Από την αγκαλιά της μαμάς και της γιαγιάς στον παιδικό σταθμό

* Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ… ΚΑΙ Ο ΠΑΙΓΝΙΩΔΗΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ * Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2018 22:00

Η πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό για ένα παιδί είναι μια εξερεύνηση για κάτι καινούργιο.

Για το οικογενειακό του περιβάλλον αυτή η μέρα αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό, ενώ ο φορέας της εκπαίδευσης είναι έτοιμος να προσφέρει την καλύτερη δυνατή και ομαλότερη κοινωνικοποίηση στους νέους αυτούς πολίτες.

Την Τετάρτη που μας πέρασε, με την αρχή του Αυγούστου άρχισε και η «αποδήμηση» για 180 παιδιά, τα οποία έφυγαν από το ζεστό και προστατευτικό οικογενειακό τους περιβάλλον και βρέθηκαν στους 1ο και 5ο Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, συμμετέχοντας στο ειδικό πρόγραμμα του Δήμου που τρέχει για τον Αύγουστο.

Μιλώντας στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας κ. Δημήτρης Δεληγιάννης εξήγησε πως στην ομαλή ένταξη των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς συμβάλλουν πολύ οι γονείς των παιδιών, γιατί εκείνοι είναι υπεύθυνοι για την προετοιμασία μιας εκ των σημαντικότερων αλλαγών των παιδιών τους. Ενώ τόνισε ότι: «Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των γονέων και παιδαγωγών».

Ο κ. Δεληγιάννης, αναφερόμενος στα σχέδια της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, λέει πως έπειτα από τη σημαντική αύξηση των Παιδικών Σταθμών ο Δήμος εντείνει τις προσπάθειές του για να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση αυτή. Υποστήριξε ακόμη ότι «η περίοδος που διανύουμε είναι μια φάση προσαρμογής, με κύριο θέμα την επέκταση και διαμόρφωση των δομών».

Από την πλευρά της η προϊσταμένη Διεύθυνσης Αθλητισμού, Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Σταυρούλα Μπαξεβάνου εξηγεί πως για ένα παιδί η πρώτη μέρα στον Παιδικό Σταθμό είναι πολύ σημαντική γιατί σηματοδοτεί μια νέα κατάσταση. «Για τον λόγο αυτό», δηλώνει, «τα τελευταία χρόνια καθιερώσαμε τη συγκεκριμένη μέρα πανηγυρική». Και προσθέτει: «Την πρώτη μέρα γίνεται ο αγιασμός και οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους χώρους όπου θα δραστηριοποιείται το παιδί, να μιλήσουν με το εκπαιδευτικό προσωπικό και τα παιδιά να πάρουν οδηγίες για το τι θα επακολουθήσει».

Το πιο δύσκολο κομμάτι στη διαδικασία της ένταξης των παιδιών, όπως σημειώνει η υπεύθυνη των Παιδικών Σταθμών, είναι οι γονείς και γενικότερα οι «μεγάλοι». Αυτό συμβαίνει γιατί οι παππούδες και οι γιαγιάδες δημιουργούν μία αρνητική εικόνα στο παιδί, επειδή μέχρι πρότινος το φρόντιζαν εκείνοι, ενώ πλέον τη «δουλειά» τους καλείται να εκτελέσει ο Δήμος.

Το κυριότερο – όμως αναμενόμενο— πρόβλημα είναι όταν οι γονείς εκφράζουν τη δυσπιστία τους με την ερώτηση: «Πώς συμπεριφέρονται στο παιδί μου;». Αλλά η κ. Μπαξεβάνου μας απαντάει πως: «Με το χαμόγελο και το σωστό κλίμα, χτίζεται σχέση εμπιστοσύνης τόσο με τους γονείς όσο και με τα παιδιά».

Η προϊσταμένη της Κοινωνικής Πολιτικής στοχεύοντας στη σωστή αντιμετώπιση και κοινωνικοποίηση των παιδιών, συμβουλεύει τους γονείς να προετοιμάζουν το παιδί για τη μετάβασή του αυτή δίνοντας έμφαση σε παιγνιώδη τρόπο ενασχόλησής τους (π.χ. παραμύθια, παιχνίδια κ.α.).

Ακόμη, τόνισε πως η σταθερή συναισθηματική συμπεριφορά είναι το πρωταρχικό στοιχείο που πρέπει να φέρουν οι γονείς, γιατί τα παιδιά έχουν την τάση να τους εκμεταλλεύονται και να τους ασκούν μεγάλη ψυχολογική πίεση. Και τους παροτρύνει, στον Παιδικό Σταθμό να φέρνει το παιδί ο πιο ψύχραιμος.  

Ραφαέλα Παπαοικονόμου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass