Η αγροτική ανάπτυξη περνά από την επαγγελματική εκπαίδευση

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2018 15:32

Χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς η αγροτική ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί βασιζόμενη στο συνεργατικό πνεύμα και στη διαρκή και αναβαθμισμένη επαγγελματική εκπαίδευση προέκυψαν κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε στο «Εμμανουήλειο» Πνευματικό Κέντρο, ο Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του 1ου ΕΠΑΛ Τυρνάβου.

* Ο γεωπόνος και πρόεδρος της εταιρείας «Γεωργική Ανάπτυξη» Ντίνος Μπλιάτσος, με τον γλαφυρό και παραστατικό τρόπο έκφρασης που τον χαρακτηρίζει, μίλησε για τα κακώς κείμενα της ελληνικής γεωργίας, για τις προοπτικές ανάπτυξής της, εφόσον ακολουθηθεί το μοντέλο της συνέπειας στην ποιότητα και της συνέργειας μεταξύ των συλλογικών οργάνων των παραγωγών.

«Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν θα βρείτε να καλλιεργούνται σε τόσο κοντινή απόσταση ελιά και μήλα. Συνήθως συναντούμε την ελιά στις Μεσογειακές χώρες και τα μήλα στις Βόρειες. Την ίδια ώρα σε όλο τον κόσμο δημιουργούνται τεράστιες αγελαδοτροφικές μονάδες, οι οποίες κυριαρχούν σε ποσότητες γάλακτος, αλλά δεν μπορούν να συναγωνιστούν ποιοτικά το γάλα που θα παραχθεί σε μια μικρή ελληνική μονάδα. Και η ποιότητα παίζει σημαντικό ρόλο, κυρίως στις διεθνείς αγορές. Επίσης και η συνέπεια. Μιλάμε για εξαγωγές, αλλά τα συμβόλαια με τις μεγάλες επιχειρήσεις απαιτούν παραγγελίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ποσότητα. Δεν γίνεται τον ένα μήνα να παραδώσεις 10 τόνους φρούτα και τον άλλον να στείλεις 1 τόνο. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί από έναν παραγωγό αλλά από μία Ομάδα Παραγωγών ή από έναν Συνεταιρισμό. Επίσης υπάρχουν κι άλλες παράμετροι, που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη. Για παράδειγμα στην Αγγλία υπάρχουν μεταποιητικές επιχειρήσεις που παραλαμβάνουν βαμβάκι, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα συνοδεύεται από βεβαίωση ότι για την παραγωγή του δεν απασχολήθηκαν μικρά παιδιά. Αυτό καταλαβαίνετε ότι πλήττει χώρες, όπως την Ινδία και το Μπαγκλαντές, οι οποίες παράγουν την πλειοψηφία της παγκόσμιας παραγωγής. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για το ελληνικό βαμβάκι. Αν εμείς παραδώσουμε υποβαθμισμένο (με ξένες ύλες) βαμβάκι, θα έχουμε πετάξει την ευκαιρία στον κάλαθο των αχρήστων».  

* Από την πλευρά του ο καθηγητής του σχολείου Νίκος Αλέτρας εξήγησε στην ομιλία του γιατί η γεωργία είναι σημαντική για την ανάπτυξη της χώρας μας: «Τα προϊόντα που παράγει η χώρα μας καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος των εξαγωγών και αυτό οφείλεται στην πλούσια βιοποικιλότητα και στις ευνοϊκές κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες. Η εκπαίδευση των αγροτών είναι απαραίτητη, καθώς η Ελλάδα έχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό αγροτών χωρίς τυπική κατάρτιση (περίπου 90-95%), ενώ το ποσοστό νέων αγροτών (κάτω των 35 ετών) χωρίς τυπική κατάρτιση στην Ελλάδα αγγίζει το 80%. Μόνο αγρότες καλά καταρτισμένοι θα μπορέσουν να αφομοιώσουν και θα εφαρμόσουν σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές και θα πετύχουν υψηλή ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων. Η εκπαίδευση, ωστόσο, πρέπει να είναι πολύπλευρη και να καλύπτει κάθε τομέα που αφορά στον αγρότη και την αγροτική οικονομία, ενώ αναγκαία δείχνει η δημιουργία ενός είδους αγροτικού Γυμνασίου – Λυκείου. Τέλος, τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στις ανάγκες του σύγχρονου αγρότη, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ώστε στον σύγχρονο ανταγωνιστικό κόσμο ο αγρότης να είναι εργάτης, μετεωρολόγος, γεωπόνος, επιχειρηματίας. Τα προγράμματα σπουδών θα πρέπει να διευκολύνουν τους εκπαιδευόμενους, ώστε να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στον αγροτικό χώρο. Η εκπαίδευση και η κατάρτιση των αγροτών θα πρέπει να προσανατολίζονται στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, στην ασφάλεια του καταναλωτή και στην προστασία του περιβάλλοντος».

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η διευθύντρια του ΕΠΑΛ Ελένη Νούλα και απέστειλε σχετικό χαιρετισμό ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κόκκαλης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου για την αγροτική εκπαίδευση, με ιδιαίτερη αναφορά στην Αβερώφειο Σχολή και στη συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα. Την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος της «Ε» Γιώργος Ρούστας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass