ΤΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ «ΒΟΥΛΑ» ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2018 14:03

ΤΟΥ Δρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΟΥΛΑ, ΠΡΩΗΝ ΠΡΥΤΑΝΗ & ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΤΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.
Ανοικτή επιστολή στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

Το ΤΕΙ Θεσσαλίας όπως διαπιστώσατε και εσείς με την επίσκεψη σας τον Αύγουστο του 2018 , είναι ένα δυναμικό ίδρυμα , με 20.300 εγγεγραμμένους περίπου φοιτητές, με σοβαρές κτιριακές υποδομές, 110.000Μ2 κτιριακές εγκαταστάσεις σε: αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, 13 αμφιθέατρα, γραφεία εκπαιδευτικού, Διοικητικού και λοιπού προσωπικού, 10 κτίρια σε εστίες φοιτητών, Βιβλιοθήκη με αναγνωστήρια και λοιπούς χώρους ( 2770Μ2), εστιατόρια με τους λοιπούς αποθεματικούς χώρους για την καθημερινή σίτιση 3.000 φοιτητών, εγκαταστάσεις του αγροκτήματος ( 5 στάβλοι, αποθήκες συντήρησης γεωργικών μηχανημάτων, στεγασμένα θερμοκήπια, κλειστό Γυμναστήριο (900Μ2, με 378 κερκίδες, με 39 όργανα μυϊκής ενδυνάμωσης σε 2 ανεξάρτητους χώρους, καθώς και 2 αίθουσες χορού , σε ανεξάρτητο χώρο , με υπαίθρια γήπεδα: ποδοσφαίρου, μπάσκετ, Βόλεϊ, τένις),Καφέ- Κυλικείο 500Μ2 στεγασμένο χώρο και 1000Μ2 υπαίθριο, καθώς και παιδικό σταθμό. Οι παραπάνω κτιριακές υποδομές βρίσκονται σε ένα ιδιόκτητο Campus 1300,00 στρεμμάτων ( του ιδρύματος), χωροταξικά κατανεμημένες , με γκαζόν και με δένδρα.
Τα Τμήματα του ΤΕΙ της Καρδίτσας στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια 7.500 Μ2 ( του ιδρύματος) , σε ένα ιδιόκτητο Campus 35,00 στρεμμάτων. Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων στεγάζεται σε δημόσια κτίρια (πρώην σχολεία).
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ΤΕΙ στα Τρίκαλα είναι 3.500,00Μ2 αλλά ανήκουν ιδιοκτησιακά στο Δήμο Τρικκαίων.
Στις Συνόδους των Προέδρων ήσασταν πάντα παρών και μάλιστα συνομιλούσατε μαζί μας , πέραν των 2 ωρών σε κάθε συνεδρίαση. Όλοι οι Πρόεδροι ήταν ενθουσιασμένοι για την απλότητα και το ενδιαφέρον σας να διευκρινίστε και να πείσετε τους διαφωνούντες με επιχειρήματα τεκμηριωμένα.
Καταρχήν θεωρώ ιδιαιτέρα σημαντική́ τη νομοθετική́ πρωτοβουλία του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για την συνένωση των τριών ιδρυμάτων (ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αλλά απαιτούνται μερικές τροποποιήσεις για βελτίωση του.


