Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνένωση με συναίνεση για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΖΗΤΗΣΕ Ο ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ – ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕΧΡΙ … ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ- ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2018 22:22

Αισιόδοξος ότι το εγχείρημα της συνένωσης των ΤΕΙ Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα προχωρήσει με συναίνεση, παρά τις όποιες διαφωνίες, εμφανίστηκε χθες από τη Λάρισα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μετά και τις επαφές που είχε με ακαδημαϊκούς και αυτοδιοικητικούς της Λάρισας. Πρόθυμος για διάλογο μέχρι τελικής πτώσεως και για μετακινήσεις από τις θέσεις όπως εκφράστηκαν στο πρόσφατο σχέδιο για τη Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει υποχωρήσεις αλλά άλλες λύσεις όπου κριθεί απαραίτητο- ο υπουργός Παιδείας μίλησε για το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για εθνικό διακύβευμα.

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια η συζήτηση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει ξεφύγει από τη λογική των καθαρά διοικητικών ρυθμίσεων και δίνοντας το στίγμα της στόχευσης στη διαμόρφωση του νέου χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης σημείωσε: «Αυτό που λέμε εμείς είναι να δούμε την επόμενη μέρα, που θα σημαδέψει την επόμενη εικοσαετία. Νομίζω ότι ζούμε ότι σε μια ιστορική συγκυρία που η επόμενη μέρα πρέπει να συζητηθεί με εντελώς διαφορετικούς όρους μέχρι τώρα. Η συζήτηση που πρέπει να κάνουμε είναι πολύ μπλεγμένη διότι συνδυάζει το εθνικό με το τοπικό. Η δημιουργία ενός νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναδεικνύει το πανεπιστήμιο αυτό ως το τρίτο Εθνικό στον τόπο μας και αυτό είναι ένα εθνικό διακύβευμα».

Στους χώρους του ΤΕΙ στη Λάρισα, ο κ. Γαβρόγλου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και δήλωσε εντυπωσιασμένος τόσο από τις υποδομές όσο και από τη δουλειά που κάνουν οι καθηγητές. «Αυτό που είδαμε ενισχύει τη δική μας λογική ότι, δηλαδή, πολλά Ιδρύματα έχουν γίνει de facto πανεπιστημιακά. Και έχουν γίνει πανεπιστημιακά χωρίς καμιά ιδιαίτερη φροντίδα της Πολιτείας. Πολλές φορές η Πολιτεία τα είχε ξεχάσει πολύ συνειδητά. Για ποιον λόγο έγιναν; Γιατί πολλοί διδάσκοντες πήραν την κατάσταση στην πλάτη τους και κατάφεραν να φέρουν το ΤΕΙ σε αυτό το επίπεδο, που είναι αξιοζήλευτο σε όλη την Ελλάδα. Αυτό το λέμε ανεξαρτήτως των όποιων διαφορών έχουμε. Τα ΤΕΙ που ήταν το αποπαίδι, σήμερα έχουν όλες τις δυνατότητες για να γίνει το επόμενο βήμα», είπε κατά την ομιλία του στην ανοιχτή συνάντηση – συζήτηση με τις πρυτανικές αρχές, τους καθηγητές και εκπροσώπους φορέων του ιδρύματος, που έγινε στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΥΣ

Εν τω μεταξύ και η τοποθέτηση του πρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Ξενοφώντα Σπηλιώτη κινήθηκε στην κατεύθυνση να πέσουν οι τόνοι, εκφράζοντας κατά την ομιλία του τη φιλοδοξία το ΤΕΙ Θεσσαλίας να γίνει μέρος αυτού του εγχειρήματος, με την προϋπόθεση και το Υπουργείο Παιδείας να δει τις προτάσεις του και να βρεθούν οι λύσεις για να ξεπεραστούν οι όποιες αντιθέσεις.

Χαρακτηριστικά ο κ. Σπηλιώτης σημείωσε: «Κύριε υπουργέ είστε γνώστης των συζητήσεων και των αποφάσεων της Συγκλήτου. Οι αποφάσεις μας έχουν καταγραφεί. Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους έγινε η συζήτηση είναι ότι η βασική μας επιδίωξη είναι η συνένωση σε ένα μεγάλο ίδρυμα και ότι υπάρχουν διαφωνίες όσον αφορά στον τρόπο που προτείνετε να γίνει αυτού του είδους η μετάβαση προς αυτό το νέο μεγάλο ίδρυμα. Οι διαφωνίες αυτές δεν είναι προσωπικού χαρακτήρα, έχουν χαρακτήρα αγωνίας του ιδρύματος και όλων των μελών της κοινότητας ούτως ώστε αυτό το εγχείρημα να είναι πετυχημένο. Είπατε ότι πάμε σε μια νέα δομή πανεπιστημίου. Το σέβομαι απόλυτα, προτού πάμε όμως σε αυτό που ονειρευόμαστε κινδυνεύουμε από μικρά και διαδικαστικά και σε αυτό φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε σαν ίδρυμα με τις προτάσεις που έχουμε κάνει με τη Σύγκλητο, ώστε να υπερκεράσουμε όλα αυτά τα εμπόδια τα οποία μπορεί να φαίνονται ανυπέρβλητα, ωστόσο τίποτα δεν είναι ανυπέρβλητο για να κερδίσουμε το στοίχημα του μεγάλου ιδρύματος». Στη συνέχεια ο κ. Σπηλιώτης αναφέρθηκε επιγραμματικά στις προτάσεις-ενστάσεις που έχει κάνει η Σύγκλητος και έχουν να κάνουν με τις υποδομές, το προσωπικό και τη διοίκηση του νέου σχήματος που θα προκύψει.

Αναφορικά με τη διοίκηση ο κ. Σπηλιώτης τόνισε: «Δεν θεωρούμε ότι νοείται διοίκηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χωρίς πρόβλεψη για προϋπολογισμό, δημόσιες επενδύσεις και άρα χωρίς ασφαλή πρόβλεψη πως όλο αυτό το πρόγραμμα μπορεί να συντηρηθεί και εξαπλωθεί για την ανάπτυξη ινστιτούτων, εγκαταστάσεων και δομών. Προτείνουμε κάτι στα πρότυπα της περιφερειακής ανάπτυξης. Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα στο πώς θα διοικηθούν με αξιοπρέπεια και με ένα τρόπο που θα συντηρεί την περιουσία του ελληνικού λαού σε αξιοπρεπές επίπεδο. Αυτό είναι ζητούμενο».

 Τέλος, ο πρύτανης του ΤΕΙ έθεσε και το θέμα του Αγροδιατροφικού Κέντρου, επαναφέροντας την πρόταση να μην έχει εξάρτηση από ινστιτούτα και το υπάρχον ερευνητικό κέντρο που έχει δημιουργηθεί ήδη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ακόμη έφερε και μια νέα πρόταση στο «τραπέζι» του διαλόγου σχετικά με τη δημιουργία Ινστιτούτου Διαχείρισης Νερού Θεσσαλίας στη Λάρισα, θέμα το οποίο βρήκε τη θερμή αντίδραση του υπουργού που θεώρησε ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα που θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά. «Οι προτάσεις μας δεν έχουν τοπικισμούς και δεν καλλιεργούν διαφορές. Είναι καλόπιστα όσα προτείνουμε και ευχόμαστε να εισακουστούν» κατέληξε ο κ. Σπηλιώτης.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Πρόθυμος να εξηγήσει και να ακούσει ο υπουργός αναφέρθηκε σε όλη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι την ανακοίνωση του Σχεδίου για τη Νέα Αρχιτεκτονική, ξεκαθαρίζοντας για πολλοστή φορά ότι δεν πρόκειται για συγχωνεύσεις ή πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, αλλά για συζήτηση για το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

«Είχαμε μια επιτροπή, τρεις άνθρωποι από κάθε ίδρυμα και ένας από το Υπουργείο και είπαμε εσείς προσπαθήστε να μας δώσετε ένα πόρισμα με αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια και με δυσκολίες, μειοψηφίες, συγκλίσεις σήμερα υπάρχει ένα σχέδιο. Το 85% όσων είναι στο σχέδιο έχει τη συμφωνία όλων και προκαλώ δημόσια να μου πείτε ότι δεν είναι έτσι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει το δικαίωμα να υπάρχουν μειοψηφούσες θέσεις. Κάθισαν στο ίδιο τραπέζι ,για πρώτη φορά τέτοια πρόσωπα. Το πιστωνόμαστε ως στοιχείο δημοκρατίας. Το ζήτημα είναι πώς θα πάμε στο επόμενο βήμα. Η συζήτηση δεν είναι η συνένωση των ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο, η συζήτηση δεν είναι η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, αυτό υποβαθμίζει το εγχείρημα. Η συζήτηση είναι το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Από πότε έχουμε να κάνουμε τέτοια συζήτηση; Για πρώτη φορά συζητάμε έξω από διαδικασίες διοικητικών ρυθμίσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση με πρωτοβουλία του Μακρόν προωθεί μια νέα δομή και αρχιτεκτονική των πανεπιστημίων με συνέργειες πανεπιστημίων από διαφορετικές χώρες που θα δίνουν ενιαίο πτυχίο και ενιαίο πρόγραμμα σπουδών στο προπτυχιακό επίπεδο. Αυτό θα αλλάξει άρδην τον χάρτη στην Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ευρώπη. Είναι πραγματικότητες από τις οποίες δεν πρέπει να μείνουμε έξω. Η έννοια του γαλατικού χωριού έχει τελειώσει. Όλοι μας αισθανόμαστε ότι πρέπει να υπάρξει και μια αλλαγή νοοτροπίας ως προς τη λειτουργία της κοινωνίας μας συνολικότερα. Εγώ προσωπικά και όλοι μας, είμαστε πολύ ανοιχτοί αν κάποιο ΤΕΙ πει εμείς σε αυτό το μέλλον δεν θέλουμε να πάμε με το πανεπιστήμιο και θα μείνουμε ως ΤΕΙ. Η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει μέσω εφημερίδων. Θέλει θεσμούς. Να έρθω, να ξαναέρθω μέχρι τελικής πτώσεως. Δεν γίνεται με κραυγές και με εντάσεις».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ο υπουργός για ακόμη μια φορά αναφέρθηκε και στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση, ξεκαθαρίζοντας ότι η λογική που λέει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αποφασίζει το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης έχει τελειώσει. Χαρακτηριστικά είπε: «Πρέπει να δούμε τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η λογική που λέει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αποφασίζει το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης έχει τελειώσει. Τοπικά συμφέροντα, διαπλοκές που χρόνια είχαν καθορίσει το μέλλον της εκπαίδευσης έχουν τελειώσει. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει σημαντικότερο ρόλο να παίξει. Με την ΤΑ πρέπει να συζητήσω τι ανάγκες έχει η κοινωνία, ώστε να μπορέσουμε να μεταφράσουμε τις ανάγκες με δικούς μας όρους. Ακούμε αλλά δεν πρόκειται να μπούμε στη λογική «Δώσ’ μου τρία τμήματα να υποχωρήσω στο ένα». Όποιο πολιτικό κόστος θα το επωμιστούμε και θα τελειώσει αυτή η ιστορία. Τελεία και παύλα».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Γαβρόγλου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα μπορέσουν να ξεπεραστούν τα περισσότερα προβλήματα και την ίδια ώρα ξεκαθάρισε ότι όλες οι διαδικασίες για την ένταξη του προσωπικού θα γίνουν με όρους ακαδημαϊκής αξιοπρέπειας, ενώ έκλεισε και το θέμα της διοίκησης του σχήματος τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι ενιαία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναξεταστούν οι λεπτομέρειες των μεταβατικών διατάξεων

Οι αντιφάσεις…

«Η απόφαση της Συγκλήτου σας πάσχει από μια συνοχή. Αρχίζει λέγοντας ότι είναι καταρχήν υπέρ, τα άτομα που τοποθετούνται στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι υπέρ-με πολλές παρατηρήσεις- για να καταλήξει ότι είναι κατά. Νομίζω όταν οι συζητήσεις γίνονται με κριτήριο το αύριο, δεν υπάρχει περίπτωση να μη λυθούν τα περισσότερα. Θα λυθούν όλα; Προφανώς όχι. Εκτός αν κανείς θέλει να είναι έξω από τη συζήτηση. Για το Αγροδιατροφικό είναι σοβαρή η παρατήρηση και πρέπει να προσχωρήσουμε. Με το νέο πρόεδρο του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Κατή αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη νομοθέτηση δυνατότητας πρωτόκολλων συνεργασίας ανάμεσα στα ερευνητικά ινστιτούτα του ΕΛΓΟ Δήμητρα, άρα η Αβερώφειος θα πρέπει να παίξει ένα δυναμικό ρόλο και το Πανεπιστήμιο. Η διοίκηση πρέπει να είναι ενιαία. Μεταβατικές διατάξεις να τις δούμε γιατί είναι σημαντικές. Δεν θέλουμε την επόμενη μέρα να πάμε με παθογένειες που θα τις βρούμε μπροστά μας. Αν πιστεύουμε στο εγχείρημα πρέπει να λειτουργεί με όρους ενιαίους. Εάν δεν το πιστεύουμε μην προσπαθήσουμε να το βάλουμε από την πόρτα ώστε να είναι μεν ενιαίο αλλά να έχουμε και την απόλυτη αυτονομία μας ».

Σύντομο χαιρετισμό έκανε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κ. Νίκος Παπαδόπουλος και ακολούθησαν τοποθετήσεις του αντιδημάρχου κ. Γιώργου Σούλτη, του πρώην πρύτανη κ. Παναγιώτη Γούλα, αντιπρυτάνεων, κοσμητόρων των σχολών και καθηγητών.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ο υπουργός Κ. Γαβρόλου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το μεσημέρι μετά και την ολοκλήρωση των επαφών του, εξέφρασε για ακόμη μια φορά την αισιοδοξία ότι το εγχείρημα θα προχωρήσει, καθώς όλοι συμμερίζονται την αγωνία για το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα. Ο υπουργός επανέλαβε ότι το σχέδιο επί της ουσίας πραγματεύεται το αύριο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και βασικό ζητούμενο είναι οι όποιες προτάσεις να καταλήξουν σε συναίνεση κυρίως στη στρατηγική, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί όπως συνέβη και με άλλες πόλεις. Επίσης αναφέρθηκε ξανά στο σχέδιο Μακρόν που προωθεί συνέργειες με πανεπιστήμια άλλων χωρών τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να μείνει έξω από τη νέα πραγματικότητα.

Επίσης αναφέρθηκε στην επίσκεψη που έκανε νωρίς το πρωί στο τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου έγινε ένας γόνιμος διάλογος με τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής κ. Θ. Γιαννούκα, τον αντιπρόεδρο κ. Χατζηχριστοδούλου, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήση Μαμούρη και τους καθηγητές της Ιατρικής για το Ογκολογικό Κέντρο στη Θεσσαλία. Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι «θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση και τη χρηματοδότησή του. Θα έχει ερευνητικό χαρακτήρα και κοινωνική διάσταση. Πρέπει όμως να δούμε το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα το θωρακίσει» ενώ για το αίτημα της αυτόνομης πορείας της Σχολής τόνισε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής.

Αναφορικά με το πόσο θα κοστίσει το όλο εγχείρημα απέφυγε να απαντήσει με νούμερα καθώς είναι πολλά τα στάδια της διαδικασίας, για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων σημείωσε «παραλάβαμε ένα συγκλονιστικό χάος, μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα με νομοθετική ρύθμιση».

Μάλιστα τάχθηκε κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων τονίζοντας ότι τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης.

Τέλος αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη Γ’ Λυκείου και θα αφορούν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο θα έρθει με το τέλος του θέρους και θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αλλαγές στο σύστημα της εισαγωγής των νέων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ο κ. Γαβρόγλου σχολίασε πως θα υπάρξουν εξελίξεις προς το τέλος του Αυγούστου, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη λύσης των προβλημάτων που υπάρχουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και κυρίως στη Γ' Λυκείου. Στη συνέντευξη Τύπου τον υπουργό πλαισίωσαν οι βουλευτές κ. Άννα Βαγενά και Νίκος Παπαδόπουλος, και ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κ. Βασίλης Ζωγράφος.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Φωτ: Βασίλης Ντάμπλης

Gallery άρθρου