Μαθητές ενημερώθηκαν για τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Μ.Ν. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2018 15:58

Συνεχίζεται και φέτος, όπως γίνεται από τριετίας, η προσπάθεια των Νευροχειρουργών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού σχετικά με το θέμα των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων.

Ήδη περισσότεροι από 1.250 μαθητές Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολικών Μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 90 εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη δράση η όποια -βάσει σχεδιασμού- συνδυάζει ενημερωτική εκδήλωση με εκπαιδευτική επίσκεψη του μαθητικού πληθυσμού σε χώρους του Νοσοκομείου με στόχο την πρόληψη.

Έτσι, ο καθηγητής Νευροχειρουργικής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής Νευροχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Κώστας Φουντάς υποδέχθηκε τους μαθητές της Γ΄ Τάξης του Ιδιωτικού Λυκείου εκπαιδευτήρια Μ. Ν. Ράπτου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, οι οποίοι και επισκέφθηκαν τόσο τη Νευροχειρουργική Κλινική όσο και άλλους χώρους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που σχετίζονται με τη διαχείριση των ασθενών με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Κατά την επίσκεψη αυτή οι μαθητές και η συνοδός καθηγήτρια του Εκπαιδευτηρίου κ. Μπουφίκου ενημερώθηκαν από τον αθηγητή καθώς και από τους Νευροχειρουργούς Χαράλαμπο Γάτο - επιμελητή Α΄, Αναστασία Τάσιου - επιμελήτρια Α΄ και τον Αλέξανδρο Μπρότη - επιμελητή Β΄ της Κλινικής, για την ανάγκη τήρησης των κανόνων Οδικής Κυκλοφορίας αλλά και για τις οδυνηρές συνέπειες άμεσες και απώτερες μιας βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης. Παράλληλα επισημάνθηκε ο ρόλος της κατάχρησης αλκοόλ στην πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα της ευαισθητοποίησης ως προς τη χρήση κράνους και στην ποδηλασία και γενικότερα στην αποφυγή κακώσεων στις αθλοπαιδιές.

Η επίσκεψη αυτή υλοποιήθηκε σε συνέχεια της ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα: «Ανάπτυξη στρατηγικής για Πρόληψη Κρανιοεγκεφαλικών Κακώσεων» που είχε πραγματοποιηθεί πριν από 15 ημέρες από τον καθηγητή κ. Φουντά και τον κ. Γάτο στους μαθητές όλων των τάξεων του συγκεκριμένου σχολείου. Τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί τους παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τους ομιλητές, οι οποίοι με αμεσότητα, εικόνες συγκλονιστικές και νούμερα που σόκαραν κατέδειξαν τη σοβαρότητα του ζητήματος και τις τραγικές συνέπειες της απροσεξίας μεγάλων και μικρών. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς με προσωπική ευθύνη του καθενός.

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στον μαθητικό πληθυσμό των Σχολικών Μονάδων της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και διοργανώνεται –όπως και πολλές άλλες δράσεις- από το Γραφείο Εκπαίδευσης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Μόνο κατά σχολικό έτος 2017-2108, το Γραφείο Εκπαίδευσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας διοργάνωσε, συντόνισε και τελικά υλοποίησε 57 δράσεις σε επίπεδο Περιφέρειας ή Νομού σε διάφορες Σχολικές Μονάδες του Νομού Λάρισας.

Συνολικά 5.369 μαθητές και 413 εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν σε θέματα Αγωγής Υγείας από 27 επαγγελματίες υγείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (μέλη ΔΕΠ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιατρούς, Νοσηλευτές, Διαιτολόγους, Κοινωνικούς λειτουργούς καθώς και Βιολόγους).

Για το σχολικό έτος 2018-2019, το Γραφείο Εκπαίδευσης προγραμματίζει την υλοποίηση προγραμμάτων ποικίλης θεματολογίας σε συνεργασία πάντα με επαγγελματίες υγείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με τη συγκατάθεση των Συλλόγων Διδασκόντων και σε συνεννόηση με τους υπευθύνους Αγωγής Υγείας της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Σκοπός όλων των ανωτέρω παρεμβάσεων είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας για γενικότερα και ειδικότερα θέματα αγωγής υγείας με απώτερο στόχο την αλλαγή συνηθειών και την υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών και στάσεων ζωής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass