Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξώδικο στο Υπουργείο Παιδείας από Λαρισαίους μαθηματικούς

ΓΙΑ ΤΙΣ Β’ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2018 22:19

Λαρισαίοι μαθηματικοί, απέστειλαν εξώδικο στο Υπουργείο Παιδείας, καταγγέλλοντας την απόφασή του για τη Β’ ανάθεση διδασκαλίας του μαθήματος στα δημόσια σχολεία, σε πληροφορικούς, χημικούς, βιολόγους και γεωλόγους.

Υποστηρίζουν ότι «η υποβάθμιση των Μαθηματικών είναι πρωτοφανής και η Β’ ανάθεση είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου» και δηλώνουν στην «Ε», πως: « «είναι τραγική αντίφαση αυτό να γίνεται μέσα στο 2018. Δυστυχώς, φαίνεται πως κατά το περίφημο «Ετος των Μαθηματικών 2018», το Υπουργείο Παιδείας αδιαφορεί πλήρως τόσο για την αποτελεσματική διδασκαλία, όσο και για την άρτια γνώση των Μαθηματικών…».

Αναλυτικότερα, το εξώδικο, απέστειλε ο Σύλλογος Μαθηματικών Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λάρισας, ζητώντας τα εξής: «Να τερματίσει το υπουργείο την καταστροφική τακτική που ακολουθεί στη Β’ ανάθεση του μαθήματος των Μαθηματικών (που έχει ως συνέπεια τα τελευταία χρόνια να διδάσκονται τα Μαθηματικά στο Γυμνάσιο όχι μόνον από μαθηματικούς, αλλά και από άλλες ειδικότητες) και να επαναφέρει την υπουργική απόφαση της 4ης Μαΐου σύμφωνα με την οποία τα Μαθηματικά δίνονται σε Γ’ και όχι σε Β’ ανάθεση σε πληροφορικούς, χημικούς, βιολόγους και γεωλόγους».

Σύμφωνα με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, «ενώ στις 4 Μαΐου το υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής, οι χημικοί, οι βιολόγοι και οι γεωλόγοι, θα έχουν Γ’ ανάθεση των μαθηματικών, μετά από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 11 Μαΐου, επανέρχεται με νέα απόφαση κατά την οποία δίνει Β’ ανάθεση στις προαναφερθείσες ειδικότητες, για τα μαθηματικά»

Καταγγέλλουν ότι: «Αποδεικνύει ότι οι αποφάσεις αυτές παίρνονται με προχειρότητα, χωρίς παιδαγωγικά και επιστημονικά κριτήρια και αποσκοπούν μάλλον στο να ικανοποιήσουν συντεχνιακά και μικροπολιτικά συμφέροντα».

Η απάντηση του υπουργείου στο εξώδικο του Συλλόγου, ήταν πως εμμένει στην απόφαση της 11ης Μαΐου.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ

Επίσης ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι: «Σε αυτήν της απόφαση έρχεται να προστεθεί και η κατάργηση του μαθήματος των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας στη Γ’ Λυκείου, απόφαση που εφεξής θα δημιουργήσει μελλοντικούς δασκάλους με ελλιπέστατες γνώσεις Μαθηματικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μόρφωση των μαθητών του Δημοτικού, αλλά και γιατρούς, βιολόγους, φαρμακοποιούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, γυμναστές και πλείστες άλλες ειδικότητες επιστημόνων χωρίς στοιχειώδεις γνώσεις Στατιστικής και Πιθανοτήτων, που είναι απαραίτητες για τη μελέτη, την εμβάθυνση και την ερμηνεία των γνωστικών τους αντικειμένων.

Να τονίσουμε, ότι σύμφωνα με την πρόταση Γαβρόγλου, ενώ για τα περισσότερα μαθήματα προσανατολισμού αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας σημαντικά (100% για τα ΑΟΘ, Φυσική και Χημεία, 200% για ΑΕΠΠ), η αντίστοιχη αύξηση για τα Μαθηματικά είναι μόλις 20%! Προφανώς, σύμφωνα με τον υπουργό, οι ώρες διδασκαλίας όλων των μαθημάτων πρέπει να είναι «δημοκρατικά» μοιρασμένες, ασχέτως αν δεν παρουσιάζουν όλα τον ίδιο βαθμό δυσκολίας ή δεν έχουν την ίδια έκταση διδακτέας ύλης, κάτι σαν την κλίνη του Προκρούστη…».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ

Τέλος, ο Σύλλογος καταθέτει την αντίθεσή του στην κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας των εξεταζόμενων μαθημάτων στις πανελλήνιες εξετάσεις και αναφέρει: «Εξίσου παράλογη είναι και η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας, που θα έχει ως αποτέλεσμα οι βαθμοί και των τεσσάρων πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων να επηρεάζουν και να διαμορφώνουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τον βαθμό πρόσβασης για την εισαγωγή στις Ανώτατες και Ανώτερες Σχολές.

Αν το 2016 είχε προκληθεί σάλος γιατί η Έκθεση με συντελεστή 0,5, έναντι 1,3 της Βιολογίας και 0,7 της Χημείας καθόρισε σε μεγάλο ποσοστό τους εισακτέους στην Ιατρική, σκεφτείτε τι θα γίνει όταν η Λογοτεχνία θα έχει τον ίδιο συντελεστή με τα δύο τελευταία μαθήματα που αναφέραμε, η καλή γνώση των οποίων είναι εκ των ων ουκ άνευ για έναν γιατρό, έναν φαρμακοποιό, έναν βιολόγο.

‘Η όταν ένας υψηλός βαθμός στη Γλώσσα και τη Λογοτεχνία θα αντισταθμίζει ένα χαμηλό βαθμό στη Φυσική για έναν υποψήφιο φυσικό ή μηχανολόγο μηχανικό! Ποια επιτροπή σοφών σκαρφίστηκε αυτές τις αλλαγές; Μήπως εκείνη η περίφημη Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, που ανάμεσα στα 35(!) μέλη της δεν περιλαμβάνει ούτε έναν μαθηματικό;».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Σχετικά Άρθρα