«Ηχηρή» διαμαρτυρία για το νέο Πανεπιστήμιο

ΣΤΟ ΠΟΔΙ Η ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΧΑΡΤΗ

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2018 21:30

Πάνω από 1.000 άτομα κάθε ηλικίας συμμετείχαν χθες στο ηχηρό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν σύσσωμοι οι φορείς του Νομού Καρδίτσας στην πλατεία Δικαστηρίων της πόλης, για να εκφράσουν μαζικά την κάθετη αντίθεσή τους στις ριζικές μεταβολές που προβλέπει το νέο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας στον ακαδημαϊκό χάρτη της περιοχής.

Όλοι οι ομιλητές, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Τσιάκος, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, ο δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός και ο δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, έστειλαν προς όλες τις κατευθύνσεις μήνυμα ενότητας του καρδιτσιώτικου λαού απέναντι σε κάθε εγχείρημα κατάργησης ή υποβάθμισης τοπικών Τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Χαρακτηριστική του κλίματος οργής και αγανάκτησης, που επικρατούσε στην συγκέντρωση, ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ. Τσιάκος στα όσα υποστηρίζει η κυβερνητική πλευρά, ότι δηλαδή ο Ν. Καρδίτσας βγαίνει κερδισμένος: «Δεν θα πρέπει να μας θεωρούν ιθαγενείς, αλλά να μας αντιμετωπίζουν ισότιμα και δίκαια. Οι τοπικοί φορείς δεν θα επιτρέψουν να γίνει η Καρδίτσα και ο Νομός μας ο «φτωχός συγγενής» και να καταστραφούν όσα αποκτήθηκαν με διεκδικήσεις χρόνων. Με το νέο σχέδιο φεύγει ένα Τμήμα με σχεδόν 900 άτομα, ενώ η Καρδίτσα είναι η μοναδική πόλη που δεν αποκτά Σχολή. Όσο για το Τμήμα Τεχνολογίας Ξύλου, εκεί υπάρχει μεγάλη διαφωνία με τα προτεινόμενα», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου διεκδικούν:

1. Tην παραμονή του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας στην Καρδίτσα, και όχι την κατάτμηση και ουσιαστικά τη διάλυση αυτού με τη μεταφορά του επιστημονικού αντικειμένου της Διαιτολογίας στα Τρίκαλα. Μια τέτοια προοπτική θέτει αφενός σε κίνδυνο τα επαγγελματικά δικαιώματα που διαθέτουν σήμερα οι απόφοιτοι του Τμήματος, καθώς διαχωρίζεται ο τίτλος του Διαιτολόγου απ’ αυτόν του Διατροφολόγου, και αφετέρου στερείται η πόλη της Καρδίτσας τα ποικίλα πλεονεκτήματα της μέχρι σήμερα λειτουργίας του.

2. Τη δημιουργία Σχολής με έδρα την Καρδίτσα. Η Καρδίτσα είναι ο μοναδικός νομός από τους πέντε, στους οποίους στηρίζει τη λειτουργία του το νέο Πανεπιστήμιο, που δεν θα έχει έδρα Σχολής. Είναι τελείως ακατανόητο με ποια κριτήρια έγινε αυτή η επιλογή. Η μη ύπαρξη έδρας Σχολής στην Καρδίτσα είναι ξεκάθαρο ότι θέτει την περιοχή σε μειονεκτική θέση έναντι των άλλων περιοχών.

3. Την παραμονή του Τμήματος Σχεδιασμού - Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, και μάλιστα με τη νέα προτεινόμενη από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος ονομασία “Τμήμα Επιστημών και Σχεδιασμού Προϊόντων Ξύλου και Βιοϋλικών”.

Ο προτεινόμενος από το Υπουργείο τίτλος “Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Δασικών Πόρων”, σύμφωνα και με τη Συνέλευση του Τμήματος, δεν καλύπτει τα εγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα της Τεχνολογίας Ξύλου, του Σχεδιασμού Επίπλου και της Τεχνολογίας Παραγωγής Επίπλου και Ξύλινων Κατασκευών, τα οποία πραγματεύεται το Τμήμα με επιτυχία τα τελευταία είκοσι έτη.

4. Την αυτονόητη διατήρηση του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος.

5. Θεωρούμε σε θετική κατεύθυνση τη δημιουργία του τμήματος Δημόσιας Υγείας στην περιοχή μας.

Σήμερα Σάββατο 14-7-2018, αργά το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη φορέων στην ΠΕ Καρδίτσας, αυτήν τη φορά παρουσία των κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι δεν παρευρέθηκαν στην προηγούμενη.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ, Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass