Παρατείνεται η αγωνία μαθητών ΕΠΑΛ

* ΜΑΖΙ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 6ου ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ * «ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΜΑΘΗΤΗΣ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2018 22:04

Για δεύτερη μέρα χθες μαθητές και εκπαιδευτικοί του 6ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Λάρισας προχώρησαν σε κατάληψη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Χθες είχαν στο πλευρό τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του ΕΠΑΛ Αγιάς που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς μαθητές βρίσκονται στον «αέρα» και περιμένουν την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Δημήτρης Τσατσανάκος εργαζόμενος το πρωί και μαθητής το απόγευμα στο 6ο ΕΠΑΛ και τις δύο ημέρες βρίσκεται στον χώρο της κινητοποίησης. Ο ίδιος φέτος παρακολουθεί τη Γ’ τάξη στην ειδικότητα Φυσικού Αερίου και Υδραυλικού και ανησυχεί για τα όσα συμβαίνουν στο σχολείο. Και ενώ θα έλεγε κανείς ότι δεν τον αφορά άμεσα καθώς το σχολείο θα μείνει χωρίς Α’ τάξη, ενώ εκείνος φοιτά στη Γ’, ο Δημήτρης έχει διαφορετική άποψη. «Μας αφορά όλους. Αφορά εμάς που είμαστε ήδη στο σχολείο και εκείνους που θα έρθουν πιο μετά. Το εσπερινό ΕΠΑΛ είναι ένα ειδικό σχολείο που απευθύνεται σε μαθητές που το πρωί εργάζονται, έχουν οικογένειες και το απόγευμα παλεύουν στο σχολείο. Επίσης οι περισσότεροι έρχονται για τις ειδικότητες του κάθε ΕΠΑΛ. Εάν σήμερα κλείσουν το τμήμα μου για παράδειγμα, τέτοια ειδικότητα θα βρω μόνο στον Βόλο. Δεν σημαίνει λοιπόν ότι είναι άνευ σημασίας να καταργήσουμε μια τάξη, γιατί υπάρχει και άλλο σχολείο με τις ίδιες ειδικότητες. Θα πρέπει να αλλάξουν και προσανατολισμό οι μαθητές που χάνουν το σχολείο τους. Είναι ακατανόητο αυτό που συμβαίνει. Εάν σήμερα καταργήσουν την Α’ τάξη, με την ίδια ευκολία θα καταργήσουν και τη Β’ και τη Γ’. Καθηγητές, εργαστήρια και μαθητές έχουμε. Μόνο η έγκριση μένει. Εκτός και αν αυτός είναι ο στόχος, η διάλυση του σχολείου», λέει χαρακτηριστικά.

Το ΕΠΑΛ Αγιάς επίσης βρίσκεται στο πόδι καθώς δεν εγκρίθηκε η λειτουργία ολιγομελούς τμήματος της Γ’ Πληροφορικής. Οι μαθητές ξαφνικά βρίσκονται στον αέρα και εάν θέλουν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους για να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις θα πρέπει να μεταφερθούν σε σχολείο της Λάρισας. Όμως η διαμονή τους σε χωριά του Δήμου Αγιάς καθιστά απαγορευτική τη μετακίνησή τους, καθώς καθημερινά θα πρέπει να κάνουν μια «Οδύσσεια» (πολλά χιλιόμετρα, ελλιπής συγκοινωνία, οικονομικό κόστος, πολύ πρωινό ξύπνημα) για να είναι έγκαιρα στο σχολείο που τους στέλνει το Υπουργείο.

ΟΙ ΣΥΝΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ

Οι ΣΥΝΕΚ Λάρισας σε σχετική ανακοίνωσή τους για το θέμα της μη έγκρισης λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν κάνουμε πίσω στο αναφαίρετο δικαίωμα των μαθητών να ακολουθήσουν την ειδικότητα και τον τομέα σπουδών που επιθυμούν. Απαιτούμε από το Υπουργείο άμεσα να επανεξετάσει και να εγκρίνει τη λειτουργία των παραπάνω τμημάτων, όπως διαβεβαίωσε και την ΟΛΜΕ την περασμένη Παρασκευή». Στο τέλος απευθύνουν κάλεσμα σε  εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολείων για μαζική κάθοδο στο Υπουργείο – εντός της εβδομάδας – σε περίπτωση που δεν λυθεί άμεσα το ζήτημα. Ταυτόχρονα να κληθεί η ΟΛΜΕ να κηρύξει τρίωρη στάση, με επέκταση αυτής από την ΕΛΜΕ Λάρισας ώστε να διευκολυνθεί η μετάβασή τους στο Υπουργείο.  

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών ζητά την άμεση έγκριση των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ και σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι κινητοποιήσεις μέσω σωματείων είναι μονόδρομος. «Η «ευαισθησία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για τη μόρφωση των παιδιών, για τη δήθεν αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της πολυδιαφημιζόμενης “νέας αρχής των ΕΠΑΛ”, έφτασε στο σημείο να κλείνει για άλλη μια φορά τμήματα στα ΕΠΑΛ. Στον ν. Λάρισας έκλεισαν 5  “ολιγομελή” τμήματα, (ΕΠΑΛ Αγιάς, 6ο ΕΠΑΛ Α’ τάξη, 1ο ΕΠΑΛ δύο τμήματα, 2ο ΕΠΑΛ) αναγκάζοντας παιδιά να αλλάξουν σχολείο ή ειδικότητα, είτε να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν την ειδικότητα που επιθυμούν, προφανώς με μεγάλη ταλαιπωρία και κόστος, είτε στη χειρότερη περίπτωση να εγκαταλείψουν το σχολείο. Μόνος δρόμος είναι μέσα από τα σωματεία να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις δυναμικά μαζί με μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς. Δεν θα κάνουμε πίσω από το δικαίωμα των μαθητών των ΕΠΑΛ να ακολουθήσουν απρόσκοπτα την ειδικότητα που έχουν επιλέξει, ενάντια στην εργασιακή περιπλάνηση και ανασφάλεια που οδηγεί αυτή η πολιτική τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στα ΕΠΑΛ».

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass