Νέα μοριοδότηση για τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ * ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ 25 ΣΕ 22 Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΤΑΞΗ ΓΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΚΑΙ Α’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2019 22:00

Αλλαγές στο νέο σύστημα μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση και ειδικότερα στο σκέλος της μοριοδότησης των υποψηφίων – με «οροφή» τους 120 μήνες και τα 12 χρόνια προϋπηρεσίας - ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Παιδείας την ώρα που σύλλογοι και ομοσπονδίες εκπαιδευτικών, όπως συνέβη χθες το μεσημέρι και στη Λάρισα, με κινητοποιήσεις τους ζητούσαν την απόσυρση της τροπολογίας Γαβρόγλου που αλλάζει τον τρόπο διορισμού εκπαιδευτικών, καθιερώνοντας κριτήρια αντί του διαγωνισμού ΑΣΕΠ.

Η τροπολογία ήταν ενταγμένη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας («Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις») που κατατέθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής. Με την επίμαχη τροπολογία να κατατίθεται αφού νωρίτερα το Υπουργείο προχώρησε σε αλλαγές στο σκέλος της μοριοδότησης.

Το ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια ακόμη ρύθμιση η οποία προβλέπει - από το επόμενο σχολικό έτος - τη μείωση από 25 σε 22 του αριθμού των μαθητών ανά τάξη για Νηπιαγωγεία και την Α’ τάξη Δημοτικού, ενώ παράλληλα διορίζονται 450 εκπαιδευτικοί επιτυχόντες του διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης, δάσκαλοι, καθηγητές και αναπληρωτές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και της ΕΛΜΕ Λάρισας, χθες το μεσημέρι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στο νέο σύστημα μόνιμων διορισμών.

Όπως σημείωσε στην «Ε» ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Δημ. Παπαποστόλου, οι εκπαιδευτικοί ζητούμε «την απόσυρση τώρα του νομοσχεδίου για το σύστημα διορισμών – προσλήψεων μόνιμων και αναπληρωτών, που απαξιώνει την προϋπηρεσία και το πτυχίο , δημιουργώντας παράλληλα συνθήκες αέναης αναζήτησης «προσόντων» με άνισους όρους και καλλιεργώντας, τελικά, τον αλληλοσπαραγμό μεταξύ των εκπαιδευτικών». Προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την άμεση πραγματοποίηση των χιλιάδων διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση».

«Με αυτή την κινητοποίηση» σημείωσε στην «Ε» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας Νίκ. Παναγιώτου «στέλνουμε το μήνυμα στον υπουργό Παιδείας να αποσύρει τη συγκεκριμένη ρύθμιση που μετατρέπει τους εκπαιδευτικούς από παιδαγωγούς σε κυνηγούς χαρτιών απαξιώνοντας το βασικό πτυχίο.

Το Υπουργείο Παιδείας παραδέχεται ότι υπάρχουν τεράστια κενά στην εκπαίδευση αφού εδώ και μια 3ετία κάνει εξαγγελίες για διορισμούς άλλοτε 25.000 εκπαιδευτικών άλλοτε 15.000 εκπαιδευτικών. Τους ενημερώνουμε λοιπόν ότι τα πραγματικά κενά στην εκπαίδευση είναι περισσότερα, όπως αποδεικνύεται από τους 23.000 αναπληρωτές και τους άλλους 1.300 αναπληρωτές που προσελήφθησαν χθες και προχθές. Ζητάμε λοιπόν την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς όπως ζητάμε από το Υπουργείο να προχωρήσει σε διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα» καταλήγει ο κ. Παναγιώτου.

Με εκπαιδευτικούς – μέλη της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών – Ωρομισθίων να διευκρινίζουν πως «στην πραγματικότητα, με το σχέδιο της κυβέρνησης, πετιούνται στα σκουπίδια χρόνια δουλειάς και προσπάθειας συναδέλφων που γυρνούσαν όλη την Ελλάδα, μακριά από τις οικογένειές τους και χωρίς να μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους.

Απαξιώνεται το βασικό πτυχίο, αφού δεν αποτελεί πια το μοναδικό προαπαιτούμενο για δουλειά. Οι αναπληρωτές οδηγούνται σε ένα κυνήγι προσόντων και πιστοποιήσεων, όσοι βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν για σεμινάρια, μεταπτυχιακά κλπ. Ο κάθε συνάδελφος αναγκάζεται να προσπαθεί συνεχώς να αποδείξει ότι είναι «άξιος» και «ικανός» να εργάζεται στην εκπαίδευση.

Οι αναπληρωτές οδηγούνται σε μια κούρσα ανταγωνισμού μεταξύ τους, για το ποιος θα είναι μέσα στους ελάχιστους διορισμούς, που στην πραγματικότητα καλύπτουν ένα μηδαμινό ποσοστό των πραγματικών αναγκών».

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

Αναλυτικά η μοριοδότηση στο νέο σύστημα μόνιμων διορισμών, όπως το ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Παιδείας, έχει ως εξής:

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

Α. Ακαδημαϊκά προσόντα, εκατόν είκοσι (120) μονάδες κατ’ ανώτατο όριο: Διδακτορικό δίπλωμα: σαράντα (40) μονάδες. Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών διάρκειας ενός (1) τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους: είκοσι (20) μονάδες. Δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών διάρκειας ενός (1) τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους: οκτώ (8) μονάδες. Δεύτερο πτυχίο Α.Ε.Ι.: επτά (7) μονάδες.

Ο βαθμός του πτυχίου: για πτυχία με βαθμολογική κλίμακα από ένα (1) έως δέκα (10), το γινόμενο των μονάδων που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βαθμού του πτυχίου, με στρογγυλοποίηση στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο, με συντελεστή δύο μονάδων και πέντε δεκάτων (2,5) της μονάδας και με ανώτατο όριο τις είκοσι πέντε (25) μονάδες. Σε περίπτωση που η κλίμακα είναι διαφορετική, ο βαθμός υπολογίζεται με αναγωγή στην κλίμακα αυτή.

Άριστη γνώση έως δύο (2) ξένων γλωσσών: επτά (7) μονάδες για κάθε μία (1) εξ αυτών. Πολύ καλή γνώση έως δύο (2) ξένων γλωσσών: πέντε (5) μονάδες για κάθε μία (1) εξ αυτών. Καλή γνώση έως δύο (2) ξένων γλωσσών : τρεις (3) μονάδες για κάθε μία (1) εξ αυτών.

Πιστοποιημένη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή Α΄ επιπέδου (ενότητες Επεξεργασία Κειμένου, Υπολογιστικά Φύλλα και Υπηρεσίες Διαδικτύου): τέσσερις (4) μονάδες. Επιμόρφωση Α.Ε.Ι. ή άλλου φορέα του δημόσιου τομέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, διάρκειας τουλάχιστον τριακοσίων (300) ωρών που πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών: δύο (2) μονάδες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ

Β. Εκπαιδευτική προϋπηρεσία: Εκατόν είκοσι μονάδες κατ’ ανώτατο όριο: μία (1) μονάδα ανά μήνα πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας έως κατ’ ανώτατο όριο εκατόν είκοσι (120) μήνες.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Γ. Κοινωνικά κριτήρια: Τρεις (3) μονάδες για κάθε τέκνο ανήλικο για το οποίο ο υποψήφιος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια ή άγαμο και δεν έχει συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας ή σπουδάζει σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγές ίδρυμα της αλλοδαπής ή εκπληρώνει τη στρατιωτική του υποχρέωση και δεν έχει συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας του.

Αναπηρία πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου, εφόσον ο έγγαμος βίος έχει διαρκέσει τουλάχιστον δέκα (10) έτη, ή τέκνου: το γινόμενο των μονάδων το οποίο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του ποσοστού αναπηρίας με συντελεστή τεσσάρων δεκάτων (0,4) της μονάδας. Η αναπηρία του υποψηφίου μοριοδοτείται εφόσον δεν οφείλεται κατά κανένα ποσοστό σε ψυχικές παθήσεις.

ΜΕΙΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

Τη μείωση του αριθμού των μαθητών από 25 σε 22 ανά τάξη στα Νηπιαγωγεία και στην Α’ Δημοτικού ρυθμίζει τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, που κατατέθηκε χθες κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Ο αριθμός των μαθητών θα μειωθεί από το επόμενο σχολικό έτος 2019 – 2020. «Με την τροπολογία ικανοποιείται ένα δίκαιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας», ανέφερε ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου. Με την ίδια τροπολογία, ανάβει το πράσινο φως για τον διορισμό όλων των δικαστικά δικαιωθέντων εκπαιδευτικών, επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008. «Η τροπολογία οδηγεί στην επίλυση ενός ζητήματος που επί 10 χρόνια ταλαιπωρούσε 450 εκπαιδευτικούς», ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, σημειώνοντας ότι αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς που έχουν δικαιωθεί με αποφάσεις του ΣτΕ και των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Σύμφωνα ωστόσο με εκτιμήσεις εκπαιδευτικών, η μείωση του αριθμού των μαθητών δεν πρόκειται να οδηγήσει και σε ουσιαστική αύξηση των θέσεων εκπαιδευτικών. Αφού τα τελευταία χρόνια, με την όξυνση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, είναι σημαντική η μείωση του μαθητικού δυναμικού στην Πρωτοβάθμια λόγω της διόγκωσης της υπογεννητικότητας. Όπως καταγράφεται και στον νομό Λάρισας τα «πρωτάκια» μειώνονται διαρκώς στα δημοτικά σχολεία της Λάρισας, ενώ κάθε χρόνο κλείνουν ή υποβαθμίζονται (σ.σ. σε οργανικές θέσεις) νηπιαγωγεία και δημοτικά της περιφέρειας.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass