμπας, ο οποίος αναρωτήθηκε «μήπως φταίει το έδαφος». Ο Κώστας Αγοραστός ανέφερε ότι «ο δρόμος αυτός φτιάχτηκε από την Περιφέρεια με τη διαδικασία του κατ΄ επείγοντος. Θα ακολουθήσει νέα δημοπρασία για τη σωστή εργολαβία. Υπάρχει εγκεκριμένο έργο και θα πάμε σε ανάθεση. Πράγματι υπάρχει ολίσθηση εδάφους».

Gallery άρθρου