Στο στόχαστρο τα σχολικά κυλικεία

* ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΩΣ 1.000 ΕΥΡΩ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΓΡΑΜΜΑΡΙΩΝ * ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ, Ο ΤΖΙΡΟΣ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΑ

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2018 22:10

Η βίαιη πτώση στο βιοτικό επίπεδο του οικογενειακού περιβάλλοντος των μαθητών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και οι αυστηροί περιορισμοί στα είδη που διατίθενται προς πώληση έχουν προκαλέσει οικονομική ασφυξία στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα σχολεία.

Το «κερασάκι στην τούρτα» έβαλε πριν λίγες ημέρες η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, που ανακοίνωσε τσουχτερά πρόστιμα για όσα κυλικεία δεν συμμορφώνονται με τις ανώτατες τιμές πώλησης, τα γραμμάρια που θα πρέπει να ζυγίζει το κάθε είδος και ένα σωρό ακόμη κανόνες που θα κάνουν τη ζωή των κυλικειαρχών ακόμη πιο δύσκολη. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πολλοί κυλικειάρχες να νιώθουν ανήμποροι να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους (μισθώματα, ασφαλιστικές εισφορές κ.α.) και φυσικά νιώθουν και απροστάτευτοι, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να κληθούν να πληρώσουν ένα πρόστιμο γιατί πολύ απλά το κουλούρι ήταν περισσότερα γραμμάρια από αυτό που προβλέπει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Ο κ. Νίκος Φακής ασχολείται με σχολικά κυλικεία δύο δεκαετίες πια. Πλέον δηλώνει απεγνωσμένος αφού θεωρεί ότι το κράτος λειτουργεί τιμωρητικά απέναντί τους. «Την ώρα που τα έσοδά μας έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Την ώρα που τα περισσότερα παιδιά έρχονται στο σχολείο με προϊόντα που αγόρασαν από το φούρνο ή το σούπερ μάρκετ, καθώς σε εμάς θα βρουν ελάχιστα είδη, την ίδια ώρα η πολιτεία έρχεται να μας τιμωρήσει αν πουλήσουμε κουλούρι που ξεπερνά τα 40 γραμμάρια ή αν ξεπουλήσουμε πριν τη λήξη του σχολικού ωραρίου. Πρόκειται για οικονομική εξόντωση στον φουκαρά που θα τύχει μια ημέρα να ξεπουλήσει πριν τη μία και τέταρτο. Ουαί και αλίμονό του. 1.000 ευρώ πρόστιμο, για το νερό. 1.000 ευρώ πρόστιμο για το κουλούρι. 1.000 ευρώ πρόστιμο για το σάντουιτς, 1.000 ευρώ πρόστιμο για την τυρόπιτα, και 1.000 ευρώ πρόστιμο για τους χυμούς, σύνολο 5.000 ευρώ. Με τέτοιο πρόστιμο θα χάσει το σπίτι του αν έχει. Αν δεν έχει, θα πάει φυλακή. Κύριοι Νομοθέτες και κύριοι της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, ξέρει κανείς από εσάς, πόσο τζίρο κάνει την ημέρα ένα δημοτικό σχολείο με 300 μαθητές; Θα σας πω εγώ. Μέσες άκρες 50 με 60 ευρώ. Ίσως κάποιες μέρες να πιάνει και τα 70 ευρώ. Μήπως ξέρετε τα έξοδα από αυτό το κυλικείο; 600 ευρώ τον χρόνο η Εφορία. Από 2000 έως 4000 ευρώ περίπου η μίσθωση. 300 ευρώ ο λογιστής. 2000 περίπου ο ΕΦΚΑ. Θα μου πείτε πώς βγαίνει; Δεν βγαίνει. Έπαθαν όλοι τους σαν την αλεπού με το κριάρι. Ζούνε με την ελπίδα ότι τώρα θα φτιάξει η κατάσταση και αύριο θα φτιάξει το πράμα. Και η οικονομική κατάσταση χειροτερεύει» λέει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον προσθέτει, ότι οι περισσότεροι όταν πήραν τα κυλικεία τους, το ωράριο ήταν διαφορετικό και έτσι η μείωση του ωραρίου κατά μία ώρα, μείωσε τον τζίρο των κυλικείων κατά 40/%. Μέσα σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η μείωση του κέρδους από τον περιορισμό των ειδών.

«Σε κάθε σχολείο απ’ έξω, λειτουργούν φούρνοι και καταστήματα με όλα τα αγαθά που απαγορεύεται να διαθέτουν τα κυλικεία. Στα κυλικεία οι εκάστοτε ιθύνοντες, εφαρμόζουν ιδέες για τη μείωση της παχυσαρκίας των μαθητών. Ποιο παιδί προτιμά να έρθει στο κυλικείο να αγοράσει φρέσκα φρούτα όταν θα έρθει στο σχολείο με το κρουασάν ή το ντόνατς; Επίσης, υποχρεώνονται τα κυλικεία να προσφέρουν μόνο παράγωγα γαλοπούλας. Η γαλοπούλα δεν αρέσει στα παιδιά ούτε στους μεγάλους. Να σκεφτείτε ότι τη γαλοπούλα εκτός εξαιρέσεων, εμείς οι μεγάλοι την τρώμε μόνο τα Χριστούγεννα και αυτό από έθιμο και μόνο. Προτείνω να μπορούν να προσφέρουν τα κυλικεία, ό,τι και ένας φούρνος» προσθέτει επίσης. Αναφορικά με τα πρόστιμα σημειώνει ότι είναι σωστό κάποιος να έχει κυρώσεις αν πουλά πάνω από τις επιτρεπόμενες τιμές, όμως δεν μπορεί να επιβάλλονται ποινές γιατί τελείωσαν τα κουλούρια ή τα σάντουιτς πριν τη μία και τέταρτο ή γιατί ζυγίζουν παραπάνω.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ

Η πρόεδρος του Σωματείου Σχολικών Κυλικείων κ. Παναγιώτα Ζαμανάκου παραδέχεται ότι τα σχολικά κυλικεία έχουν αρκετά προβλήματα και ότι τα τελευταία χρόνια ο τζίρος τους έχει μειωθεί δραματικά. Ειδικά, για όσους έχουν κυλικεία σε μικρά σχολεία τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. «Το μεροκάματο βγαίνει πολύ δύσκολα πια. Δυστυχώς η πολιτεία δεν μας στηρίζει και δεν συζητά μαζί μας. Τα πρόστιμα που ανακοίνωσε είναι εξοντωτικά, την ώρα που μας έχει περιορίσει στα πάντα. Επενδύσαμε σε αυτή τη δουλειά και πλέον τα κρατάμε με το ζόρι. Ευτυχώς έχουμε άριστη συνεργασία με τον Δήμο και τους διευθυντές των σχολείων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΥΨΗΛΑ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ

Καταλήγοντας, η κ. Ζαμανάκου σημείωσε ότι το Σωματείο έχει καταθέσει πρόταση για μείωση των μισθωμάτων στα κυλικεία της τάξεως του 20% με 30% και ευελπιστεί να τύχει θετικής ανταπόκρισης. «Τα κυλικεία είναι μέρος του σχολείου. Οι γονείς και τα παιδιά μας στηρίζουν και εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να είμαστε κοντά τους. Οι τιμές μας είναι πολύ χαμηλές».

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass