Μαν. Γλέζος: Η παιδαγωγική είναι ένας τρόπος μετάλλαξης της αγέλης σε κοινωνία

* Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ – ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2018 22:10

"Αποδέχομαι την τιμή γιατί δεν την επιζήτησα, γιατί δεν είναι αποτέλεσμα συναλλαγής, γιατί δεν υπάρχει δόλος, γιατί δεν κατέχω κανένα κυβερνητικό αξίωμα, γιατί η απόφαση για την αναγόρευσή μου ήταν ομόφωνη και γιατί θα συνεχίσω να ασχολούμαι με την παιδαγωγική. Οι απόψεις μου τίθενται προς κρούση και αντίκρουση. Παθιάζομαι με τις απόψεις μου αλλά σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι ότι δεν πρέπει να αμφισβητηθούν".

Με αυτά τα λόγια ο άνθρωπος - σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης, Μανώλης Ν. Γλέζος ευχαρίστησε τα μέλη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήση Μαμούρη, για την απόφασή τους να τον αναγορεύσουν Επίτιμο Διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Ο Μανώλης Γλέζος παρά τα 96 χρόνια του παραμένει, όπως δηλώνει και ο ίδιος, ένας αιώνιος έφηβος με ιδανικά, αρχές, αξίες και οράματα. Την αναγόρευσή του την αφιέρωσε στη μητέρα του Ανδρομάχη Ναυπλιώτου, καθώς όπως είπε στη διάρκεια της ομιλίας του, είναι εκείνη που τον δίδαξε να μη λέει ποτέ ψέματα, να έχει άποψη και τη δύναμή του να τη χρησιμοποιεί για την υπεράσπιση των αδυνάτων. Στη συνέχεια ο Μανώλης Γλέζος αναφέρθηκε στην αξία της Παιδαγωγικής σημειώνοντας: "Η παιδαγωγική είναι ένας τρόπος μετάλλαξης της αγέλης σε κοινωνία. Οι γνώσεις για την οργάνωση της κοινωνίας πρέπει να μεταβιβαστούν και αυτή είναι η αποστολή της παιδαγωγικής". Ακόμη αναφέρθηκε στους αγώνες που έδωσαν για την ελευθερία υπερασπιζόμενοι με τη ζωή τους την πατρίδα οι δάσκαλοι, καταθέτοντας ενδεικτικά το παράδειγμα της Κούλας Μητρούση, της δασκάλας που εκτελέστηκε στις 25 Μαΐου του 1942 σε ηλικία 28 χρονών και για την οποία έγραψε και ποίημα πριν λίγα χρόνια, το οποίο απήγγειλε στο κατάμεστο αμφιθέατρο "Γιάννης Κορδάτος" του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο.

Τον Μανώλη Γλέζο καλωσόρισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης, ο οποίος δήλωσε ότι στο πρόσωπό του το Πανεπιστήμιο που γιορτάζει τα 30 χρόνια ιστορίας του, τιμά τις αρχές της Δημοκρατίας και τον αγώνα για την ελευθερία, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, αν. καθηγητής Παναγιώτης Κ. Πολίτης χαιρέτισε και καλωσόρισε στον Βόλο τον πρώτο "παρτιζάνο της Ευρώπης" και σημείωσε χαρακτηριστικά: "Μανώλη Γλέζο σε καλωσορίζω στη Θεσσαλία των κινημάτων και των αγώνων. Στον Βόλο και σε μια εκδήλωση όπου ο Δήμαρχος της πόλης δεν παρίσταται γιατί δεν τον προσκάλεσα εγώ. Σηματοδότησες την Εθνική Αντίσταση, έμεινες πιστός σε αρχές, ιδέες και ιδανικά. Τις απόψεις σου τις εκθέτεις με τόλμη και θάρρος στην περίοδο της χαμένης ευκαιρίας της αριστεράς". Στη συνέχεια ο κ. Πολίτης προχώρησε στην επίδοση των Τίτλων και του Διασήμου του Τμήματος.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, αν. καθηγήτρια Μαρία Σ. Παπαρούση, επέδωσε στον Μανώλη Γλέζο έπαινο και κατά την ομιλία της, σκιαγράφησε το προφίλ του τιμώμενου προσώπου και αναφέρθηκε στο ιστορικό τού έργου και της δράσης του. "Είναι τιμή για το τμήμα μας να τιμά τον Μανώλη Γλέζο. Τον έχουν τιμήσει πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα και ίσως κάποιοι να αναρωτιούνται γιατί ένα παιδαγωγικό τμήμα επέλεξε να αναγορεύσει επίτιμο Διδάκτορα τον Μ. Γλέζο. Πολύ απλά γιατί η ζωή και η δράση του ενσαρκώνουν τις έννοιες και τις αξίες της παιδαγωγικής. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού δεν περιορίζεται στο να μεταδίδει γνώσεις και δεξιότητες, αλλά πρωταρχικός σκοπός είναι η καλλιέργεια κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης. Θέλουμε ενεργούς φοιτητές, πολίτες που αναλαμβάνουν κοινωνική δράση. Θέλουμε οι φοιτητές να αποτινάξουν την παθητικότητα και να αγωνίζονται για την κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι καθήκον μας να τους μιλήσουμε για τη ζωή και δράση του Μ. Γλέζου" ανέφερε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο Μανώλης Γλέζος με τους διαχρονικούς αγώνες και τη στάση ζωής του, που τον έχουν αναδείξει σε πρότυπο για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους νέους, έχει αποδείξει ότι καλλιεργεί και προάγει ιδέες, αξίες και πρακτικές που αποβλέπουν στην προάσπιση αφενός της δημοκρατίας και της αυτοδιάθεσης, αφετέρου της δημοκρατικής παιδείας ως συνόλου αρχών και στάσεων που αποσκοπούν στη διαμόρφωση εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα στέκονται κριτικά απέναντι σε κάθε μορφής ανισότητα και κατάχρηση εξουσίας, θα καλλιεργούν την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την κοινωνική συνείδηση και αλληλεγγύη, καθώς και θα προωθούν την ειρηνική συνύπαρξη, τη συλλογική δράση και την κοινωνική χειραφέτηση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα, έπαιξε πιάνο ο απόφοιτος του Τμήματος Αντώνης Γιαννακούρας.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ

Εισερχόμενος στο κτίριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο Μανώλης Γλέζος συναντήθηκε με τις καθαρίστριες του Πανεπιστημίου, που τις τελευταίες μέρες κάνουν απεργία διαμαρτυρόμενες για την απόφαση της διοίκησης να προσλάβει συνεργείο καθαρισμού και να απολύσει τις 30 εργαζόμενες, εξέφρασε τη συμπαράστασή του και μάλιστα κατά την εκδήλωση της αναγόρευσής του οι εργαζόμενες έκαναν παρέμβαση ενημερώνοντας το κοινό για τους λόγους της κινητοποίησης και παρέμειναν στο αμφιθέατρο με υψωμένο πανό.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass