Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Τα Μαθηματικά είναι κοινωνικό και πολιτιστικό αγαθό»

* Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ Κ. ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΧΡΥΣΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

Δημοσίευση: 28 Δεκ 2018 22:10

Το χρυσό μετάλλιο της τάξης των Θετικών Επιστημών για το 2018 της Ακαδημίας Αθηνών απονεμήθηκε στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ). Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση για ένα από τα αρχαιότερα επιστημονικά σωματεία που απονεμήθηκε στην ΕΜΕ για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή της και για το σύνολο του σπουδαίου επιστημονικού της έργου που έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην πρόοδο της μαθηματικής παιδείας στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό παραχωρήθηκε χθες το πρωί στη Λάρισα συνέντευξη Τύπου από το Δ.Σ. του τοπικού παραρτήματος της Μαθηματικής Εταιρείας.

Ο πρόεδρος της ΕΜΕ Λάρισας κ. Κώστας Καραμπάτσας σημείωσε ότι η συγκεκριμένη διάκριση μέσα στην εορταστική περίοδο είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός που συμπίπτει με τα 100 χρόνια ζωής της Μαθηματικής Εταιρείας αλλά και την παραλαβή της σκυτάλης για τη διοργάνωση του Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαθηματικών στη Λάρισα τον Νοέμβριο του 2019.

Ο κ. Καραμπάτσας αναφέρθηκε επίσης στην πρόκληση που ανέλαβε η Λάρισα για τη διοργάνωση του συνεδρίου και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε απλώς ένα σωματείο που προετοιμάζει ολυμπιονίκες, ένα φυτώριο πρωταθλητών. Είμαστε ένα σωματείο με έντονη παρουσία στην κοινωνία και θέλουμε να αποδείξουμε την ισχυρή σχέση των μαθηματικών με τους τομείς της υγείας, της οικονομίας, του πολιτισμού. Τα Μαθηματικά είναι πολιτιστικό και κοινωνικό αγαθό. Τα 15.000 μέλη της ΕΜΕ στηρίζουν τις δράσεις τους στον εθελοντισμό και αυτό από μόνο του είναι ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόσπασμα εκθέσεως του γενικού γραμματέως της Ακαδημίας Αθηνών που αναγνώσθηκε κατά την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία αφορά όλους μας. Όλοι κάτι λάβαμε από τις χιλιάδες των καθηγητών μας στο γυμνάσιο και η γνώση που μας μετέδωσαν, έστω κι αν δεν τους ακολουθήσαμε, μας συντροφεύει στη καθημερινή μας ζωή. Μακάριοι εκείνοι που ξεπέρασαν τους δασκάλους τους».

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν επίσης από το Δ.Σ. της ΕΜΕ Λάρισας ο Α’ αντιπρόεδρος κ. Σ. Τερζόπουλος, ο Β΄ αντιπρόεδρος κ. Ν. Ζέρβας, ο γενικός γραμματέας κ. Στ. Κοφίνας και ο ταμίας κ. Χρ. Αγορίτσας.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