Θεωρώ ότι, οι μεγάλες διαφοροποιήσεις στα τρία ιδρύματα και οι διαμαρτυρίες μερικών Βουλευτών αλλά και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οφείλονται στο λανθασμένο χειρισμό του όλου θέματος, από την ανακοίνωση Προσχεδίου της συνένωσης των Τριών ιδρυμάτων (ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) από τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Σε εκείνη την χρονική περίοδο θα έπρεπε οι διοικήσεις των 3 ιδρυμάτων , να οργανώσουν ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, σε πόλη της Θεσσαλίας και θα έπρεπε να συμμετάσχουν:
• Ο κ. Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων με τους συμβούλους του.
• Οι διοικήσεις των τριών ιδρυμάτων που θα συνενώνονταν
• Οι Βουλευτές Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας όλων των κομμάτων
• Οι Περιφερειάρχες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας
• Οι Δήμαρχοι Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας
• Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων
• Οι Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας
• Τα συνδικαλιστικά όργανα των τριών Ιδρυμάτων &
• Αντιπροσωπείες φοιτητών των τριών ιδρυμάτων
Στην σύσκεψη αυτή θα μπορούσε να αναλυθεί το σχέδιο συνένωσης των 3 ιδρυμάτων από το Υπουργείο και να συζητηθούν τα πάντα ‘όπως:
• Από την έδρα του Πανεπιστημίου ,
• την ανάπτυξη των Τμημάτων σε κάθε Πόλη ,
• την ίδρυση Ινστιτούτων και διετών προγραμμάτων ,
• την ένταξη των μελών ΔΕΠ,
• Επαγγελματικά δικαιώματα των νέων πτυχιούχων όπου προκύπτουν,
• στέγαση των φοιτητών,
• χρηματοδότηση και στελέχωση του ενιαίου ιδρύματος ακόμη και
• φοιτητικά θέματα που προκύπτουν με την συνένωση, κτλ.
Δυστυχώς η συνάντηση αυτή δεν έγινε με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθυστερήσεις, διαμαρτυρίες και εντάσεις .

Κύριε Υπουργέ
Η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων του ΤΕΙ είναι υπέρ της συνένωσης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , αλλά με προτάσεις για διορθώσεις του Νομοσχεδίου.
Ως Πρώην Πρόεδρος --Πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ( θα αναφερθώ μόνο για το ΤΕΙ Θεσσαλίας ), γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα και τις διαχρονικές προτάσεις των διοικήσεων για την αναβάθμιση του ιδρύματος και παρακολουθώντας τις προτάσεις των φορέων, αλλά και διαβάζοντας όλα τα μηνύματα στην διαβούλευση , νομίζω ότι θα πρέπει να αλλάξουν μερικά πράγματα στο Νέο Νομοσχέδιο , διότι η Ακαδημαϊκή Κοινότητα του ΤΕΙ Θεσσαλίας θεωρεί ότι αδικείται κατάφορα και συγκεκριμένα κατά την άποψη μου πρέπει να γίνουν οι παρακάτω αλλαγές:

1ον ) Να παραμείνει το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων στην Λάρισα ( δεν εξηγήθηκε ο λόγος της κατάργησης του), διότι : α) έχει υψηλή βαθμολογία εισακτέων, β)έχει καλή απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας, γ)έχει σύγχρονες κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές και δ) γίνεται ανεξάρτητο Τμήμα με τον διορισμό 2 μελών ΔΕΠ τα οποία βρίσκονται στην διαδικασία του διορισμού.

2ον) Να παραμείνει το Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Λάρισα, διότι : α) λειτουργεί πέραν των 40 ετών, β)έχει καλή απορροφητικότητα στην εργασία, γ)έχει σύγχρονες κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές δ) έχει καλή φήμη στις Επιχειρήσεις ολόκληρης της Ελλάδας, & ε) δεν καταργούμε χωρίς λόγο και αιτία ένα οργανωμένο Τμήμα για να το ιδρύσουμε κάπου αλλού στην Θεσσαλία.

3ον ) Να δοθούν 2 Πολυτεχνικά Τμήματα στην ΣΤΕΦ , (τα γνωστικά αντικείμενα θα τα ορίσει η Συνέλευση των Καθηγητών).
Θεωρώ ότι η Σχολή Μηχανικών αδικείται κατάφορα και η ίδρυση ενός μόνου νέου Τμήματος και μάλιστα Πανεπιστημιακού ,δεν μπορεί να απορροφήσει όλους τους Καθηγητές της Σχολής διότι είναι διαφορετικών γνωστικών αντικείμενων.

4ον )Οι καθηγητές του ΤΕΙ θα πρέπει να ενταχθούν στα Τμήματα τους και όχι στο Γενικό Τμήμα και από εκεί να εξελιχθούν σε τακτικές θέσεις.

5ον) Στην σύνταξη των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων, θα πρέπει να έχουν σημαντικό ρόλο οι καθηγητές των ΤΕΙ.

6ον) Συντάσσομαι με την πρόταση της Ιατρικής Σχολής ότι πρέπει να μείνει μονοτμηματική Σχολή , διότι σε σοβαρά θέματα της Ιατρικής Σχολής που απαιτούνται αποφάσεις για την λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, δεν μπορούν να μπλοκάρουν τα άλλα Τμήματα, που ίσως δεν κατανοούν τα θέματα του Νοσοκομείου καλύτερα από τους καθηγητές της Ιατρικής . Η εμπειρία μου για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ιταλίας (συνεργάσθηκα άνω των 10 ετών με τα Πανεπιστήμια; Μπάρι και Περούντζιας σε: Κοινά μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ερευνητικά προγράμματα), όλες οι Δημόσιες Ιατρικές σχολές στην Ιταλία σήμερα, (οι οποίες είναι σε αριθμό 38), είναι μονοτμηματικές, ( η πρώτη Ιατρική Σχολή στην Ιταλία ιδρύθηκε το 1308 στην Περούντζια Ιταλίας, από τον Πάπα Κλήμεντος Ε΄). Κάτι ξέρουν και οι Ιταλοί στα 710 χρόνια λειτουργίας των Ιατρικών Σχολών.

ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
7ον ) Το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολόγιας που σήμερα λειτουργεί στην Καρδίτσα ,μεταφέρεται στα Τρίκαλα με το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου. Κατά την γνώμη μου πρέπει να παραμείνει στην Καρδίτσα διότι:
α) Δεν μεταφέρουμε ένα Τμήμα που λειτουργεί στην Καρδίτσα 9 χρόνια στα Τρίκαλα, και λογικό είναι να δημιουργεί εντάσεις μεταξύ των δύο πόλεων (Καρδίτσας και Τρικάλων).
β) Το γνωστικό αντικείμενο της Διαιτολογίας –Διατροφής, έχει μικρή σχέση με το Πανεπιστημιακό Τμήμα των Τρικάλων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, για να αποτελέσουν μια Σχολή όπως ακούγεται το επιχείρημα από την αντίθετη πλευρά.
γ) Στην Καρδίτσα λειτουργεί το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, το οποίο έχει ταυτόσημο γνωστικό αντικείμενο με το Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής και βοήθησε τα μέγιστα σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του, διότι δεν έχει μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό ( 2 μέλη ΔΕΠ βρίσκονται σε διαδικασία διορισμού).
8ον ) Τα τμήματα της Καρδίτσας μπορούν να αποκτήσουν μία Νέα Σχολή με το όνομα: Δημόσιας Υγείας – Τεχνολογίας Τροφίμων και Διαιτολογίας, με τα εξής Τμήματα:
• Κτηνιατρικής
• Δημόσιας Υγείας
• Τεχνολογίας Τροφίμων & Διαιτολογίας
Το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, μένει στη Καρδίτσα και πρέπει να ενταχθεί στην Σχολή Γεωπονίας ( και όχι στην Σχολή Τεχνολογίας ), διότι το γνωστικό της αντικείμενο είναι συναφές με την Γεωπονία ( στο ΑΠΘ η Δασολογία, πάντα ήταν μαζί με την Γεωπονία , καθώς και στα περισσότερα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, πάντα είναι στην ίδια σχολή). Λόγου απόστασης της έδρας της Σχολής Γεωπονίας μπορεί και να μείνει στην προτεινόμενη σχολή της Καρδίτσας εφόσον τα μέλη ΔΕΠ δεν έχουν αντίρρηση.
Κατά την γνώμη μου τα Τμήματα της Καρδίτσας θα πρέπει να έχουν δική τους Σχολή, έχουν δίκαιο οι συνάδελφοι και οι φορείς της Καρδίτσας που την ζητούν ομόφωνα. Η εμπειρία μου ως Προέδρου --Πρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας είναι ότι , παρατήρησα πολλά προβλήματα προκύπταν από έλλειψη συντονισμού και επιτήρησης , λόγου μη ύπαρξης Σχολής , ( λειτουργικά θέματα των φοιτητικών εστιών, του φοιτητικού εστιατορίου, βιβλιοθήκης , γραμματειών και γενικού συντονισμού λειτουργίας των Τμημάτων και την επαφή με τρίτους) . Θεωρώ πολύ αναγκαία και χρήσιμη την ίδρυση μιας Σχολής στην Καρδίτσα.

ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
8ον ) Στα Τρίκαλα σήμερα υπάρχουν:
• Το Πανεπιστημιακό Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, το οποίο παραμένει &
• Τμήμα ΤΕΙ Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε (Τρικάλων ), το οποίο καταργείται.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Ο Ασκληπιός υπήρξε αναμφίβολα ο πρώτος Ιατρός του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Γεννήθηκε στις όχθες του Ληθαίου ποταμού, που διασχίζει την πόλη των Τρικάλων (Τρίκκη το αρχαίο όνομα της πόλης).Επικρατέστερη χρονολογία γέννησής του είναι το έτος 1247 π.χ.
Η σύνδεση της πόλης με τον Ασκληπιό - ονομαστό ήταν στην αρχαιότητα το ασκληπιείο της πόλης, "αρχαιότατον και επιφανέστατον" κατά το γεωγράφο του 1ου αι. π.Χ. Στράβωνα - προσέδιδε στην Τρίκκη μια ιδιαίτερη ακτινοβολία στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. Σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα της αρχαίας πόλης καλύπτεται από την ομώνυμη σύγχρονη πόλη, καθώς η κατοίκηση σε αυτή υπήρξε αδιάλειπτη ως τις μέρες μας.
Η αρχαιολογική σκαπάνη άρχισε να φέρνει στο φως και να ανασυνθέτει την εικόνα της αρχαίας Τρίκκης από τα τέλη του 19ου αι., όταν (μετά την ανασκαφή του Ασκληπιείου της Επιδαύρου) κινήθηκε το ενδιαφέρον των ερευνητών για την αποκάλυψη και του εξίσου ονομαστού στην αρχαιότητα Ασκληπιείου της Τρίκκης.
Κατά την άποψη μου το Τμήμα που ταιριάζει για τα Τρίκαλα είναι ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα Φαρμακευτικής , για να συνδεθεί με την ιστορία του Ασκληπιού και τις θεραπείες των ανθρώπων με τα βότανα της περιοχής.
Επομένως στα Τρίκαλα θα ιδρυθεί Σχολή με την ονομασία Επιστημών Ζωής με τα εξής Τμήματα:
• Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού,
• Τμήμα Φαρμακευτικής &
• Φυσικοθεραπείας της Λαμίας ( διότι είναι συναφούς γνωστικού αντικειμένου).
9ον ) Αφού η πρόταση μου είναι η Ιατρική να γίνει μονοτμηματική Σχολή, η Κτηνιατρική και το νέο Τμήμα της Καρδίτσας τη Δημόσιας Υγείας θα αποτελέσουν ανεξάρτητη Σχολή στην Καρδίτσα , απομένουν 3 Τμήματα στην Λάρισα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν ανεξάρτητη Σχολή και είναι τα Τμήματα:
• Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας
• Νοσηλευτικής &
• Ιατρικών Εργαστηρίων
10ον ) Θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας ,να ιδρύσει δομές στήριξης για την εύρυθμη λειτουργία των Τμημάτων: Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, των Εστιών και των εστιατορίων, των κτιριακών εγκαταστάσεων και των Αγροκτημάτων.
• 11ον ) Να δοθεί Γενναία χρηματοδότηση για την οργάνωση του Νέου Πανεπιστημίου.
• 12ον ) Να δοθούν 150 νέες θέσεις ΔΕΠ για το 2019 και 2020,

Κύριε Υπουργέ
Δείξτε Γενναιοδωρία και μεγαλείο ψυχής και για να ισορροπήσουν τα πράγματα , κατά την γνώμη μου, πρέπει να πρυτανεύσει η συναίνεση και η λογική και να ικανοποιείστε τις περισσότερες προτάσεις για το ΤΕΙ Θεσσαλίας ,για να μην αισθάνονται αδικημένοι και για να συνδέστε θετικά το όνομα σας με την γενναία αυτή μεταρρύθμιση των ΤΕΙ.
Με εκτίμηση

Δρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΟΥΛΑΣ
Πρώην ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΚΑΙ
ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
ΤΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

E-mail:goulas@teilar.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass