Τα ηνία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέλαβε ο καθηγητής Ζήσης Μαμούρης

* «ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ» ΤΩΝ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ» ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2018 22:14

Σε ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο κτίριο Παπαστράτου στον Βόλο η εκδήλωση παράδοσης-παραλαβής πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσία του τέως και του νυν Πρύτανη και των μελών του Πρυτανικού Συμβουλίου.

Ο απερχόμενος πρύτανης, καθηγητής Γεώργιος Πετράκος ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις, παρουσίασε συνοπτικά τον απολογισμό του έργου της τετραετίας 2014-2018 και έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της νέας Πρυτανείας. «Είμαι ικανοποιημένος από την πορεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει πολλές δυνατότητες και πρέπει να συνεχίσει με την ίδια δυναμική. Η νέα διοίκηση είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει και θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την εξέλιξή του. Παραμένω εδώ, δεν φεύγω και θα βοηθάω με όλες μου τις δυνάμεις», ανέφερε αρχικά ο κ. Πετράκος.

Ο νέος πρύτανης, καθηγητής Ζήσης Μαμούρης ευχαρίστησε τον κ. Πετράκο για το έργο της προηγούμενης διοίκησης και εκείνος με τη σειρά του δήλωσε ότι η βοήθεια του απερχόμενου πρύτανη θα είναι πολύ σημαντική για τη νέα διοίκηση και τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει το έργο του. «Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και ευθύνη. Ο πήχης είναι πολύ ψηλά. Ελπίζω ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να οδηγήσουμε το Πανεπιστήμιο σε λιμάνια, όπου θα μπορεί να λειτουργήσει με ηρεμία, δήλωσε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα κεντρικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη νέα περίοδο.

Ο απερχόμενος πρύτανης παρουσίασε στο νέο πρυτανικό σχήμα τα θέματα που απασχόλησαν την προηγούμενη τετραετία την πρυτανεία, τις θεσμικές αλλαγές που έγιναν και τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η διοίκηση και προήλθαν από την κατάρρευση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και την απομείωση του προσωπικού. Ο κ. Πετράκος αναφερόμενος στο σχέδιο δράσης που υλοποιήθηκε και στη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε αναφέρθηκε και στο «καυτό θέμα» της απορρόφησης των δύο ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, τονίζοντας ότι με τις παρεμβάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το σχέδιό του, όλα δείχνουν ότι το σχέδιο νόμου που πρόκειται να ανακοινωθεί πιθανότατα μέσα στο επόμενο δεκαήμερο υιοθετεί τις περισσότερες από τις προτάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Το Υπουργείο Παιδείας στην περίπτωσή μας απέφυγε το λάθος που ακολούθησε με άλλες συνενώσεις και σε μεγάλο βαθμό υιοθέτησε τις προτάσεις μας. Εξαρχής είχαμε επιμείνει η απορρόφηση να γίνει με καθαρά ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά και προς τα εκεί κινούμαστε».

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο νέος πρύτανης κ. Ζήσης Μαμούρης ο οποίος δήλωσε: «Η θέση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι στα «χέρια» του Υπουργείου Παιδείας. Πιστεύουμε ότι το σχέδιο νόμου δεν θα απέχει πολύ από τις θέσεις μας. Και τα δύο ιδρύματα έχουν καταθέσει προτάσεις και περιμένουμε να δούμε. Καλώς ή κακώς σε αυτή την υπόθεση εμπλέκονται και άλλοι φορείς, πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί. Ελπίζω όμως ότι το Υπουργείο Παιδείας θα καταθέσει νομοσχέδιο ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών που δεν θα αφήνει καθόλου περιθώρια για μικροπολιτική. Τελικός ρυθμιστής όλων όμως θα είναι το υπουργείο» είπε.

Ερωτηθείς για το αν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θέτει «κόκκινες γραμμές», ο κ. Μαμούρης δήλωσε: «Για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κόκκινη γραμμή αποτελούν τα θεσμικά, πώς δηλαδή θα μετακινηθούν οι καθηγητές του ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο, η παραμονή της έδρας της Γεωπονικής Σχολής στον Βόλο και η ίδρυση Σχολής Οικονομικών Επιστημών, με έδρα τον Βόλο. Στη χθεσινή εκδήλωση παρέστησαν επίσης οι αντιπρυτάνεις κ. Ι. Λαλιώτου, Χ. Μπιλλίνης, Γ. Θεοδωράκης και Παρασκευόπουλος καθώς και ο απερχόμενος αντιπρύτανης κ. Θ. Σφουγγάρης.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Κατά τον απολογισμό του ο κ. Πετράκος ανέφερε ότι η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας της περιόδου 2014-2018 εργάστηκε σε ένα περιβάλλον κρίσης, δραματικών περικοπών στη χρηματοδότηση και ραγδαίων θεσμικών αλλαγών και αφιέρωσε τον χρόνο και την ενέργειά της προς όφελος του Πανεπιστημίου και της δημόσιας εκπαίδευσης. Υιοθέτησε ένα μοντέλο ανοιχτό στην κοινωνία, διεκδίκησε από την κυβέρνηση πράγματα που δεν ήταν αυτονόητα ή εύκολα να γίνουν και εξασφάλισε σημαντικούς πρόσθετους πόρους για την αναβάθμιση των υποδομών του (κτίρια ΤΕΦΑΑ, Κίτρινη Αποθήκη, Κτηνιατρική Καρδίτσας κ.ά.). Στη συνέχεια αναφέρθηκε λεπτομερώς στους τομείς που επικεντρώθηκε όπως σε μνημόνια συνεργασίας για τη βαμβακουργία στις παρεμβάσεις στην κεντρική ηγεσία για νέες θέσεις καθηγητών, στις διεθνείς σχέσεις του Πανεπιστημίου με πανεπιστήμια της Κίνας και στις συμφωνίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού για αμοιβαίες ανταλλαγές προσωπικού και φοιτητών. Ακόμη ο κ. Πετράκος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για σύνδεση με την κοινωνία με μνημόνια συνεργασίας με επιμελητήρια και παραγωγικούς φορείς, στις δράσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και στην ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Της Νατάσας Πολυγένη

Φωτ. Κ. Τσάντζος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass