Έδωσαν χέρια αφού έσβησαν «κόκκινες γραμμές» και μοίρασαν Σχολές

* ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ * ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ * ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΣΠΗΛΙΩΤΗ, ΑΓΟΡΑΣΤΟ, ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ * ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ 6ΩΡΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2018 22:04

Μετά από μαραθώνιο διάλογο διάρκειας σχεδόν 6 ωρών, που είχε απ' όλα, παρεξηγήσεις, εντάσεις, αποχωρήσεις αλλά και επιστροφές, τελικά επήλθε συμφωνία που δίνει το πράσινο φως για να προχωρήσει το Νομοσχέδιο Γαβρόγλου για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στο τραπέζι τέθηκαν όλα τα ζητήματα που έθεσαν τα ιδρύματα και οι θεσσαλικές πόλεις, μέσω των εκπροσώπων τους, πρυτανικών αρχών του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και των Δημάρχων Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας και παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Υπουργός διαφώνησε σε αρκετά ζητήματα, εν τούτοις η Λάρισα βγήκε κερδισμένη από τη συνάντηση, αφού σβήστηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους οι κόκκινες γραμμές που είχε θέσει η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Έτσι λοιπόν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης και ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ξενοφών Σπηλιώτης, επέστρεψαν χθες το βράδυ με «δώρα» αλλά και με την αισιοδοξία ότι το Υπουργείο Παιδείας κινείται πια προς θετική κατεύθυνση επιλύοντας σε μεγάλο βαθμό τα «αγκάθια» του Νομοσχεδίου και αφήνοντας περιθώρια και για άλλες τροποποιήσεις.

Σχετικά με τις αποφάσεις που αφορούν στη Λάρισα, το Υπουργείο Παιδείας:

- Δίνει την έδρα του Περιφερειακού Ακαδημαϊκού Συμβουλίου.

- «Σπάει» το Τμήμα Περιβάλλοντος, Υδάτινων Πόρων και Ενεργειακών Συστημάτων και δημιουργεί δύο νέα τμήματα, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων και Ενεργειακών Συστημάτων, δύο δηλαδή εν δυνάμει Πολυτεχνικά τμήματα σε μια προσπάθεια καλής απορρόφησης των φοιτητών της ΣΤΕΦ.

- Επαναπροσδιορίζει τη λειτουργία του Αβερώφειου Αγροδιατροφικού Πάρκου με συμμετοχή του Δήμου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

- Μετονομάζει το Αγροτεχνολογίας σε Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας.

- Όσον αφορά στο Ογκολογικό Κέντρο δημιουργεί Ινστιτούτο Διάγνωσης και Θεραπείας του Καρκίνου.

- Δίνει τα διετή προγράμματα Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας, Τεχνικών Γεωργίας Ακριβείας, Τεχνικών Ενεργειακών Δικτύων και Βοηθών Νοσηλευτών.

Ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης ζήτησε και την έδρα του Κέντρου Διετών Σπουδών και το Διά βίου Μάθησης στη Λάρισα, αίτημα που ο Υπουργός έδειξε να αντιμετωπίζει θετικά.

- Επίσης υπήρξε τροποποίηση στο θέμα της μετακίνησης των καθηγητών στα Γενικά Τμήματα, όπου οι καθηγητές του ΤΕΙ θα παραμένουν ένα χρόνο και μετά θα μπορούνε να πάνε στην οργανική τους θέση.

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Ξενοφών Σπηλιώτης, μετά από μια δύσκολη περίοδο με συγκρούσεις και διαφωνίες, έδωσε τα χέρια με τον υπουργό Κ. Γαβρόγλου, αφού -σύμφωνα με τον κ. Σπηλιώτη- ο Υπουργός είχε τη διάθεση να επιλύσει τα περισσότερα ζητήματα που απασχολούσαν το ΤΕΙ Θεσσαλίας. «Πιστεύω πλέον ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Έγιναν πολλές διορθώσεις στα θεσμικά μας, εξασφαλίσαμε για τη Λάρισα νέα τμήματα άρα και φοιτητές και φυσικά πολύ σημαντικό είναι ότι πήραμε απαντήσεις για το πώς θα διανέμονται τα κονδύλια στα campus των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Μένουν βέβαια λεπτομέρειες που πιστεύω θα λυθούν. Επίσης ευχάριστο είναι ότι χθες υπογράφηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΤΕΙ Θεσσαλίας».

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Παρά το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός αναγκάστηκε να διαφωνήσει πολλές φορές με τον Υπουργό, τελικά επέστρεψε με συναισθήματα αισιοδοξίας και ικανοποίησης. Όπως δήλωσε στην «Ε» «εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας κάναμε τον αγώνα μας και ζητήσαμε η κάθε πόλη να πάρει τα τμήματα που έχει ανάγκη. Οι αλλαγές που γίνανε είναι θετικές αρκεί να τηρηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από όλους. Κατάλληλο προσωπικό, κονδύλια και μέριμνα για τους φοιτητές. Στη συνάντηση έθιξα και το θέμα των Εστιών και οπωσδήποτε θα πρέπει να συζητήσουμε και για νέα τμήματα που θα δημιουργηθούν με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκού χαρακτήρα και με βάση την αναγκαιότητα στην αγορά εργασίας. Πιστεύω ότι η συνάντηση απέδωσε καρπούς και άνοιξε παράθυρο για νέες συζητήσεις».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ικανοποιημένος και δικαιωμένος για τη στάση του επέστρεψε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, αφού θεωρεί πολύ σημαντικά όσα κέρδισε η Λάρισα από τη χθεσινή συνάντηση. Μιλώντας στην «Ε» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων τονίζοντας ότι η Λάρισα βγαίνει αναβαθμισμένη αποκτώντας τμήματα πανεπιστημιακού επιπέδου και μια στρατηγικού χαρακτήρα δομή που είναι η έδρα του Περιφερειακού Ακαδημαϊκού Συμβουλίου. «Σε γενικές γραμμές η συνάντηση πήγε πολύ καλά για τη Λάρισα. Έχουμε τα δύο τμήματα που έρχονται από το σπάσιμο του Περιβάλλοντος, Υδάτινων Πόρων και Ενεργειακών Συστημάτων και εξασφαλίζει τους φοιτητές της ΣΤΕΦ, το Ινστιτούτο Διάγνωσης και Θεραπείας του Καρκίνου, τα διετή προγράμματα, την έδρα του Περιφερειακού Ακαδημαϊκού Συμβουλίου και υπάρχουν ακόμη περιθώρια».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Μετά τη μαραθώνια συνάντηση το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων παρουσία του υπουργού Παιδείας, κ. Κώστα Γαβρόγλου, του γενικού γραμματέα του Υπουργείου, κ. Ηλία Γεωργαντά, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Αγοραστού, της αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, κ. Κολυνδρίνη, του αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, κ. Τσιάκου, του δημάρχου Λάρισας, κ. Καλογιάννη, του δημάρχου Τρικκαίων, κ. Παπαστεργίου, του δημάρχου Καρδίτσας, κ. Αλεξάκου, του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Μαμούρη, της αντιπρυτάνεως του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Λαλιώτου, του αντιπρυτάνεως του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Μπιλίνη, του πρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας, κ. Σπηλιώτη, του αντιπρυτάνεως του ΤΕΙ Θεσσαλίας, κ. Βραχνάκη, του αντιπρυτάνεως του ΤΕΙ Θεσσαλίας, κ. Πλαγιαρά, καθώς και συνεργατών και νομικών συμβούλων του Υπουργού, και συμφωνήθηκαν ομόφωνα τα παρακάτω:

«Μετά τη διαβούλευση που προηγήθηκε, συμφωνήθηκε ότι το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, γίνεται επί της αρχής δεκτό καθώς κινείται στη σωστή κατεύθυνση και αναβαθμίζει ουσιαστικά τον ρόλο της Θεσσαλίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση και Έρευνα.

Εφεξής, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα έχει τη δυνατότητα, στη νέα του ενιαία μορφή, να σχεδιάσει τη στρατηγική της ακαδημαϊκής του ανάπτυξης λαμβάνοντας υπόψη, τόσο την ανάγκη μιας ισόρροπης ανάπτυξης ανάμεσα στις πόλεις που φιλοξενούν τις ακαδημαϊκές του μονάδες, όσο και τη συνολική αναβάθμιση της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο εθνικό και ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό σύστημα.

Για τις επιμέρους διαφοροποιήσεις που εκφράστηκαν σε σχέση με αριθμό νέων τμημάτων καθώς και θεσμικά ζητήματα, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα είναι ενεργός συμπαραστάτης στις προσπάθειες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Πρωτοβάθμιας καθώς και της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης να επιτευχθούν περαιτέρω ουσιαστικές συγκλίσεις προς όφελος όλων.

Εντός των επόμενων ημερών το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα εισαχθεί στη Βουλή».

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ…

Στη χθεσινή σύσκεψη τα αίματα άναψαν πολλές φορές. Οι τόνοι ανέβηκαν, υπήρξαν αποχωρήσεις και επιστροφές, διαφωνίες και στο τέλος συμφωνία.

Πρωταγωνιστής σε θερμό επεισόδιο σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ε» ήταν ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός που προσήλθε στη σύσκεψη ζητώντας εξηγήσεις από τους Δημάρχους που -όπως έγραψε ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης- δεν τον ήθελαν στη συνάντηση. Μάλιστα κάποια στιγμή αποχώρησε από την αίθουσα και με την επέμβαση των ψυχραιμοτέρων και τη διαβεβαίωση των Δημάρχων ότι πρόκειται για αναληθές δημοσίευμα η παρεξήγηση λύθηκε. Παρόλα αυτά ο Κ. Αγοραστός ήρθε αρκετές φορές σε αντιπαράθεση με τον υπουργό Κ. Γαβρόγλου και επέμεινε ιδιαίτερα στο να ξεκαθαρίσουν άπαντες τις θέσεις τους σχετικά με τη συγχώνευση.

-Αποχωρήσεις όμως είχαμε και άλλες. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Τσιάκος εγκατέλειψε την αίθουσα, ενώ έντονες ήταν και οι διαμαρτυρίες του δημάρχου Καρδίτσας κ. Φ. Αλεξάκου. Πάντως στο διά ταύτα στην Καρδίτσα το Δασοπονίας και Ξύλου γίνεται μονοτμηματικό. Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της Ιατρικής Σχολής που το αίτημά της δεν έγινε δεκτό.

-Ο Πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας προσήλθε στη σύσκεψη συνοδευόμενος από τον αντιπρύτανη κ. Πλαγερά για να βρει εκεί και τον αντιπρύτανη κ. Μ. Βραχνάκη, ο οποίος κάθισε και αυτός στο τραπέζι, μιας και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζ. Μαμούρης συνοδευόταν από δύο αντιπρυτάνεις την κ. Ι. Λαλιώτου και τον κ. Χ. Μπιλλίνη. Έτσι λοιπόν όλα έγιναν για την ισορροπία και την τάξη.

-Επίσης παρά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα μεταξύ του Υπουργού και του Πρύτανη του ΤΕΙ/Θ, στη χθεσινή σύσκεψη διεφάνη και από τις δύο πλευρές η διάθεση να πέσουν οι τόνοι και οι συζητήσεις για το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης να συνεχιστούν πάνω σε βάσεις καλής θέλησης.

-Στα Τρίκαλα η κατάσταση παραμένει ίδια και παίρνει επιπλέον και ένα Αγγλόφωνο Τμήμα 4ετούς φοίτησης.

-Ο Δήμαρχος Λαρισαίων ήταν από εκείνους που κράτησαν την ψυχραιμία τους στη διάρκεια της μαραθώνιας σύσκεψης και όπως φάνηκε βγήκε κερδισμένος ακολουθώντας τη συγκεκριμένη οδό.

Στο τέλος της σύσκεψης προσφέρθηκαν στους πεινασμένους μετά από τόσες ώρες συμμετέχοντες, σάντουιτς, έτσι για να γιορτάσουν τη συμφωνία. Πάντως κάποιοι έσπευσαν να σχολιάσουν: «Αυτή είναι η τακτική Γαβρόγλου, σε αφήνει πεινασμένο, για να καταφέρει να περάσει αυτά που θέλει, δίνοντάς σου κάτι στο τέλος». Διπλής ανάγνωσης σχόλιο.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass