«Εξαφανίζουν τα ΤΕΙ για ψηφοθηρικούς λόγους»

ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2019 15:12
Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης δέχτηκε χθες ο υπ. Παιδείας. Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης δέχτηκε χθες ο υπ. Παιδείας.

Σε βελτιώσεις ως προς τη μοριοδότηση του πρώτου πτυχίου των εκπαιδευτικών για τον διορισμό τους, προχώρησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στο νομοσχέδιο για τις συνέργειες ΑΕΙ με ΤΕΙ, στο οποίο κατατέθηκε και η τροπολογία για τον διορισμό 450 εκπαιδευτικών που είχαν πετύχει στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2008 και δικαιώθηκαν στα δικαστήρια.

Το νομοσχέδιο, το οποίο δέχθηκε τα πυρά όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αναφορικώς με τις συνέργειες ΑΕΙ με τα ΤΕΙ, η ΝΔ, διά του Χρήστου Κέλλα, το ΚΙΝΑΛ, διά του Λεωνίδα Γρηγοράκου και το Ποτάμι, διά του Γιώργου Μαυρωτά, ανέφεραν ότι επιχειρείται η εξαφάνιση των ΤΕΙ από τον πανεπιστημιακό χάρτη και ότι τα κριτήρια για την εφαρμογή του μέτρου είναι προεκλογικά και όχι ακαδημαϊκά, κάτι που έχει ως συνέπεια οι αδικίες να καραδοκούν και να υποβαθμίζονται πολύ ουσιαστικά τεχνολογικά ιδρύματα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για αφομοιώσεις χωρίς μελέτη βιωσιμότητας και για φοιτητές που μπορεί να χάσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

Ο εισηγητής της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που αφορά στις απορροφήσεις των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, είπε μεταξύ άλλων:

«Η Κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο “έκτρωμα”, επιδιώκοντας συνειδητά τον αφανισμό της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της χώρας, μέσω της απορρόφησης των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΕΚΠΑ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως και το συνολικό εγχείρημα της αναδιάταξης του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, βρίσκεται κυριολεκτικά στον “αέρα” χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς αξιολόγηση και χωρίς μελέτη βιωσιμότητας, όπως έχει επισημάνει σχετικά η ΑΔΙΠ. Για αυτό άλλωστε θέλουν να την ελέγξουν, όπως ανερυθρίαστα παραδέχτηκε ο κ. Γαβρόγλου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, τοποθετώντας τον σύμβουλό του και εμπνευστή του εγχειρήματος των απορροφήσεων στην προεδρία της.

Ο υπουργός Παιδείας επιβάλλει τις απορροφήσεις, μονομερώς, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πρυτανικών αρχών, φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας. Αυτό προκύπτει από τις αποφάσεις της Συγκλήτου του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, τις οποίες και κατέθεσα, σήμερα, στα πρακτικά της Βουλής, καθώς και τα υπομνήματα του πρύτανη του ΤΕΙ Στ. Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ και την επιστολή του δημάρχου Τρικκαίων προς τον υπουργό.

Αφότου κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή έως και σήμερα, ζητήσαμε κατ’ επανάληψη από τον κ. Γαβρόγλου να μας κάνει γνωστό το πόρισμα της Επιτροπής, που συνέστησε ο ίδιος για τις αξιολογήσεις των ΤΕΙ και τις απορροφήσεις από τα Πανεπιστήμια. Ωστόσο, εδώ και 10 μέρες τηρεί σιγή ιχθύος.

Το μόνο που θα καταφέρει, τελικά, η Κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει Τμήματα θνησιγενή, με χαμηλή απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας, που θα παράγουν άνεργους πτυχιούχους! Όχι μόνο δεν την ενδιαφέρει η αναδιάταξη του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά το εγχείρημά της εκπορεύεται από συντεχνιακά και τοπικά συμφέροντα, που έχουν ως κοινό παρονομαστή την ψηφοθηρία.

Για αυτό, σήμερα, λέμε ΌΧΙ στο κλείσιμο των ΤΕΙ, ΌΧΙ στον αφανισμό της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης! Θέτουμε, δε, ως προτεραιότητα της παράταξής μας, μόλις αναλάβουμε τη διακυβέρνηση, τον εναρμονισμό της χώρας με το διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον και την αναβάθμιση των ΤΕΙ σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια!

Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δριμεία κριτική στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας άσκησε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από το βήμα της Βουλής.

Χαρακτηρίζοντας το ΤΕΙ Λάρισας, ως «ένα από τα πιο δυναμικά τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας» αναρωτήθηκε «ποια ήταν τα κριτήρια της κατάργησής του; Όλοι οι φορείς σάς λένε ότι κάνετε λάθος. Η σύγκλητος του ΤΕΙ, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, οι σπουδαστές. Κι όμως κωφεύετε! Στο ΤΕΙ Κρήτης, όμως, δεν προχωρείτε σε συγχώνευση αλλά σε αναβάθμιση, ως αυτόνομο τεχνολογικό πανεπιστήμιο. Ήταν ισχυρότερες οι πιέσεις των εκεί κυβερνητικών βουλευτών; Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά; Και μην μας πείτε για ακαδημαϊκά κριτήρια.

Είχατε μήπως θετική εισήγηση από την ΑΔΙΠ για την κατάργηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και τη συγχώνευση; Υπήρχε αξιολόγηση; Ο σχεδιασμός σας έγινε με ακαδημαϊκά κριτήρια; Όχι βέβαια λέει η ΑΔΙΠ! Και τι κάνει μετά ταύτα ο αρμόδιος υπουργός; Διορίζει στη θέση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής έναν σύμβουλό του για να είναι σίγουρος ότι το θέλημά του θα είναι διαταγή για την ανεξάρτητη αρχή! Αυτό, λοιπόν, είναι το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς!».

Σύμφωνα με τον Θεσσαλό πολιτικό «χαρακτηριστικό παράδειγμα των δύο μέτρων και δύο σταθμών αποτελεί το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, το οποίο αντί να αναβαθμίσετε, όπως έγινε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που εντάχθηκε στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, και όπως θα γίνει και στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο -Κύριος οίδε τι διεθνές θα είναι- το καταργείτε.

Κι όμως, είναι το τμήμα που έχει τη δεύτερη υψηλότερη βάση εισαγωγής στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Έχει τις πλέον σύγχρονες υποδομές με εγκαταστάσεις που τέθηκαν φέτος σε χρήση, έχει 13 άτομα ακαδημαϊκό προσωπικό που το καθιστά αυτοδύναμο, και το σπουδαιότερο, οι απόφοιτοί του έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και αξιόλογη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσετε σε συγχώνευση αυτού του τμήματος με τη Νοσηλευτική, που το μόνο κοινό στοιχείο τους είναι η συστέγαση στο ίδιο κτίριο».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος για το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο επισήμανε ότι «πρέπει να είναι λειτουργικά αυτόνομο ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου».

Ο ΚΩΝ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση, ειδικά σε ευαίσθητα ζητήματα, όπως είναι η παιδεία, εμφανίστηκε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας. Στο νομοσχέδιο για την Παιδεία τόνισε ότι δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο με μακρόπνοο ορίζοντα. «Κανένας δεν πρόκειται να πιστέψει ποτέ στη Λάρισα ότι η συγχώνευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελούσε εθνική αναγκαιότητα, όταν στην Κρήτη γίνεται κάτι άλλο, στην Ήπειρο γίνεται κάτι διαφορετικό και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη θα γίνει κάτι άλλο. Είναι εμφανής η προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση να τελειώσει τη μνημονιακή δέσμευση της συρρίκνωσης των πανεπιστημίων με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις. Οφείλω να ομολογήσω ότι το κάνει με εξαιρετικά μεγαλοφυή τρόπο, κλείνοντας το μάτι σε επιμέρους ομάδες και ικανοποιώντας αιτήματα εις βάρος της παιδείας και σίγουρα εις βάρος της λειτουργίας των σχολών, του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα συντεχνιακά συμφέροντα και τους τοπικισμούς που κυριαρχούν. Συγκεκριμένα, είπε: «Είχε δίκιο ο κ. Γαβρόγλου. Για πολλά-πολλά χρόνια τα τμήματα δημιουργούνταν με βάση τις τοπικές πιέσεις. Τώρα ξαναδημιουργούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αλλά όχι ένα εδώ ένα εκεί και ένα παραπέρα, μερικές δεκάδες εδώ και μερικές δεκάδες εκεί. Πώς θα λειτουργήσουν; Με τι λεφτά; Η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους λέει ότι το Υπουργείο δεν προσκόμισε στοιχεία για την επιβάρυνση που προκύπτει στον Προϋπολογισμό από τη δημιουργία των νέων τμημάτων και των ερευνητικών κέντρων, δηλαδή, κανένας δεν ξέρει. Πολύ φοβάμαι ότι οι συγχωνεύσεις γίνονται χωρίς σχέδιο και αποτελούν προσπάθεια εξισορρόπησης συντεχνιακών και πελατειακών αναγκών και τοπικιστικών αναγκών χωρίς κανένα σχέδιο… Αυτό που δημιουργείται είναι πολλές ταχύτητες με πολλούς αποδέκτες. Χρειαζόμαστε τόσους πολλούς γεωπόνους; Δημιουργούνται δύο πανεπιστημιακά τμήματα γεωπονικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μεγεθύνεται το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο φιλοδοξεί –ακούμε- να κάνει και Κτηνιατρική Σχολή χωρίς να υπάρχει καμία μελέτη οικονομοτεχνική, για να δημιουργηθεί, και ταυτόχρονα δημιουργείται και ένα Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής στο ΕΚΠΑ, στα Ψαχνά της Εύβοιας…».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass