Μαθητικές πορείες διαμαρτυρίας για το ν/σ Γαβρόγλου για τις Πανελλαδικές

ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 7 ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΛ

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2018 22:25

Την ώρα που πολλοί συμμαθητές τους κάνουν κατάληψη τηρώντας την «παράδοση» που θέλει την περίοδο του Παζαριού τα σχολεία να κλείνουν ώστε να μπορούν ανενόχλητοι να κάνουν τις βόλτες τους και χρησιμοποιώντας πολλές φορές αστεία αιτήματα για να κλείσουν το σχολείο όπως π.χ. η τυρόπιτα είναι στρόγγυλη, οι ανεμιστήρες είναι χαλασμένοι και διάφορα άλλα, υπάρχει ένα σχολείο που αποφάσισε συνειδητά να μην μπει στον χορό των κινητοποιήσεων με αυτή τη μορφή, απλά για να μην χάσει το δίκιο του.

Οι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Λάρισας έχουν αιτήματα και μάλιστα πολύ σοβαρά. Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που έφερε την κατάργηση των Λατινικών και πολλές ακόμη αλλαγές που θα επηρεάσουν φέτος ιδιαίτερα τους μαθητές της τελευταίας τάξης, προβληματίζει έντονα τους μαθητές του 2ου ΓΕΛ. Έτσι κατά τη συνεδρίαση του 15μελούς συμβουλίου τους, αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε κατάληψη τις μέρες που σχεδόν όλα τα σχολεία είναι κλειστά, αλλά να κάνουν κάτι διαφορετικό, για να ακουστεί η φωνή τους και να πληροφορηθεί η κοινωνία τα αιτήματά τους. Για τον λόγο αυτό αποφάσισαν σε συνεννόηση και με άλλα σχολεία της πόλης να προχωρήσουν σε Παλλαρισαϊκή Πορεία Διαμαρτυρίας. Έτσι λοιπόν, μαθητές από 7 σχολεία της πόλης-ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-ενώνουν τις δυνάμεις τους και από τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου έως και την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, από τις 9 το πρωί-με αφετηρία της Κεντρική πλατεία Λάρισας- θα πραγματοποιούν πορείες στο κέντρο της Λάρισας και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον νέο νόμο του Γαβρόγλου αλλά και τις παθογένειες της ελληνικής εκπαίδευσης γενικότερα. Τα σχολεία που συμμετέχουν στην Πορεία αυτή θα πραγματοποιήσουν οργανωμένες καταλήψεις στα διδακτήριά τους αυτές τις μέρες. Προκειμένου να γνωστοποιήσουν σε ακόμη περισσότερους μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς τους λόγους για τους οποίους προβαίνουν σε αυτή την ενέργεια δημιούργησαν εκδήλωση στο facebook με τίτλο «Παλλαρισαϊκή Διαμαρτυρία των ΓΕΛ κατά του Νέου Νομοσχεδίου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις» και ομάδα στο Instagram με όνομα «enomeni_koinotita». Ακόμη έστειλαν και στα 15μελή συμβούλια της προκήρυξης της Παλλαρισαϊκής Πορείας Διαμαρτυρίας, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Ο θεσμός του σχολείου αποτελεί έναν από τους πιο καίριους φορείς κοινωνικοποίησης του σύγχρονου νέου. Στο πλαίσιο του σχολείου ο νέος ανακαλύπτει την αξία του κοινωνικού συνόλου , αναπτύσσει την κριτική σκέψη, αποκτά μαχητικότητα και δυναμισμό αλλά το κυριότερο, συνειδητοποιεί το χρέος που έχει ως πολίτης να δρα όταν αμφισβητούνται τα βασικά δικαιώματα αυτού και των συνανθρώπων του. Ενστερνιζόμενοι πλήρως αυτό το πνεύμα, οι μαθητές του 2ου Λυκείου Λάρισας αποφάσισαν να κινητοποιηθούν και να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, για τις αλλαγές που επιφέρει στην παιδεία το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου, αλλά και για τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής εκπαίδευσης γενικότερα. Γι’ αυτό τον λόγο καλούμε σύσσωμο το μαθητικό κίνημα της Λάρισας να προχωρήσει σε πορεία με κοινό στόχο να κατακτήσουμε τα δικαιώματα που μας ανήκουν, να μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τα θέλω μας, και να κατακτήσουμε τα όνειρά μας. Θα πραγματοποιηθούν πορείες σε καθημερινή βάση μέχρι να κατακτήσουμε αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν».

Τι ζητούν όμως οι μαθητές; Οι διεκδικήσεις τους συνοψίζονται στα εξής:

-Διατήρηση του μαθήματος των Λατινικών, καθώς η προσθήκη του καθαρού εννοιολογικού μαθήματος της Κοινωνιολογίας επιβαρύνει τον φόρτο εργασίας των υποψήφιων και δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την περαιτέρω οργάνωση της αποστήθισης.

-Διαχωρισμός των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, διότι πρόκειται για δύο μαθήματα με διακριτούς στόχους και διαφορετικά αντικείμενα.

-Διατήρηση των συντελεστών βαρύτητας, εφόσον η κατάργησή τους ισοπεδώνει όλα τα μαθήματα και αγνοεί τους βαθμούς δυσκολίας κάθε διδακτέας ύλης.

-Επαναφορά του προηγούμενου συστήματος απουσιών, καθώς το νέο σύστημα δεν δέχεται δικαιολογητικά ιατρών παρά μόνο μετά από νοσηλεία, γεγονός που υποχρεώνει τους μαθητές να σπαταλούν πολύτιμες απουσίες για ελαφριά νοσήματα.

-Άμεση διευθέτηση του ζητήματος της αγοράς των βιβλίων αγγλικών διότι το δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο ενώ το ίδιο το μάθημα των αγγλικών είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο.

-Κάλυψη των κενών-θέσεων καθηγητών, πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (ξένες γλώσσες, αθλήματα, αρμονία σχέδιο) προκειμένου οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν καταλλήλως χωρίς να στρέφονται στο φροντιστήριο.

-Άμεση υλοποίηση της Ενισχυτικής Διδασκαλίας με σκοπό τη στήριξη και την παροχή βοήθειας σε μαθητές με μειωμένη μαθησιακή αντίληψη και αργά εκπαιδευτικά αντανακλαστικά, ώστε να μπορούν να συμβαδίζουν με τους συμμαθητές τους.

-Δωρεάν χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς από τους μαθητές, έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η μετακίνησή τους από απομακρυσμένες περιοχές και να εξασφαλίζεται η εγγύτητά τους σε κοινωνικούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους, με περιβαλλοντικό πρόσημο.

-Θεσμοθέτηση μαθήματος επαγγελματικού προσανατολισμού, το οποίο θα ενημερώνει τους μαθητές για τις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς εργασίας και θα τους κατευθύνει προς μια επιλογή επαγγέλματος εφαπτόμενη της προσωπικότητάς τους.

-Να αυξηθούν τα κονδύλια που διατίθενται στην εκπαίδευση έτσι ώστε να εξοπλιστούν οι χώροι του σχολείου με σύγχρονα υλικά.

«Τα αιτήματα αυτά αποτελούν κοινές αρχές που τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής από όλη τη μαθητική κοινότητα. Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι να δικαιωθούμε. Αρνούμαστε να παραμείνουμε θεατές, παρακολουθώντας κάποιους άλλους να διευθετούν το μέλλον μας χωρίς εμάς» αναφέρουν οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ στην προκήρυξή τους.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass