Πυξίδα ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2018 16:04

Περιγραφή

Τα Τμήματα Γεωγραφίας ασχολούνται με τη μελέτη, ανάλυση και ερμηνεία της συγκρότησης του περιβάλλοντος χώρου και της αλληλεπίδρασης αυτού με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Ειδικότερα, η επιστήμη της γεωγραφίας μελετά την ανθρώπινη συμπεριφορά σε σχέση με τη δυναμική των περιβαλλοντικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών διεργασιών.

Για τον λόγο αυτόν είναι μια πολυδιάστατη επιστήμη, η οποία συνδιαλέγεται με την πολιτική οικονομία, την ανθρωπολογία, την κοινωνιολογία, την οικολογία και την ψυχολογία.

Μαθήματα

Ενδεικτικά, μερικά από τα βασικά μαθήματα των τμημάτων είναι τα ακόλουθα:

Εισαγωγή στην Πληροφορική, Φύση και Καταγραφή Γεωγραφικών Δεδομένων, Φυσική Γεωγραφία, Ιστορική Γεωγραφία, Στοιχεία Οικονομικών για Γεωγράφους, Περιβάλλον και Άνθρωπος, Εισαγωγή στη Χαρτογραφία, Στατιστική Ανάλυση για Γεωγράφους, Βασικές Έννοιες Ανθρωπογεωγραφίας, Κοινωνική Γεωγραφία, Ξένη Γλώσσα, Πληθυσμιακή Γεωγραφία και Δημογραφία, Διαχείριση Περιβάλλοντος, Οικονομική Γεωγραφία, Ποιοτικές Μέθοδοι για Γεωγράφους, Μετεωρολογία-Κλιματολογία, Θεματική Χαρτογραφία, Αστική Γεωγραφία, Ωκεανογραφία, Φωτοερμηνεία-Τηλεπισκόπηση, Γεωγραφία Υπαίθρου, Υδρολογία και Διαχείριση Υδάτινων Πόρων, Πολιτική Γεωγραφία, Περιφερειακή Ανάπτυξη, Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών, κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους οδηγούς σπουδών των τμημάτων, μέσα από τις ιστοσελίδες τους.

Εργασιακά

Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Γεωγραφίας είναι οι επιστήμονες που μελετούν τις φυσικές, κλιματολογικές και γεωλογικές δομές των διαφόρων περιοχών και χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να μελετήσουν τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που διαμένουν σε αυτές. Ως προς τον επαγγελματικό τομέα, σύμφωνα με το Π.Δ. 147 (Φ.Ε.Κ. 124, 04/06/2002) οι γεωγράφοι μπορούν:

* Να μελετούν και να αναλύουν τα γεωγραφικά φαινόμενα στην ολότητα και στις ποικίλες αλληλεπιδράσεις τους, στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική, ιστορική, πολιτισμική και φυσικοπεριβαλλοντική τους διάσταση. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούν τόσο ποσοτικές όσο και ποιοτικές μεθόδους και τεχνικές ανάλυσης και έρευνας βάσει των επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων.

* Να αναλαμβάνουν την εκπόνηση πάσης φύσεως γεωγραφικών μελετών καθώς και την ανάπτυξη και διαχείριση πληροφορικών συστημάτων απόκτησης, επεξεργασίας, αποθήκευσης και μετάδοσης γεωγραφικών δεδομένων και με σύνθεση των οικονομικών, πολιτισμικών, πληθυσμιακών, χωροταξικών, πολεοδομικών και περιβαλλοντικών διαστάσεων, καθώς και των θεσμών ανάπτυξης του γεωγραφικού χώρου, συμβάλλουν στη διαμόρφωση αναπτυξιακών πολιτικών και προγραμμάτων, τόσο σε κεντρικό, περιφερειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Ειδικότερα, ο πτυχιούχος Γεωγράφος μπορεί να ασχοληθεί με τις ακόλουθες δραστηριότητες:

* Οργάνωση και διαχείριση του χώρου.

* Διαμόρφωση χωροταξικών, αναπτυξιακών και κοινωνικών πολιτικών και προγραμμάτων.

* Συλλογή, επεξεργασία, ανάλυση και αξιοποίηση γεωγραφικών πληροφοριών με εφαρμογή μεθόδων Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών και Τηλεπισκόπησης.

* Σχεδιασμός και μετεγκατάσταση δραστηριοτήτων, χρήσεων της γης, κτηματολογίου, ερευνών αγοράς και αξιολόγησης ακινήτων.

* Μελέτες αναπτυξιακές, κοινωνικοοικονομικές, σκοπιμότητας, χαρτογραφικές, συστημάτων μεταφορών, φισικογεωγραφικές (γεωμορφολογικές και κλιματολογικές, βιογεωγραφικές και μελέτες τοπίων) και έρευνες αγροτικής βιομηχανικής, τουριστικής ανάπτυξης και αστικής γεωγραφίας και περιφερειακής ανάλυσης.

Επίσης, σύμφωνα με το Π.Δ. 347/2003 (Φ.Ε.Κ. 315, 31/12/2003), οι απόφοιτοι των Τμημάτων Γεωγραφίας εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. Περιβάλλοντος και μπορούν να εργαστούν ως περιβαλλοντολόγοι, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Τέλος, οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται, στο Π.Ε. 04.05 Γεωλόγων (Κωδικός Π.Ε. 04.01 Φυσικών, Χημικών, Βιολόγων ΚΛΠ). Στον συγκεκριμένο κλάδο εντάσσονται όσοι έχουν Πτυχίο Γεωλογίας Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή του Γεωγραφίας (Πανεπιστημίου Αιγαίου) ή Γεωγραφίας (Χαροκόπειου Πανεπιστημίου) ή Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος (Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) ή ισότιμα πτυχία αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής.

Σε άλλους τομείς εκπαίδευσης (ιδιωτικής ή δημόσιας) οι απόφοιτοι μπορούν να διδάξουν μαθήματα σχετικά με το αντικείμενο ειδίκευσής τους.

Χρήσιμες Πληροφορίες

- Το τμήμα της Μυτιλήνης ιδρύθηκε το 1989, ενώ το τμήμα της Αθήνας ακολούθησε πολύ αργότερα, το 2000.

- Το τμήμα Γεωγραφίας του Παν. Αιγαίου από το ακαδημαϊκό έτος 2017-18 εκτός από το 2ο θα είναι κοινό και στο 4ο επιστημονικό πεδίο εξειδίκευσης (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), σύμφωνα με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 2995, Τεύχος Β’,31-08-2017.

- Ένωση Γεωγράφων Ελλάδος (Ε.ΓΕΩ.), Βουλγαροκτόνου 30, Αθήνα, Τ.Κ. 11 472, Τηλ.: 6972910914, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.geographers.gr/

- ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Τα τμήματα Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου και Γεωγραφίας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου δέχονται και στέλνουν φοιτητές μόνο μεταξύ τους.

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 281 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2018»

Από τον Σπύρο Μιχαλούλη, σύμβουλο Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass