Μια από τα ίδια από το Υπ. Παιδείας!

* ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΩΣ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ * ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ * ΞΕΝ. ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ Σ/Ν. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΟΦΩΝΟ ΠΟΡΙΣΜΑ, ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΕΥΔΕΤΑΙ

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2018 22:15

Πλήρης απογοήτευση επικρατεί στους κόλπους του ΤΕΙ Θεσσαλίας, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου νόμου για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που τέθηκε χθες το απόγευμα σε δημόσια διαβούλευση. Ως φαίνεται καμία πρόταση του ΤΕΙ Θεσσαλίας δεν έγινε δεκτή, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις όχι μόνο στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και στη δημοτική αρχή.

Το σχέδιο νόμου που δημοσιοποιήθηκε χθες, όσον αφορά στη Λάρισα στο θέμα των Σχολών και των Τμημάτων, είναι ίδιο με το σχέδιο-πρόταση με τίτλο «Η Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στη Λάρισα στα μέσα Αυγούστου, είχε αφήσει «ανοιχτό το παράθυρο» τροποποιήσεων και βελτιώσεων. Εν τούτοις, ενάμιση μήνα μετά το Υπουργείο Παιδείας δεν άλλαξε το σχέδιό του για το ΤΕΙ Θεσσαλίας στο ελάχιστο, προκαλώντας αρκετά ερωτηματικά.

Οι προτάσεις της Λάρισας για δημιουργία Πολυτεχνικών τμημάτων με έδρα τη Λάρισα, ενταγμένα στην Πολυτεχνική Σχολή του Βόλου ή εναλλακτικά τη δημιουργία 5ετούς Πολυτεχνικού τμήματος ή δύο 4ετών τμημάτων Μηχανικών στη Λάρισα, η διατήρηση του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, η δημιουργία τμήματος Διοίκησης Τουρισμού, και μια σειρά άλλων, φαίνεται ότι πέρασαν «απαρατήρητες» από το Υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα στο θέμα αυτό, το Υπουργείο εμμένει στην αρχική του πρόταση και σύμφωνα με το σχέδιο νόμου προβλέπει την ίδρυση δύο Σχολών στη Λάρισα (Τεχνολογίας και Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών) και τη λειτουργία 7 τμημάτων.

ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΔΕΝ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ…

Εμφανώς απογοητευμένος από τις εξελίξεις ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ερωτηθείς από την «Ε» για το νομοσχέδιο σημειώνει: «Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας δεν ικανοποιεί τη θέση της πόλης και τις απόψεις της όπως αυτές εκφράστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη σύσκεψη των φορέων. Τις θέσεις αυτές θα υπερασπιστώ με όλες μου τις δυνάμεις και με κάθε πρόσφορο τρόπο».

Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας και μάλιστα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη θα τεθεί και το θέμα του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ: ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ…

Τη δυσαρέσκειά του δεν κρύβει ούτε ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Ξενοφών Σπηλιώτης που μιλώντας στην «Ε» δηλώνει ότι το ΤΕΙ Θεσσαλίας είναι απέναντι στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας. «Καμία από τις προτάσεις μας δεν υιοθετήθηκε. Το σχέδιο νόμου είναι σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο-πρόταση του Βόλου. Χάνεται η έδρα του ιδρύματος στη Λάρισα. Ο υπουργός στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε για τη διαβούλευση αναφέρει: «Ύστερα από συστηματικές συνεδριάσεις και διεξοδικές συζητήσεις καταρτίσθηκε και παραδόθηκε στο Υπουργείο ομόφωνο πόρισμα, το οποίο και αποτέλεσε τη βάση για τη σύνταξη του νομοσχεδίου». Αυτό είναι απολύτως ψευδές. Για ποιο ομόφωνο πόρισμα μιλάμε;» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ αρνητικά σχολίασε και το μικρό χρονικό περιθώριο που έδωσε το Υπουργείο για τη διαβούλευση. Πάντως μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η διαβούλευση θα είναι ανοιχτή έως και τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στις 9 το πρωί και το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και το  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παλλημνιακό Ταμείο κ.ά. διατάξεις. Έτσι λοιπόν οι εμπλεκόμενοι φορείς θα έχουν στη διάθεσή τους συνολικά εννέα ημέρες για να καταθέσουν απόψεις και παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου.

ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στη Λάρισα θα λειτουργήσουν οι Σχολές Τεχνολογίας και Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών με έδρα την πόλη της Λάρισας από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν στη Λάρισα είναι:

-Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με έδρα τη Λάρισα το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών

-Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα την πόλη της Λάρισας το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών

-Αγροτεχνολογίας με έδρα της Λάρισα το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών

-Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής με έδρα της Λάρισα το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών

-Νοσηλευτικής με έδρα την πόλη της Λάρισας το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας

-Ενέργειας και Περιβάλλοντος με έδρα την πόλη της Λάρισας το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Τεχνολογίας

-Ψηφιακών Συστημάτων με έδρα την πόλη της Λάρισας το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Τεχνολογίας

* Οι Σχολές και τα τμήματα για Βόλο, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λαμία

-Η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετονομάζεται σε Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Διαιτολογίας.

 Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύονται τα εξής Τμήματα:

- Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών με έδρα την πόλη του Βόλου, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών,

- Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών με έδρα την πόλη του Βόλου, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών,

- Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας με έδρα την πόλη της Καρδίτσας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας

- Φυσικοθεραπείας με έδρα την πόλη της Λαμίας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας

- Επιστήμης Τροφίμων με έδρα την πόλη της Καρδίτσας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών,

- Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, με έδρα την πόλη της Καρδίτσας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Τεχνολογίας,

-Διατροφής και Διαιτολογίας με έδρα την πόλη των Τρικάλων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Διαιτολογίας,

- Φυσικής με έδρα την πόλη της Λαμίας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών,

- Μαθηματικών με έδρα την πόλη της Λαμίας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών

-Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών μεταφέρεται από τη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών,

-Το Τμήμα Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών μετονομάζεται σε Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Από τη μετονομασία δεν επέρχεται καμία μεταβολή στα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από τον παρεχόμενο τίτλο σπουδών. Ο παρεχόμενος τίτλος σπουδών στους φοιτητές που έχουν εισαχθεί μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 στο Τμήμα Πληροφορικής φέρει τον υφιστάμενο κατά τον χρόνο εισαγωγής τίτλο και τύπο.

Ο πρώτος κύκλος σπουδών των Τμημάτων έχει διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Εξαιρούνται το Τμήμα Αγροτεχνολογίας, το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, στα οποία η απαιτούμενη διάρκεια φοίτησης για την απόκτηση πτυχίου ορίζεται σε δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ Η ΑΒΕΡΩΦΕΙΟΣ

Η πρόταση της Ιατρικής Σχολής να μετασχηματιστεί σε μονοτμηματική Σχολή τελικά δεν πέρασε.

Όσον αφορά στην Αβερώφειο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δημιουργείται το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας (ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.Θ.) στην ευρύτερη εδαφική περιφέρεια της πόλης της Λάρισας. Με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός - «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛ.Γ.Ο. - «ΔΗΜΗΤΡΑ») μπορεί να παραχωρεί δωρεάν κατά χρήση κινητή και ακίνητη περιουσία του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη λειτουργία του ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.Θ. Στο ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.Θ., σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται, σε συνεργασία με την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, παραγωγικές δραστηριότητες αγροτικής και οικολογικής κατεύθυνσης, που ενσωματώνουν καινοτόμα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα, διατηρώντας μια διαρκή λειτουργική διασύνδεση με την επιστημονική κοινότητα, την αγορά, τον καταναλωτή και την κοινωνία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass