Γκρίνια για τις εκπαιδευτικούς – συζύγους στρατιωτικών

*ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΕΧΟΥΝ ΕΩΣ 20 ΧΛΜ. ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΖΗΤΑ Η ΔΟΕ

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2018 22:10

Τη διαμαρτυρία εκπαιδευτικών προκαλεί μια ευνοϊκή ρύθμιση που αφορά στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών που τυγχάνουν και σύζυγοι στρατιωτικών και ψηφίσθηκε από όλα τα κόμματα της Βουλής.

Μια ρύθμιση που εκτιμάται πως προβλέφθηκε για τις τοποθετήσεις σε νησιωτικές περιοχές, αλλά με διευκρινιστική εγκύκλιο αποδείχθηκε ότι η ισχύς της αφορά και στην ηπειρωτική χώρα, υποχρεώνοντας έτσι τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να τοποθετούν τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς σε σχολεία που απέχουν έως και 20 χιλιόμετρα από το στρατόπεδο στο οποίο υπηρετεί ο σύζυγος.

Το αποτέλεσμα είναι πως εκπαιδευτικοί με περισσότερα μόρια και με ανάλογες οικογενειακές υποχρεώσεις, να μην τοποθετούνται σε σχολεία της πρώτης τους επιλογής αλλά σε πιο απομακρυσμένες περιοχές όταν η απόσπαση κατ' αρχήν και η τοποθέτηση στη συνέχεια αποτελούσε το ζητούμενο για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Λάρισας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», περισσότερες από 40 δασκάλες και νηπιαγωγοί υπαγόμενες σε διάφορες κατηγορίες (σύζυγοι μελών ΔΕΠ, εκλεγμένοι στους ΟΤΑ, σύζυγοι υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις) αποσπάσθηκαν κατ' εξαίρεση στον νομό ενώ η πλειοψηφία τους, ως γυναίκες στρατιωτικών, τοποθετήθηκαν σε δημοτικά σχολεία που απέχουν 20 χλμ. από τη Λάρισα όπου εδρεύουν οι περισσότερες στρατιωτικές μονάδες.

Με τη νέα ρύθμιση οι νηπιαγωγοί ή δασκάλες - σύζυγοι στρατιωτικών θα πρέπει να τοποθετηθούν, όπως και έγινε δηλαδή με απόφαση του ΠΥΣΠΕ Λάρισας, «σε σχολεία έως το Μακρυχώρι, το Συκούριο, όχι πέραν του Τυρνάβου, πριν το Ζάππειο που απέχει 25 χλμ. από τη Λάρισα και έως τη Δήμητρα Αγιάς. Ούτε καν έως την Αγιά αφού απέχει 35 χλμ.» όπως διευκρίνιζε εκπαιδευτικός στην «Ε», περιγράφοντας το «προκλητικό» της ρύθμισης.

Το μέτρο έχει μικρότερη απήχηση σε άλλες περιοχές, σε αντίθεση με τη Λάρισα που διαθέτει ικανό αριθμό στρατιωτικών ενώ για το θέμα παρενέβη χθες και η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) σημειώνοντας την «ένταση ανισοτήτων στην αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών» που προκαλεί «η διάταξη των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Παιδείας σχετικά με τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών συζύγων στρατιωτικών». Ζητώντας την «άμεση ανάκληση της απαράδεκτης ρύθμισης» και παράλληλα τη διατήρησή της μόνο στο μέρος που αφορά στα νησιά.

ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΑ

Η ΔΟΕ υπενθυμίζει αρχικά πως «με την ψήφο όλων των κομμάτων της Βουλής, το άρθρο 21Α του Ν. 4553/6-7- 2018 που έρχεται να συμπληρώσει το σχετικό άρθρο 21 του Ν. 2946/2001, δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς, συζύγους στρατιωτικών, να αποσπώνται με αίτησή τους κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, σε εκπαιδευτική μονάδα της πόλης όπου βρίσκεται η έδρα της στρατιωτικής μονάδας ή σε εκπαιδευτική μονάδα που απέχει 20 χιλιόμετρα από τη στρατιωτική μονάδα που υπηρετεί ο/η σύζυγός τους. Η παραπάνω διάταξη προστέθηκε άρον - άρον στον Ν. 4553/6-7-2018, νόμο άσχετο με την εκπαίδευση, χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση».

Η ΔΟΕ υπογραμμίζει ότι «σε κάθε περίπτωση πέρα από την ορθότατη ρύθμιση “σε περίπτωση, δε, που η σχολική μονάδα είναι σε νησί, τότε η/ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να τοποθετηθεί σε σχολική μονάδα εντός του ίδιου νησιού”, η ρύθμιση για τοποθέτησή σε σχολείο που απέχει έως (20 χλμ. από τη συγκεκριμένη στρατιωτική μονάδα αποτελεί, σαφέστατα, προνομιακή μεταχείριση που παραβιάζει κατάφορα την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας.

Αποτελεί δε αληθινή πρόκληση προς χιλιάδες εκπαιδευτικούς το ότι στην αιτιολογική έκθεση της διάταξης γίνεται επίκληση στο άρθρο 21 του Συντάγματος και στην ανάγκη αποφυγής πρακτικών «που διασαλεύουν τον συνταγματικά προστατευόμενο θεσμό της οικογένειας».

Πώς αλήθεια προστατεύει η πολιτεία τον θεσμό της οικογένειας στις περιπτώσεις όλων εκείνων των εκπαιδευτικών που υπηρετούν, αν και παντρεμένοι, για σειρά ετών σε διαφορετικά γεωγραφικά διαμερίσματα ανά την επικράτεια; Πώς τον προστατεύει στην περίπτωση των χιλιάδων, μετακινούμενων κάθε χρόνο, αναπληρωτών που δεν έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν οικογένεια;

Πώς συνδράμουν, έστω, όλους αυτούς τους εκπαιδευτικούς που μετακινούνται αναγκαστικά (για να προστατεύσουν την οικογένειά τους) από νομό σε νομό σε τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις με προσωπικό οικονομικό κόστος ή (αν το θυμάται κανείς στο Υπουργείο Παιδείας) και με κόστος την ίδια τους τη ζωή (τελευταίο περιστατικό των εκπαιδευτικών από τη Λάρισα που σκοτώθηκαν το 2011 κατά τη μετακίνησή τους από νομό σε νομό, αφήνοντας πίσω τους τρία ορφανά, γιατί δεν πήραν απόσπαση)» καταλήγει η ΔΟΕ η οποία «απαιτεί την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης ρύθμισης (διατήρησή της μόνο στο μέρος που αφορά στα νησιά)».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass