Τα παιδιά ως θύματα του πολέμου

ΑΠΟ ΤΟ 1ο ΣΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 04 Νοε 2018 17:00

Με τα παιδιά ως θύματα του πολέμου αποφάσισαν να ασχοληθούν φέτος οι εκπαιδευόμενοι του Β' επιπέδου του 1ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας, ενόψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Σχεδίασαν, λοιπόν, και υλοποίησαν ένα πρότζεκτ ως εξής:

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο προβληματισμός διευρύνθηκε και περιέλαβε τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα των πολέμων που δεν έχουν σταματήσει και βασανίζουν πολλούς πληθυσμούς ανά την οικουμένη.

Ως κέντρο του προβληματισμού στη συνέχεια, στο πλαίσιο συζητήσεων για τον πόλεμο και την ειρήνη, αναδείχθηκε το παιδί και οι τύχες του στον πόλεμο. Στο μυαλό ήρθαν οι σκληρές εικόνες των προσφυγόπουλων που πνίγονται στις ακτές του Αιγαίου και της Μεσογείου, αλλά και αλλού. Έτσι, οι εκπαιδευόμενοι στράφηκαν προς τη μελέτη της τύχης και των βασάνων των Ελληνόπουλων στην περίοδο της ιταλογερμανικής κατοχής.

Η περιήγηση σε διάφορους ιστοτόπους (www.freeathens44.org, http://ww2istories.gr/index.php και αλλού) απέδωσε πολλούς και ποικίλους προβληματισμούς, ιδέες, κεντρίσματα της δημιουργικότητας και πολλών ειδών υλικά.

Ως αποτέλεσμα των αναζητήσεων αυτών αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα βίντεο. Πλαίσιο αυτού του βίντεο θα ήταν η εναλλαγή μεταξύ του τότε και του τώρα και κορμός μια αφήγηση με θέμα το παιδί σε 4 μέρη. Π.χ.: παιδί και αντίσταση, παιδί και παιχνίδι, παιδί και σχολείο κ.ο.κ. Τα κείμενα των αφηγήσεων εκφώνησαν οι εκπαιδευόμενοι και ηχογραφήθηκαν.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η αφήγηση να εμπλουτιστεί και να "στολιστεί" με αποσπάσματα από την ταινία "Ξυπόλυτο τάγμα", την οποία οι εκπαιδευόμενοι είχαν ήδη παρακολουθήσει.

Συγχρόνως, οι εκπαιδευόμενοι αναζήτησαν και εντόπισαν πλούσιο φωτογραφικό υλικό το οποίο επίσης ενσωματώθηκε στην εργασία.

 Το τελικό προϊόν που προέκυψε από το μικρό αυτό πρότζεκτ ήταν ένα 45λεπτο βίντεο το οποίο προβλήθηκε στην ολομέλεια του σχολείου στην μεγάλη αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού του Αγίου Κωνσταντίνου. Η ταινία αυτή είναι διαθέσιμη σε 2 μέρη για να την δει ο καθένας στους συνδέσμους https://youtu.be/u6Qi-N2IW9s και https://youtu.be/NIfth8p9hIA. Κατα την προβολή της ταινίας αισθάνθηκαν όλοι συγκίνηση για το περιεχόμενο και το θέμα, αλλά και ενδιαφέρον για τη δημιουργία του ίδιου του βίντεο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass