Μαθητές και φοιτητές και πάλι στους δρόμους!

ΕΝΩΣΑΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ «ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ» ΚΑΙ «ΝΕΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ»

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2018 22:12

Στους δρόμους βγήκαν χτες οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο Λύκειο, την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και για το νομοσχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μαθητές και φοιτητές ένωσαν τις δυνάμεις τους και διαμαρτυρήθηκαν πραγματοποιώντας πορεία στο κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων και της χθεσινής πανελλαδικής, που έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και θα συνεχιστούν.

Οι φοιτητές ξεκινώντας από την πλατεία Εβραίων Μαρτύρων συναντήθηκαν με τους μαθητές στη Κεντρική πλατεία και διαδήλωσαν κατά των σχεδίων του Υπουργείου Παιδείας, ενημερώνοντας παράλληλα τον κόσμο για τις θέσεις και τις διεκδικήσεις τους. Με διαφορετικά αιτήματα αλλά κοινό αποδέκτη το Υπουργείο Παιδείας, η νεολαία της πόλης με παλμό και μεγάλη συμμετοχή δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και έτσι το επόμενο αγωνιστικό «ραντεβού» κλείστηκε για την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου, όπου εξετάζονται διάφορα σενάρια, όπως ολιγόωρος αποκλεισμός δρόμων.

Τα αιτήματα των μαθητών αφορούν όπως εκφράστηκαν και στην πρόσφατη Παλλαρισαϊκή Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στα εξής:

-Διατήρηση του μαθήματος των Λατινικών.

-Διαχωρισμό των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, διότι πρόκειται για δύο μαθήματα με διακριτικούς στόχους και διαφορετικά αντικείμενα.

-Διατήρηση των συντελεστών βαρύτητας, εφόσον η κατάργησή τους ισοπεδώνει όλα τα μαθήματα και να αγνοεί τους βαθμούς δυσκολίας κάθε διδακτέας ύλης.

-Επαναφορά του προηγούμενου συστήματος απουσιών, καθώς το νέο σύστημα δεν δέχεται δικαιολογητικά ιατρών παρά μόνο μετά από νοσηλεία, γεγονός που υποχρεώνει τους μαθητές να σπαταλούν πολύτιμες απουσίες για ελαφριά νοσήματα.

-Άμεση διευθέτηση του ζητήματος της αγοράς των βιβλίων αγγλικών διότι το δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, ενώ το ίδιο το μάθημα των αγγλικών είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο.

-Κάλυψη των κενών θέσεων καθηγητών πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων (ξένες γλώσσες, αθλήματα, αρμονία, σχέδιο) προκειμένου οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν καταλλήλως χωρίς να στρέφονται στο φροντιστήριο.

-Άμεση υλοποίηση της Ενισχυτικής Διδασκαλίας.

-Δωρεάν χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς από τους μαθητές, έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η μετακίνησή τους από απομακρυσμένες περιοχές και να εξασφαλίζεται η εγγύτητά τους σε κοινωνικούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους, με περιβαλλοντικό πρόσημο.

-Θεσμοθέτηση μαθήματος επαγγελματικού προσανατολισμού, το οποίο θα ενημερώνει τους μαθητές για τις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς εργασίας και θα τους κατευθύνει προς μια επιλογή επαγγέλματος εφαπτόμενη της προσωπικότητάς τους.

-Να αυξηθούν τα κονδύλια που διατίθενται στην εκπαίδευση έτσι ώστε να εξοπλιστούν οι χώροι του σχολείου με σύγχρονα υλικά.

Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Λαρισαίων εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης της κινητοποίησης επισημαίνοντας τα εξής: «Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων παλεύει για ένα σχολείο θα καλλιεργεί πολύπλευρα την προσωπικότητα κάθε μαθητή ως την ενηλικίωσή του, θα αναπτύσσει κριτική ικανότητα, όλες τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του. Μόνον τότε θα ώστε να μπορεί να επιλέξει -σχετικά πιο ελεύθερα- αν θα συνεχίσει στην ανώτατη, στην επαγγελματική ή στην καλλιτεχνική εκπαίδευση ή αν άμεσα θα εργαστεί. Είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας που επιλέγουν τον δρόμο του αγώνα. Το ίδιο, κατά τη γνώμη μας πρέπει να κάνουν και οι δάσκαλοί τους. Δεν πρέπει να υπάρξει εκπαιδευτικός που να παίξει τον ρόλο του παιδονόμου, απειλώντας μαθητές με απουσίες, χάσιμο εκδρομών, κ.λπ.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση καταγγέλλονται ελλείψεις προσωπικού στα σχολεία, συμπτύξεις τμημάτων με αποτέλεσμα 27άρια και 28άρια τμήματα ακόμη και 38 μαθητές σε εργαστήρια (δεν έχει δοθεί ακόμη οριστικό πρόγραμμα σε πολλά σχολεία), ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, πληρωμή των ξενόγλωσσων βιβλίων από την τσέπη των γονέων.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass