Κατάργησαν το τμήμα, τους …έμειναν οι μαθητές!

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ 6ου ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2018 22:08

Σε κατάληψη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχώρησαν οι μαθητές και καθηγητές του 6ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Λάρισας, έχοντας στο πλευρό τους και συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς, διαμαρτυρόμενοι για τη μη έγκριση λειτουργίας της Α΄ τάξης.

Ο μικρός αριθμός μαθητών που είχε κάνει εγγραφή μέχρι τον Ιούνιο, έφερε ουσιαστικά την κατάργηση του τμήματος, όπως συνέβη και με άλλα ΕΠΑΛ, όμως τον Σεπτέμβριο τα δεδομένα άλλαξαν και ο αριθμός των μαθητών διπλασιάστηκε επιτρέποντας τη λειτουργία. Δυστυχώς όμως σύμφωνα με τη νομοθεσία οι εγγραφές αφορούν μόνο τα υπάρχοντα λειτουργούντα τμήματα που προέκυψαν από τις εγγραφές του Ιουνίου. Εδώ και μέρες μαθητές και καθηγητές βρίσκονται στους δρόμους, διαμαρτύρονται και ζητούν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης όπως και τη Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας να πιέσουν το Υπουργείο να εγκρίνει τη λειτουργία της Α΄ τάξης, η οποία μπορεί πλέον να λειτουργήσει με 16 μαθητές. Ήδη το Υπουργείο ενέκρινε δύο τμήματα του ΕΠΑΛ Ελασσόνας, αλλά άφησε απέξω ΕΠΑΛ της Λάρισας και της Αγιάς. Ο διευθυντής του 6ου Εσπερινού ΕΠΑΛ κ. Παπαδήμας μιλώντας στην «Ε» δήλωσε: «Η κατάληψη είναι το τελευταίο μέσο πίεσης που μας απέμεινε. Η αγωνία μας παρατείνεται και το άγχος μας μεγεθύνεται. Πρέπει να υπάρξει μια άμεση απάντηση ώστε να δούμε τι θα κάνουμε. Αυτή τη στιγμή οι μαθητές είναι δεσμευμένοι στο 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ αφού τα απολυτήρια τους βρίσκονται σε εμάς και δεν μπορούν να κάνουν αλλού εγγραφή. Ας μας δώσουν μια απάντηση ώστε αν τελικά γίνουμε το μοναδικό σχολείο που δεν θα λειτουργεί με Α΄ Τάξη, να δώσουμε στα παιδιά τα χαρτιά τους και να προλάβουν να κάνουν αλλού εγγραφή μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου. Πάντως αν συμβεί κάτι τέτοιο το σίγουρο είναι ότι οι μαθητές μας που είναι εργαζόμενοι, θα πάνε να γραφτούν στο 3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ και εκεί θα δημιουργηθούν δύο τμήματα, ενώ εμείς θα λειτουργούμε χωρίς Α΄ τάξη!».

Ο κ. Παπαδήμας σχολίασε επίσης ότι παρότι η κατάληψη έγινε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλοι γνωρίζουν ότι τόσο η περιφερειακή διευθύντρια κ. Ε. Αναστασοπούλου όσο και ο διευθυντής της Β’/θμιας κ. Ιωάννης Καψάλης έχουν κάνει θετική εισήγηση για τη λειτουργία της Α’ Τάξης από τη στιγμή που τα δεδομένα άλλαξαν και βρέθηκαν μαθητές.

Σχολιάζοντας στην «Ε» ο διευθυντής της Β’/θμιας κ. Ι. Καψάλης ανέφερε ότι πράγματι με τις εγγραφές που είχαν γίνει τον Ιούνιο και σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν προβλεπόταν η λειτουργία της τάξης. Παρόλα αυτά όμως από τη στιγμή που η πληροφόρηση από το σχολείο αναφέρει ότι βρέθηκαν και άλλοι μαθητές, η Δευτεροβάθμια ζήτησε την έγκριση λειτουργίας. «Εμείς ως οφείλαμε έχουμε ενημερώσει. Δυστυχώς δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει. Στην Ελασσόνα εγκρίθηκε. Πέρυσι είχε υπάρξει και α΄ και β΄ και γ΄ φάση έγκρισης. Όλα όμως εξαρτώνται από το Υπουργείο. Δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Ε. Αναστασοπούλου που τις τελευταίες ημέρες έχει επικοινωνήσει αρκετές φορές με το Υπουργείο ζητώντας την ικανοποίηση του αιτήματος. «Περιμένουμε» λέει η κ. Αναστασοπούλου, αντιλαμβανόμενη πλήρως τις ανησυχίες μαθητών και καθηγητών.

Η κατάληψη-απαγόρευση εισόδου στους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Β’/θμιας Εκπαίδευσης ξεκίνησε νωρίς το πρωί και διήρκησε μέχρι το μεσημέρι.

ΤΟ ΕΚΛ

Με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Λάρισας, αναφέρει: «είναι απαράδεκτο το 2018 να λειτουργεί ένα σχολείο χωρίς τη μια από τις τρείς τάξεις (Α’ τάξη), που αποτελείται από το συγκεκριμένο τμήμα. Είναι απαράδεκτο οι μαθητές, που στην πλειοψηφία τους είναι ενήλικες και εργαζόμενοι και δεν μπορούν να φοιτήσουν σε πρωινά σχολεία, να μην τους επιτρέπεται να φοιτήσουν σε εσπερινό ΕΠΑΛ, στην τάξη που υπάρχουν μαθήματα επιλογής σχετικά με τους τομείς και τις ειδικότητες που ενδιαφέρονται.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Λάρισας, αξιώνει από το Υπουργείο Παιδείας, την άμεση επίλυση του προβλήματος, με τη λειτουργία της Α΄ Τάξης του 6ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Λάρισας και τη συμμετοχή όλων των μαθητών της».

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Μετά από συνεδρίαση χθες το απόγευμα στο χώρο του 6ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Λάρισας αποφασίστηκε η κατάληψη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συνεχιστεί και σήμερα Τρίτη.

* Στο μεταξύ, η Λαϊκή Συσπείρωση Αγιάς, επισκέφθηκε χθες το υπό κατάληψη ΕΠΑΛ Αγιάς και συναντήθηκε με το μαθητικό συμβούλιο για να ενημερωθεί σχετικά με το πρόβλημα που ανάγκασε τους μαθητές να προχωρήσουνε στην κατάληψη της σχολικής μονάδας.

Σε ανακοίνωση, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κατά την συζήτηση με το μαθητικό συμβούλιο δηλώσαμε τη αλληλεγγύη μας στον αγώνα τους ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση υπουργείου και περιφερειακής διοίκησης να σταματήσουνε την λειτουργία του τμήματος υπολογιστών του ΕΠΑΛ.

Από κανέναν δεν μπορεί να γίνει δεκτός ο εκβιασμός προς τους μαθητές και τους γονείς να μετακινηθούνε στη Λάρισα για να συνεχίσουνε τις σπουδές τους ή να χάσουνε δύο χρόνια και να αλλάξουνε ειδικότητα, στο όνομα των ματωμένων πλεονασμάτων για τα οποία συμφωνήσανε όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις με τους φορείς της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας.

Καλούμε όλους τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων της περιοχής σε συντονισμένη δράση, μαζί με τους υπόλοιπους λαϊκούς φορείς και τα μαθητικά συμβούλια των άλλων σχολικών μονάδων ενάντια στην απόφαση αλλά και γενικότερα ενάντια στις πολιτικές που κλείνουνε σχολικές μονάδες».

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass