«Η Λάρισα δεν χάνει, αλλά κερδίζει από το νομοσχέδιο Γαβρόγλου»

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2018 15:24

Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τα ΤΕΙ ειδικότερα, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ένα σταυροδρόμι. Η λειτουργική, εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή διολίσθηση των ΤΕΙ όλα αυτά τα χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή παρακμή τους και τη θεσμική απαξίωσή τους.

Τα ΤΕΙ αποτελούν αυτήν τη στιγμή ένα εκπαιδευτικό μόρφωμα: από τη μία προσποιούνται ότι είναι Πανεπιστήμια και από την άλλη ότι παρέχουν στους φοιτητές τους τεχνική εκπαίδευση.

Την παρακμή τη βλέπουν όλοι, αλλά διαφωνούν στις αιτίες που την προκάλεσαν. Άλλοι θεωρούν ότι τα ΤΕΙ πρέπει να επιστρέψουν στις ρίζες τους (την ανώτερη τεχνολογική εκπαίδευση) και άλλοι ότι πρέπει να κάνουν το επόμενο άλμα (την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση). Η πλειοψηφία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας αποδέχεται τη νέα στρατηγική ανάπτυξης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία, κάτω από την ίδια ομπρέλα, καλύπτει την τεχνολογική εκπαίδευση (με τα διετή προγράμματα σπουδών), τον ακαδημαϊκό πυλώνα (με τα τετραετή και πενταετή προγράμματα σπουδών), και την έρευνα με την ίδρυση ερευνητικών κέντρων. Ορισμένοι όμως, επιθυμούν να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, με άμεσες συνέπειες τη βέβαιη διολίσθηση και τον αργό θάνατο των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Η οπτική γωνία των δύο ομάδων είναι διαφορετική και αναπόφευκτα οδηγεί σε τριβές και συγκρούσεις.

Αυτά σε ό,τι αφορά στην αμιγώς ακαδημαϊκή πλευρά του θέματος. Επειδή όμως τα ΑΕΙ είναι ταυτόχρονα οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές μονάδες, με σημαντικό βαθμό εξωστρέφειας προς τις τοπικές κοινωνίες, οι τοπικοί παράγοντες και οι τοπικές αρχές ανησυχούν. Η ανησυχία τους είναι θεμιτή και αναμενόμενη. Είναι όμως δικαιολογημένη με βάση τα νέα δεδομένα που το νομοσχέδιο θέτει;

Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα είναι: σαφώς όχι. Η Λάρισα δεν χάνει, αλλά κερδίζει από το νομοσχέδιο. Κερδίζει, γιατί το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα έχει μία πολύ ισχυρή παρουσία στην πόλη. Κερδίζει, γιατί τα νέα τμήματα είναι πολύ ελκυστικά. Κερδίζει, γιατί τα τμήματα της Λάρισας μπορούν να είναι εξωστρεφή. Κερδίζει, γιατί η προοπτική ανάπτυξης των τμημάτων εγγυάται την παρουσία στην πόλη μίας ισχυρής και ακμάζουσας ακαδημαϊκής κοινότητας. Κερδίζει, γιατί δημιουργούνται οι προϋποθέσεις συνεργιών με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Κερδίζει, γιατί η ολιστική προσέγγιση με τα διετή προγράμματα σπουδών και τα ερευνητικά ινστιτούτα στην πόλη της Λάρισας δημιουργεί καινούργιες προοπτικές και ανοίγει νέους ορίζοντες για τους νέους της περιοχής και όχι μόνο. Κερδίζει, γιατί αξιοποιούνται πλήρως οι υποδομές του ΤΕΙ Θεσσαλίας οι οποίες ενσωματώνονται στο νέο Πανεπιστήμιο για να βελτιώσουν την παραγωγή και τη διάχυση γνώσεων και δεξιοτήτων.

