Ενεργειακή αναβάθμιση στο κτίριο Λυκείου Αγιάς

ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Δημοσίευση: 02 Νοε 2018 22:02

Σε προτεραιότητα θέτει ο Δήμος Αγιάς την ένταξη και χρηματοδότηση του έργου «Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικού συγκροτήματος Λυκείου – ΕΠΑΛ, Δήμου Αγιάς», στην πρόσκληση για ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Προτείνει τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία θα αναλάβει το σύνολο των υποχρεώσεων του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου προβλέπεται να ανέλθει στις 911.400 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου, που κατατέθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, «το κτίριο του σχολικού συγκροτήματος Λυκείου – ΕΠΑΛ Δήμου Αγιάς είναι μια υποδομή ιδιαίτερα ενεργοβόρα και με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η μελέτη, που συντάχθηκε για το εν λόγω έργο, αφορά δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας στις κτιριακές υποδομές του.

Στόχος της παρέμβασης είναι να μειωθεί το ετήσιο κόστος θέρμανσης, καθώς και να βελτιωθούν οι θερμικές συνθήκες άνεσης στο εσωτερικό των χώρων. Απώτερο όφελος αναμένεται να αποτυπωθεί στη βελτίωση της απόδοσης των μαθητών. Το έργο αποσκοπεί στην εξοικονόμηση ενέργειας, βοηθώντας στην προστασία του περιβάλλοντος και ενισχύοντας την προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Το σύνολο των παρεμβάσεων είναι σύμφωνο με το πνεύμα του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων και περιλαμβάνουν:

* Οικοδομικές παρεμβάσεις, όπως εξωτερική θερμομόνωση των εξωτερικών τοιχοποιιών του κτιρίου, θερμομόνωση οροφών από την εσωτερική πλευρά, θερμομόνωση δωμάτων, θερμομόνωση στεγών, αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα υψηλής θερμικής απόδοσης και

* Ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις, όπως ενεργειακή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης, ενεργειακή αναβάθμιση συστήματος φωτισμού, εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος».

Να σημειωθεί ότι η σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Αγιάς με την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς.

Όσον αφορά στην πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας με τίτλο: «Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτιρίων στη Θεσσαλία», στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 3: «Προστασία του περιβάλλοντος - Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον» του «Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020», όπου προτείνεται να ενταχθεί το έργο του Λυκείου ΕΠΑΛ Αγιάς, έχει ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων δημόσιων κτιρίων στη Θεσσαλία, με σκοπό την επίτευξη των εθνικών στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση.

Επιπλέον, στοχεύει στην αξιοποίηση του δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στον κτιριακό τομέα, με τα κτίρια του Δημόσιου Τομέα να αποτελούν παράδειγμα για την κινητοποίηση όλης της οικονομίας.

Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της δράσης αφορούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των δημοσίων κτιρίων και στην παράλληλη μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής

απόδοσης και της χρήσης ΑΠΕ στις υποδομές του δημόσιου τομέα, μέσω της υιοθέτησης ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων για ψύξη και θέρμανση χώρων και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, καθώς

και μέσω εφαρμογής τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι παρεμβάσεις οι οποίες δύναται να χρηματοδοτηθούν συμπεριλαμβάνουν ενδεικτικά: Αντικατάσταση κουφωμάτων, εφαρμογή συστήματος θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος, αναβάθμιση συστήματος κλιματισμού (ψύξης – θέρμανσης – αερισμού), αναβάθμιση με συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για θέρμανση/ ψύξη κ.ά.

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass