Eχουν ληφθεί αποφάσεις για τη συνένωση;

* Ζ. ΜΑΜΟΥΡΗΣ: ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ * ΜΙΧ. ΒΡΑΧΝΑΚΗΣ: ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ * Ξ. ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ: ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΟΜΑΛΥΝΘΕΙ. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ * Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2018 22:45

Αντιδράσεις προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» αναφορικά με το θέμα της συνένωσης των ΤΕΙ Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την οποία ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας έκανε λόγο για «πάγωμα» της διαδικασίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια διαφορετική λύση που θα προβλέπει αυτόνομη πορεία του Ιδρύματος.

Αφενός ο αντιπρύτανης του ΤΕΙ/Θ κ. Μιχ. Βραχνάκης σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον πρύτανη, κάνει λόγο για διαδικασία που εξελίσσεται κανονικά και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες... Το ίδιο και ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ.Ν. Παπαδόπουλος, ο οποίος σε δήλωσή του μιλά για «ιστορικό εγχείρημα» που προχωράει κανονικά και στο τέλος Αυγούστου, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα τεθεί σε διαβούλευση.

Χθες στη Βουλή, ο υπ. Παιδείας κ. Γαβρόγλου κατά την ψήφιση του αντίστοιχου νομοσχεδίου για τη συνένωση των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Ιονίου, είπε ότι τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλίας.

Ενώ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης με τον οποίο μίλησε η «Ε» ήταν κατηγορηματικός: «Δεν έχει παγώσει καμία διαδικασία. Εχει τελειώσει. Δε μένει κάτι άλλο να γίνει. Περιμένουμε το νομοσχέδιο για να προχωρήσουμε».

 

Πιο αναλυτικά:

Ο αντιπρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Βραχνάκης επικοινώνησε με την «Ε» διαψεύδοντας τις πληροφορίες, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το χθεσινό ρεπορτάζ, αμφισβητώντας ακόμη και την εγκυρότητα του δημοσιεύματος (σ.σ.: ενώ ήταν σαφές ότι οι πληροφορίες προέρχονταν από τον πρύτανη του ΤΕΙ!), παρόλα αυτά όμως δεν θέλησε να προβεί σε σχετική δήλωση…

Στην τηλεφωνική μας επικοινωνία πάντως ο αντιπρύτανης μίλησε για ρεπορτάζ χωρίς διασταυρωμένες πληροφορίες από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία της συνένωσης προχωρά κανονικά.

Ωστόσο δεν μπόρεσε να απαντήσει στα ερωτήματά μας: «Οι δηλώσεις του πρύτανη ενός ιδρύματος δεν θεωρούνται αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης; Ο ίδιος έχει επιπρόσθετη ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας που δεν την έχει ο πρύτανης του ιδρύματος;

Σε δήλωση που έκανε ο ίδιος σε τοπικό μέσο ενημέρωσης αναφέρει: «Το εγχείρημα στη Θεσσαλία με την ένωση των 3 Ιδρυμάτων ασφαλώς και δεν πάει πίσω. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, η ένωση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί το τέλος Σεπτεμβρίου. Στη Θεσσαλία το εγχείρημα και ο διάλογος έχει ξεκινήσει εδώ και 9 μήνες και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με εναπομένουσες κάποιες λεπτομέρειες, κυρίως θεσμικού χαρακτήρα».

Εδώ αξίζει να θυμίσουμε ότι η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στη συνεδρίασή της μέσα στον Ιούλιο αποφάσισε ότι το σχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στο μεγαλύτερο μέρος του.

Μάλιστα στη σχετική απόφαση αναφέρονταν μεταξύ άλλων τα εξής: «Το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας αναγνωρίζει τη σημασία που έχει η συνένωση των τριών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήματα Λαμίας του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας) στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με κατεύθυνση την υλοποίηση του σχεδίου για την ενιαία Τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιθυμώντας δια των οργάνων του να συνδράμει θετικά με προτάσεις που θα ελαχιστοποιούν τις αντιθέσεις και θα ενισχύουν τις συναινέσεις στο πλαίσιο που έχει θέσει η Πολιτεία δια του Υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο το σχέδιο με τίτλο «Η Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» δεν μπορεί να γίνει δεκτό στο μεγαλύτερο μέρος του».

Ο Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Στη δήλωση με αφορμή το χθεσινό ρεπορτάζ της «Ε» ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παπαδόπουλος αναφέρει: «Πρώτον, το ιστορικό εγχείρημα της συνένωσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας προχωράει κανονικά και τέλος Αυγούστου, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα τεθεί σε διαβούλευση. Δεύτερον, σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τη συνένωση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων και το αμέσως επόμενο νομοσχέδιο στον προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας, θα αφορά στη συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Στερεάς και Θεσσαλίας, με τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου να επισκέπτεται τη Λάρισα για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Τέλος, δεν βρίσκεται καν στις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας η αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης σε Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο. Είναι ολοφάνερο λοιπόν ότι το συγκεκριμένο ρεπορτάζ επιχειρεί να δημιουργήσει ένα δεδικασμένο στη συνείδηση των πολιτών πριν ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία και ξεκινήσει η διαβούλευση, με παράθεση μάλιστα στοιχείων τα οποία μόνο διασταυρωμένα δεν φαίνεται να είναι».

ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ: ΕΧΕΙ ΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ;

Η «Ε» επικοινώνησε εκ νέου με τον πρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Ξενοφώντα Σπηλιώτη, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις δηλώσεις τόσο του αντιπρύτανη κ. Βραχνάκη όσο και του βουλευτή κ. Νίκου Παπαδόπουλου, αναφορικά με το θέμα της συνένωσης των τριών Ιδρυμάτων, για την οποία ισχυρίζονται ότι προχωρά κανονικά και αναμένεται μάλιστα να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. «Ποιες είναι οι λεπτομέρειες, κατά τον κ. Βραχνάκη, που απομένουν για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα; Η Σύγκλητος τι αποφάσισε; Ο κ. Βραχνάκης έχει πληροφορίες που δεν τις έχει η ηγεσία του ιδρύματος και κάποια προνομιακή ενημέρωση; Για τη Θεσσαλία δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας. Όσον αφορά στη συνένωση εξαρχής είπαμε ότι είμαστε σύμφωνοι αλλά υπό προϋποθέσεις που τις θέτει ούτως ή άλλως η Σύγκλητος του Ιδρύματος. Οι διαφορές που υπάρχουν δεν έχουν εξομαλυνθεί. Εκτός και αν το Υπουργείο έχει πάρει απόφαση να προχωρήσει με την τελευταία πρότασή του σε σχέδιο νόμου, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις του ΤΕΙ Θεσσαλίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass