ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ

Φρένο στις σπουδές των δεκαοκτάρηδων οι «άδειες τσέπες»

* Τουλάχιστον εκατόν πενήντα νέοι ζήτησαν βοήθεια φέτος από το ΚΕΣΥΠ για ενημέρωση και συμπλήρωση μηχανογραφικού δελτίου

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2015 8:02

 

 

 

Της Λένας Κισσάβου

Η λιτότητα και η κρίση στη χώρα μας, «χτυπά» αλύπητα τη γενιά των δεκαοκτάρηδων, που αυτές τις μέρες καλούνται να επιλέξουν σχολές για το επαγγελματικό τους μέλλον, στο πλαίσιο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου, για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ένα μεγάλο ποσοστό τους, χτίζει τις βάσεις της μελλοντικής του ζωής, βασιζόμενο στους περιορισμούς των σημερινών συνθηκών, ξεκινώντας ήδη με πολλά εμπόδια και δυσκολίες, στον δρόμο της προσπάθειάς του να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον.

Οι επιθυμίες τους, δεν συμβαδίζουν με τις δυνατότητες που υπάρχουν, καθώς ανυπέρβλητα κοινωνικά και οικονομικά εμπόδια, τους δεσμεύουν.

Η οικονομική αδυναμία των γονιών πολλών παιδιών, να τους σπουδάσουν κάπου αλλού εκτός από την πόλη διαμονής τους, παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις καθημερινά, με τις τελευταίες εξελίξεις (του δημοψηφίσματος, του κάπιταλ κοντρόλ...) να έχουν επηρεάσει καθοριστικά τις επιλογές πολλών νέων, όσον αφορά στις σχολές που θα δηλώσουν.

«Επέλεξα στο μηχανογραφικό δελτίο μου, και μόνο τις σχολές στην πόλη μου. Αν περάσω καλώς. Αν όχι, θα ξαναδώσω πανελλήνιες εξετάσεις, αφού οι γονείς μου δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν σπουδές σε άλλη πόλη», τόνισε η Γιάννα.

«Δήλωσα αρκετές σχολές, με πρώτες επιλογές μου, αυτές στην πόλη μου. Ξέρω ότι αν περάσω σε μια σχολή, κάποιας άλλης πόλης, όπου μάλιστα η ζωή είναι και πιο ακριβή (ενοίκια, μετακινήσεις κ.α.) τότε θα φέρω σε δύσκολη θέση τους γονείς μου. Κάνουν αγώνα να τα βγάλουν πέρα οικονομικά. Δεν ξέρω, ίσως θα πρέπει να βρω μια δουλειά και εγώ...», ανέφερε ο Χρήστος.

Παιδιά 18 χρονών, η επόμενη γενιά της χώρας μας, ήδη βυθίζεται στη δίνη της αβεβαιότητας, όταν πολλά είναι αυτά που την εμποδίζουν και δεν της δίνουν τη δυνατότητα να κάνει το πρώτο βήμα εξέλιξής της.

Τουλάχιστον 150 Λαρισαίοι υποψήφιοι, έχουν στραφεί φέτος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) του Υπουργείου Παιδείας στη Λάρισα, αυτές τις είκοσι μέρες της δυνατότητας συμπλήρωσης του μηχανογραφικού τους δελτίου στα γραφεία του.

Τα τηλέφωνα χτυπούσαν ασταμάτητα, τα ραντεβού προγραμματίζονταν το ένα μετά το άλλο, πρωί, μεσημέρι και απόγευμα. Ατέλειωτες ώρες ενημέρωσης, ατέλειωτες ώρες αγωνίας για το μέλλον τους, με τους υποψήφιους να κρέμονται από τα χείλη των υπευθύνων του ΚΕΣΥΠ, για να τους λύνουν τις απορίες.

Τα παιδιά αγωνιούσαν να μάθουν περισσότερα για τις σχολές, ήταν αναποφάσιστα, ενώ πολλά δεν ήξεραν καν τις επιλογές που έχουν.

«Διαπιστώσαμε έλλειψη ενημέρωσης στους υποψηφίους για τις σχολές, για τις επιλογές που έχουν, για τα επαγγέλματα...», μας είπε η κ. Ευπραξία Βλαχοδήμου, μία εκ των δύο και μόνο εργαζομένων, στο ΚΕΣΥΠ Λάρισας. Η ίδια συμπληρώνει: «Πολύ μικρό ποσοστό υποψηφίων, ήξερε έστω τα βασικά για τις σχολές που έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει στο μηχανογραφικό. Το μεγαλύτερο ποσοστό δεν είχε ιδέα ποιες μπορούσαν να επιλέξουν. Τις αναζητούσαν τελευταία στιγμή, δεν ήξεραν τίποτα γι’ αυτές, δεν ήξεραν τα μόριά τους, δεν είχαν ιδέα για τα επαγγελματικά δικαιώματα που τους δίνουν, πορεύονταν στο άγνωστο. Ήταν τραγική η έλλειψη πληροφόρησης, πράγμα που τους άγχωνε περισσότερο.

Είναι ανάγκη, τουλάχιστον στους μαθητές της Γ’ Λυκείου, να γίνεται πλήρης ενημέρωση στο σχολείο, σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, για βασικά θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού. Τα παιδιά θέλουν βοήθεια και δυστυχώς αυτή δεν την καλύπτει το σχολείο».

Αν και είναι μια γενιά που ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και το διαδίκτυο, είναι αλληλένδετο κομμάτι της καθημερινότητάς τους, παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι δεν τα χρησιμοποιούν για πληροφόρηση, ή απ’ την άλλη πιθανόν να μην το εμπιστεύονται και να ζητούν μια κατά πρόσωπο πληροφόρηση, από ειδικούς.

Η κ. Βλαχοδήμου, υποστήριξε ότι καθημερινά ανταποκρινόταν σε δέκα υποψηφίους για ενημέρωση και πληροφόρηση, ενώ πολλοί από αυτούς επισκέπτονταν το ΚΕΣΥΠ με τους γονείς τους, οι οποίοι έδειχναν το ίδιο αγχωμένοι.

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ

Σύμφωνα με τους προβληματισμούς που κατέθεσαν παιδιά και γονείς, στο ΚΕΣΥΠ, στο πλαίσιο των συζητήσεων, διαπιστώθηκε ότι πολλοί δεν είχαν προχωρήσει στην οριστικοποίηση του μηχανογραφικού τους δελτίου, γιατί περίμεναν την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τα κριτήρια που θα ισχύουν στις μετεγγραφές φοιτητών.

Μόλις προχθές, ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος (4332/2015) και πλέον ξεκαθαρίστηκε το τοπίο, ώστε να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι αν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στην πόλη τους ή κάπου κοντά της, σε περίπτωση που πετύχουν μια μακρινή επιλογή τους από τον τόπο διαμονή τους, και αυτό σταθεί εμπόδιο ακόμη και να σπουδάσουν.

Η κ. Βλαχοδήμου, μας εξηγεί γιατί οι μετεγγραφές είναι το μείζον θέμα, για τους υποψηφίους: «Πρώτη χρονιά φέτος, διαπίστωσα να εμφανίζεται τόσο έντονο το φαινόμενο της αγωνίας υποψηφίων και των γονιών τους, να βρουν σχολές, που θα μπορούσαν να φοιτήσουν στην πόλη που ζουν, ή σε περίπτωση που οι υποψήφιοι περνούσαν σε σχολή άλλης πόλης, να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μετεγγραφή στον τόπο διαμονής τους ή στην κοντινότερη πόλη σε αυτόν...».

Και φυσικά ο λόγος δεν είναι, ότι τα παιδιά είναι συναισθηματικά εξαρτημένα από τους γονείς τους και δεν μπορούν να ζήσουν μόνα τους, αλλά όπως τόνισε η κ. Βλαχοδήμου: «το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα να στηρίξουν τις σπουδές τους».

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το στοιχείο που μας αναφέρει η κ. Βλαχοδήμου, πως: «Ήδη, γονείς έχουν ενημερωθεί με κάθε λεπτομέρεια για το ποια είναι η διαδικασία μιας αίτησης μετεγγραφής, και έχουν σχεδόν έτοιμα τα χαρτιά... Γνωρίζουν τι, πώς και πού, θα τα στείλουν ταχυδρομικώς, με ποια εταιρεία...».

Απ’ την άλλη οι υποψήφιοι είναι πολύ συγκρατημένοι με τις επιλογές σχολών, αφού είχαν... οικονομικό περιορισμό!

Μάλιστα όπως τόνισε η κ. Βλαχοδήμου, την ήδη φορτισμένη κατάσταση, ήρθαν να εντείνουν τα τελευταία γεγονότα: δημοψήφισμα, κάπιταλ κοντρόλ, διαπραγματεύσεις για την παραμονή μας στην Ευρώπη και στο ευρώ κ.ά., ενισχύοντας την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.

Οι σημερινές οικονομικές και οι κοινωνικές συνθήκες, αδιαμφισβήτητα

διαμορφώνουν τις επιλογές των νέων στο μηχανογραφικό τους δελτίο.

ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ

Επί χρόνια οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όλης της χώρας, εκτός αυτών των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, βιώνουν μια μεγάλη ανισότητα.

Δεν έχουν πολλές επιλογές να σπουδάσουν στην πόλη τους, καθώς είτε δεν λειτουργεί σε αυτή κανένα Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, ή αν υπάρχουν, έχουν μετρημένες επιλογές.

Οι ευκαιρίες λοιπόν που δίνονται σε υποψηφίους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, να παραμείνουν στην πόλη τους είναι πολύ περισσότερες, με μεγαλύτερη γκάμα σχολών για μετεγγραφές.

ΜΕΧΡΙ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗ

ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ

Λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, ως γνωστόν δόθηκε παράταση στην υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων υποψηφίων, μέχρι και την Παρασκευή 17 Ιουλίου.

Για την ηλεκτρονική αποστολή τους, μπορούν να στηρίξουν τους υποψηφίους τα σχολεία τους, τις εξής μέρες: Τρίτη 14 Ιουλίου, Τετάρτη 15 Ιουλίου και την τελευταία μέρα Παρασκευή 17 Ιουλίου.

Να σημειωθεί, ότι η τελευταία μέρα υποβολής μηχανογραφικών αποφεύγεται, με τον φόβο της περίπτωσης να δημιουργηθεί πρόβλημα στο ηλεκτρονικό σύστημα και να μην γίνει δυνατή η αποστολή του δελτίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass