Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερωτηματικά για τη λειτουργία του «ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ»

* ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ * ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2018 22:06

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την εισαγωγή των αποφοίτων λυκείων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μπορεί να πήρε τέλος ο αγώνας των υποψηφίων φοιτητών, ξεκίνησε όμως ένας άλλος... Έχει να κάνει με την προσέλκυση δεκάδων χιλιάδων αποφοίτων, στη λεγόμενη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες απ' το Υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των σπουδαστών της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν ξεπερνά τις 45 - 47 χιλιάδες εκπαιδευόμενους και ο τζίρος κυμαίνεται μετά και τις μειώσεις στα ετήσια δίδακτρα, στα 140-150 εκατ. ευρώ (σ.σ.: τα πιο πάνω οικονομικά στοιχεία δεν περιλαμβάνουν την ξενόγλωσση εκπαίδευση).

Μάλιστα είναι πολύ πιθανό, με τη συνένωση των ΑΕΙ με τα ΤΕΙ και ουσιαστικά την αλλαγή τοπίου στην τεχνολογική εκπαίδευση, η αγορά αυτή να έχει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Την προηγούμενη τριετία αναπτύχθηκαν στη Λάρισα νέοι φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης με γνωστά ονόματα του χώρου, αλλά και από ντόπιους επιχειρηματίες.

Η έλευση στην πόλη ενός νέου φορέα ιδιωτικής εκπαίδευσης, του «ΙΕΚ Όμηρος», πυροδότησε τις συζητήσεις και εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο στην περιοχή μας. Η εγκατάστασή του μάλιστα σε κεντρικό κτίριο, στη γωνία των οδών Ρούσβελτ και Πατρόκλου, όπου στεγαζόταν η Β΄ Εφορία Λάρισας, προκάλεσε και αντιδράσεις, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο κτίριο είχε υποστεί ζημιές από τη μεγάλης έκτασης φωτιά που είχε εκδηλωθεί στους ορόφους της Εφορίας, τον περασμένο Μάρτιο. Το κτίριο αυτό είχε ξαναπάρει φωτιά τον Δεκέμβριο του 2008 με αφορμή τον θάνατο του Α. Γρηγορόπουλου με αποτέλεσμα η τράπεζα που στεγαζόταν εκεί να αποχωρήσει.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λαρισαίων κ. Μάριος Ξηρομερίτης σε παλαιότερη τοποθέτησή του, έδωσε μια άλλη διάσταση στο εν λόγω θέμα: «είναι γνωστό ότι εσωτερικά τα περισσότερα υλικά αφορούσαν γυψοσανίδες, ψευδοροφές και μονωτικά υλικά. Φυσικά δεν είναι μόνο ο αμίαντος που εισπνεόμενος είναι άκρως επικίνδυνος. Πρέπει να ψάξουμε και για άλλα υλικά που καιόμενα εκλύουν βαρέα μέταλλα και άλλα τοξικά μόρια».

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» στις 18.7.18, έθετε ερωτήματα για τη λειτουργία του ΙΕΚ στους ορόφους «ενός κτιρίου που μόλις πριν από λίγους μήνες κάηκε ολοσχερώς!».

Μάλιστα ανέφερε ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αρμόδιες Αρχές δεν έχουν παραχωρήσει άδεια λειτουργίας, την ώρα που στο ΙΕΚ έχουν στήσει... πάγκους στο ισόγειο του ακατάλληλου κτιρίου και πραγματοποιούν εγγραφές!».

Ενώ σε άλλο σημείο συμπλήρωνε: «Το μόνο βέβαιο είναι ότι για να λειτουργήσει ένα ιδιωτικό σχολείο (ΙΕΚ, κολέγιο, γυμνάσιο, λύκειο) χρειάζονται άδεια από την Πολεοδομία, αλλά και αλλαγή χρήσης για εκπαιδευτήριο. Προς το παρόν, φαντάζει απίθανο να έχει δοθεί σχετική άδεια για ένα κτίριο, του οποίου ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος έγιναν πριν από μόλις λίγους μήνες στάχτες και αποκαΐδια.

Μάλιστα, από τη στιγμή που μέχρι τώρα το συγκεκριμένο κτίριο δεν λειτουργεί, στο ισόγειό του, δίπλα από μια καφετέρια, έχει δημιουργηθεί ένας ειδικός χώρος υποδοχής ενδιαφερομένων και οι υπάλληλοι του ΙΕΚ Όμηρος κάνουν εγγραφές με αποδείξεις του κεντρικού καταστήματος! Για το συγκεκριμένο θέμα έχει ήδη υποβληθεί αρμοδίως προς το Υπουργείο Παιδείας σχετική καταγγελία, η οποία καταγράφει έναν ιδιαίτερο προβληματισμό για το καμένο κτίριο, ενώ καταλήγει με το εύλογο ερώτημα: «Έχει το ΙΕΚ Όμηρος άδεια λειτουργίας στο συγκεκριμένο κτίριο στη Λάρισα;

Και, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά από αρμόδιες πηγές του υπουργείου, το ΙΕΚ Όμηρος δεν έχει άδεια λειτουργίας στον νομό Λάρισας».

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Η αδειοδότηση ενός εκπαιδευτηρίου είναι μια πολύπλοκη και σχετικά χρονοβόρα διαδικασία. Η γραφειοκρατία είναι δεδομένη, όπως και τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσει ο αιτούμενος την άδεια, πόσο μάλλον όταν εγκαθίσταται σε χώρο που δεν έχει κατασκευαστεί με προδιαγραφές εκπαιδευτηρίου.

Η «Ε» απευθύνθηκε σε υπηρεσίες που εμπλέκονται στην αδειοδότηση του παραρτήματος του συγκεκριμένου ΙΕΚ, το οποίο μέχρι τώρα λειτουργεί στην Αθήνα και τον Πειραιά, αναζητώντας διευκρινήσεις και απαντήσεις. Οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν κατηγορηματικές: Το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ δεν έχει άδεια λειτουργίας στη Λάρισα, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ».

- Σύμφωνα λοιπόν με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας κ. Δημ. Μαβίδη, η έκδοση της οικοδομικής άδειας βρίσκεται στο στάδιο του ελέγχου των δικαιολογητικών. Έχει εκδοθεί η προέγκριση δόμησης, η οποία όμως δεν αρκεί για την εγκατάσταση του εκπαιδευτηρίου. Σε ερώτησή μας αν ο χρόνος μέχρι την έναρξη των μαθημάτων είναι επαρκής για την έκδοση της άδειας, ο κ. Μαβίδης μας απάντησε «ναι, εφόσον ο φάκελος είναι πλήρης».

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αυτού του ελέγχου εξετάζεται και το θέμα της στατικής επάρκειας του κτιρίου, κάτι το οποίο συνδέεται με την αλλαγή της χρήσης του.

- Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας, μας δηλώθηκε ότι έχει υποβληθεί αντίστοιχος φάκελος για τα μέτρα πυρασφάλειας, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο του ελέγχου.

- Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και η απάντηση του προισταμένου δομών εκπαίδευσης του Υπ. Παιδείας, όπως και του Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

Άλλωστε το Υπ. Παιδείας είναι εκείνο το οποίο θα αποφανθεί τελικά για τη λειτουργία του ΙΕΚ στο συγκεκριμένο κτίριο... και μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει.

Gallery άρθρου