Κομβικός ο ρόλος του σχολείου στο ζήτημα των φύλων

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ Γ.Γ. ΙΣΟΤΗΤΑΣ

Δημοσίευση: 16 Δεκ 2018 22:02

Εκδήλωση με σκοπό την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με τα ζητήματα του φύλου διοργάνωσε χθες στη Λάρισα το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας (στην οποία δεν παρέστη λόγω βλάβης στο ΙΧ η γενική γραμματέας Ισότητας κ. Φωτεινή Κούβελα) τονίστηκε πως η εκπαίδευση ως βασικός μηχανισμός παραγωγής γνώσης παράγει και αναπαράγει έμφυλους καταμερισμούς και ανισότητες. Ωστόσο μπορεί να αποτελέσει εξίσου δομικό παράγοντα δημιουργίας και προαγωγής της έμφυλης ισότητας υπό το πρίσμα μιας ολιστικής και διεπιστημονικής προσέγγισης. Προς αυτή την κατεύθυνση ειπώθηκε πως απαιτείται διαρκής και συστηματική μελέτη της σχέσης φύλου και εκπαιδευτικής διαδικασίας.

«Όταν συζητάμε για την ισότητα ανδρών και γυναικών κυριολεκτούμε πως πρόκειται για ένα καίριας σημασίας ζήτημα. Δεν είναι δυνατόν στο κατώφλι του 21ου αιώνα να αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία περιστατικά όπως αυτό της αδικοχαμένης φοιτήτριας στη Ρόδο, επειδή κάποιοι έχουν την αντίληψη πως η ικανοποίηση των ενστίκτων τους δεν πρέπει να συναντά κανένα εμπόδιο» είπε ο αντιπρόεδρος του Ι.Ε.Π., εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Παύλος Χαραμής και συνέχισε «Το σχολείο παίζει έναν πολύ κομβικό ρόλο. Χρειάζεται να καταπολεμήσουμε τα στερεότυπα του φύλου και να δημιουργήσουμε όρους και προϋποθέσεις, ώστε κάθε παιδί να νιώθει ασφάλεια και ισότητα.

Το Ινστιτούτο έχει αποφασίσει να εισαγάγουμε τη διάσταση του φύλου σε όλα τα σχολικά προγράμματα και σε όλα τα βιβλία. Έχουμε εκπονήσει έναν οδηγό για την ένταξη του φύλου. Έχουμε προωθήσει επιμέρους δραστηριότητες, όπως είναι η θεματική εβδομάδα για να μπορούμε να ευαισθητοποιούμε τον μαθητικό κόσμο. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες επιβλέπουμε με συνεχή και άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων να επιτύχουμε αυτό που κάθε κοινωνία θα ήθελε να πετύχει.

Να μην υπάρχει μια τυπική ισότητα μόνο στην αφετηρία αλλά να υπάρχει ουσιαστική ισότητα και στη διαδρομή και στον τερματισμό» κατέληξε ο κ. Χαραμής.

*Για το θέμα «Φύλα, Γνώση και Σώμα στον μοχλό της 'ανάπτυξης' μέσω της 'εκπαίδευσης': Στιγμές αγωνίας και αγώνων από τον Δαρβίνο στις μέρες μας» μίλησε η κ. Αννα Χρονάκη, καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.

Η κ. Ίρις Λυκουριώτη επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέπτυξε το ζήτημα «Από ποια θέση μιλάμε, σκεφτόμαστε και διδάσκουμε: Φύλο, Περιβάλλον και Περιφέρεια».

Ο κ. Χαραμής μίλησε για το θέμα «Οργάνωση σχολικών δραστηριοτήτων με επίκεντρο το φύλο: Εντός, εκτός και εναλλάξ».

Το ζήτημα «Τα Φύλα εκ-παιδεύονται: Θέσεις, Προτάσεις και Πολιτικές της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την Εκπαίδευση» ανέπτυξε η κ. Εύα Σπαθάρα, Στέλεχος της ΓΓΙΦ.

Εν συνεχεία η προϊσταμένη Αυτοτελούς Γραφείου Επικοινωνίας ΙΕΠ, κ. Βασιλική Δραγάτση μίλησε για τις «έμφυλες ταυτότητες ως άξονας της Θεματικής Εβδομάδας 2016-2018».

Το θέμα «αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων – φύλο και Μαθηματικά/το κορίτσι και το αγόρι στην οικογένεια» ανέπτυξαν με εργασία τους οι Βασίλης Παπαμαργαρίτης, διευθυντής (ΠΕ06) και οι εκπαιδευτικοί Κωνσταντίνα Ντάμτσιου (ΠΕ86), Αικατερίνη Ματζώρου (ΠΕ05) και οι μαθητές/τριες Ελευθέριος Μακαριάδης, Βάια-Ηλιάνα Παναγιώτου, Ιωάννης Βλησαρούδης, Σπυρίδων Παπαδόπουλος, Μαρία Παπακώστα, Μαρία-Άννα Μπελούλη (τάξη Β’) και Νικόλαος Βαγενάς, Θωμάς Πίτσας, Ολυμπία Πίτσα, Μαρία Χατζάρα (τάξη Γ’) του 6ου Γυμνασίου Λάρισας.

Για το αν «είναι η Φυσική ανδροκρατούμενη επιστήμη;» έδωσαν απαντήσεις οι εκπαιδευτικοί Αθανάσιος Βαγενάς (ΠΕ04.01), Παναγιώτα Μανταλιά (ΠΕ80) και οι μαθήτριες Κωνσταντίνα Αρχοντή, Ελένη Χρίστη (τάξη Α’), Γεωργία-Λυδία Θεοχάρη, Ευρύκλεια-Μαρία Μαγουλιώτη (τάξη Β’) και Ισμήνη Τζίντρου (τάξη Γ’) του ημερησίου γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Μαγούλας-Καρδίτσας.

Τον συντονισμό ανέλαβαν οι Εύα Σπαθάρα, στέλεχος της ΓΓΙΦ και Βασιλική Δραγάτση, προϊσταμένη Αυτοτελούς Γραφείου Επικοινωνίας ΙΕΠ.

 

Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass