Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιβεβαίωση εγγραφών στα λύκεια

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΕΝΩ ΔΟΕ ΚΑΙ ΟΛΜΕ ΕΣΤΙΑΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2018 22:06

Οι αλλαγές που θα επιφέρει στο εξεταστικό σύστημα το νομοσχέδιο Γαβρόγλου αναμένεται να κυριαρχήσουν τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά μεθαύριο Τρίτη με τον καθιερωμένο αγιασμό, με συνδικαλιστικούς φορείς και παρατάξεις εκπαιδευτικών να εστιάζουν την κριτική τους στα κενά.

Από τη μια οι συνδικαλιστικοί φορείς που ζητούν προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και από την άλλη το Υπουργείο Παιδείας που ανακοίνωσε ότι φέτος, για πρώτη φορά προτού ξεκινήσουν τα μαθήματα προσλαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός αναπληρωτών, όταν κάθε χρόνο μειώνεται το μαθητικό δυναμικό με αφορμή τη διόγκωση του προβλήματος της υπογεννητικότητας.

Σε ό,τι αφορά στον νομό Λάρισας, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δεν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών παρά μόνο στην παράλληλη στήριξη αφού για τους 52 μαθητές δημοτικών προσλήφθηκαν μόνο 12 εκπαιδευτικοί. Αντίθετα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Λάρισας υπάρχουν πλεονάσματα εκπαιδευτικών με εξαίρεση ελάχιστες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα οι Βιολόγοι ενώ φέτος αποσπάσθηκε ικανός αριθμός Μαθηματικών.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση επίσης, όπως και σε όλη τη χώρα, η υπογεννητικότητα κάθε χρόνο «κλείνει» όλο και περισσότερα σχολεία ενώ μόνο στη Λάρισα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, φέτος «έκλεισαν» δύο (επιπλέον) εξαθέσια δημοτικά σχολεία. Ο αριθμός των σχολικών μονάδων και δη στην περιφέρεια, περιορίζεται γενικότερα με τις «συμπτύξεις» τμημάτων στο πλαίσιο της εξοικονόμησης προσωπικού με αφορμή και τις μνημονιακές δεσμεύσεις του παρελθόντος.

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και για όλο το επόμενο σχολικό έτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, θα διαιωνισθεί η αντιπαράθεση για τα θέμα των 6 διευθυντών σχολείων με αφορμή τις τοποθετήσεις του ΠΥΣΔΕ, το καλοκαίρι του 2017.

Εκτός από την (δημόσια) αντιπαράθεση αιρετών και συνδικαλιστικών παρατάξεων, υπενθυμίζεται πως σε εξέλιξη είναι και η δικαστική αντιπαράθεση των εμπλεκομένων - με την επόμενη δίκη να γίνεται τον ερχόμενο Δεκέμβριο – ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η ΕΔΕ.

Σε ό,τι αφορά στα διοικητικά, ενδεχομένως και την τρέχουσα σχολική χρονιά να υπάρξουν αλλαγές σε επίπεδο προϊσταμένων εκπαίδευσης ενώ φαίνεται πως καθυστερεί η – ευρισκόμενη σε εξέλιξη - διαδικασία επιλογής Συντονιστών, θεσμός που θα αντικαταστήσει τους σχολικούς συμβούλους.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Προς το παρόν οι γονείς μαθητών λυκείων θα πρέπει αύριο Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου να προσέλθουν στα σχολεία, για να επιβεβαιώσουν τις εγγραφές, προσκομίζοντας αντίγραφο των ταυτοτήτων των παιδιών τους όπως και των αιτήσεων που υπέβαλαν τον περασμένο Μάιο. Ενισχύοντας έτσι τη γραφειοκρατία καθώς οι αρχικές αιτήσεις – που όντως αποτελούσαν το πρώτο βήμα των εγγραφών – υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά από τους γονείς.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η αντιπαράθεση συνδικαλιστικών και επιστημονικών συλλόγων εκπαιδευτικών με το Υπουργείο Παιδείας, σήμερα τουλάχιστον, εστιάζει στις αντικαταστάσεις μαθημάτων (κατάργηση λατινικών κλπ) ενώ «παραβλέπεται» το γεγονός ότι οι αλλαγές αφορούν και στους μαθητές της φετινής Β’ Λυκείου, θέμα που απασχολεί ήδη γονείς και εκπαιδευτικούς.

Πέραν των αλλαγών που αφορούν στα υποχρεωτικά μαθήματα, στα μαθήματα επιλογής, στις ομάδες προσανατολισμού και στα επιστημονικά πεδία, μεταξύ άλλων προβλέπεται και η ελεύθερη πρόσβαση σε Τμήματα ΑΕΙ μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τη ζήτηση των υποψηφίων. Όταν η πρώτη δήλωση/συμπλήρωση μηχανογραφικού γίνεται στο τέλος της Β’ Λυκείου και αποτελεί την αρχική κατάθεση μηχανογραφικού περιορισμένων επιλογών.

Πρώτη δήλωση από την οποία θα προκύψουν τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης στα οποία θα είναι δυνατή η πρόσβαση μόνο με την απόκτηση του απολυτηρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές θα πρέπει να επίσης να αποσαφηνίσουν αν λόγω του μηχανογραφικού του Ιουλίου (μετά τη Β’ Λυκείου) με το οποίο εισάγεται κάποιος σε Τμήμα Ελεύθερης Πρόσβασης, έχει τη δυνατότητα τον Φεβρουάριο (στη Γ’ λυκείου) να εξεταστεί και στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Σχετικά Άρθρα