Τι χάνει η Λάρισα; Στην ουσία στερείται μόνο ένα νομικό κέλυφος. Το ΤΕΙ Θεσσαλίας, δυστυχώς, δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει αυτόνομα. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης είναι πολύ διαφορετικός από τον ακαδημαϊκό χάρτη του 2017. Απουσιάζουν από αυτόν τέσσερα (4) ΤΕΙ και μέχρι το τέλος του έτους θα απουσιάζουν άλλα πέντε (5). Με την έλευση του 2019 θα μείνουν στη χώρα μόνο τρία (3) ΤΕΙ. Είναι προφανές πως από μόνα τους δεν μπορούν να υποστηρίξουν την τεχνολογική εκπαίδευση. Επιπρόσθετα, η έλλειψη προσωπικού και άλλων πόρων είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη και στη λειτουργία του ΤΕΙ. Τα θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα είναι πολλά και δυσεπίλυτα. Η αυτόνομη πορεία του ΤΕΙ Θεσσαλίας με βάση τα παραπάνω θα είναι βραχεία και πολύ σύντομα θα πρέπει να συζητηθούν λύσεις και να αναζητηθεί κάποια διέξοδος.

Αυτή η διέξοδος δίνεται σήμερα με το νομοσχέδιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαβούλευση. Είναι παράλογο και ασύμφορο να μην δεχθούν η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι τοπικοί φορείς και αρχές την προτεινόμενη λύση, γιατί σε μικρό χρονικό διάστημα θα έχουμε ένα νέο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλία που θα βοηθήσει όλες τις πόλεις της να βγουν από το αδιέξοδο και να αποκτήσουν ένα νέο συγκριτικό πλεονέκτημα.

Εμείς, ως μέλη ΔΕΠ του ΤΕΙ Θεσσαλίας, επιθυμούμε να συνδράμουμε σε αυτήν την προσπάθεια, βελτιώνοντας το νομοσχέδιο με προτάσεις. Η στείρα άρνηση δεν βοηθά, ειδικά όταν η ανάγκη σε οδηγεί στη λήψη αποφάσεων. Οι αποφάσεις αυτές χρειάζονται θάρρος και τόλμη. Ως μέλη ΔΕΠ του ΤΕΙ Θεσσαλίας, αλλά και ως υπεύθυνοι πολίτες, θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά και αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της εδραίωσης του νέου Πανεπιστημίου και με αυτόν τον τρόπο, έμπρακτα, να άρουμε τις όποιες επιφυλάξεις των τοπικών φορέων. Μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί, πέρα από προκαταλήψεις, συναισθηματισμούς και μυωπικούς τοπικισμούς. Το νέο Πανεπιστήμιο ενώνει τη Θεσσαλία και δεν τη χωρίζει. Το νέο Πανεπιστήμιο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την ένταξη της Θεσσαλίας στη νέα εποχή. Στην προσπάθειά μας για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου οράματος θέλουμε την τοπική κοινωνία και τις τοπικές αρχές αρωγούς και συμμάχους μας. Το νομοσχέδιο διαμορφώνει ένα πλαίσιο εντός του οποίου το νέο όραμα μπορεί να υλοποιηθεί και ας έχουμε υπόψη μας πως αυτή μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για τη Λάρισα και τη Θεσσαλία.

Τα μέλη ΔΕΠ του ΤΕΙ Θεσσαλίας: Ανθόπουλος Λεωνίδας, Βέντζας Δημήτριος, Βλαχογιάννης Μιχαήλ, Βλάχος Βασίλειος, Ιακωβάκης Βασίλειος, Κακαρόντζας Γεώργιος, Καρανίκκας Νικόλαος. Κόκορας Φώτιος, Κουτούπης Ανδρέας, Λαζαρίδης Θεμιστοκλής, Λιόλιος Νικόλαος, Λουτρίδης Σπυρίδων, Μπάτης Νικόλαος, Παπαγεωργίου Ελπινίκη, Πετρέλλης Νικόλαος, Σάββας Ηλίας, Σαμαράς Νικόλαος, Σαντουρίδης Ηλίας, Φάσσας Αθανάσιος, Χαϊκάλης Κωνσταντίνος, Χαραλάμπους Ονούφριος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass